Tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker

Tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2018

Frukt och grönsaker tillför många näringsämnen för kroppen, men var uppmärksam på att de måste rengöras ordentligt innan du äter dem, eftersom det kan sitta kvar bekämpningsmedel och bakterier som kan påverka hälsan.

Både frukt och grönsaker utsätts för en stor del bekämpningsmedel under odlingsprocessen, och även smuts och animalisk avföring som kan innehålla exempelvis farliga E. coli-bakterier eller salmonella. Det är därför viktigt att rengöra och desinficera dem innan de äts.

Även om vi enligt Livsmedelsverket generellt inte får i oss tillräckliga mängder av bekämpningsmedel för att komma till skada, är det fortfarande viktigt att undvika bakterier.

Vet du hur man rengör och desinficerar frukt och grönsaker? I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några tips.

Grundläggande tips för att rengöra frukt och grönsaker

Skal från äpple
  • Det första du borde göra är att hålla dem under rinnande vatten eller lägga dem i en hink vatten. Det är inte 100% effektivt för att ta bort rester av bekämpningsmedel, men det kan ta bort en stor del av de giftiga substanserna. 
  • Vissa frukter och grönsaker kan rengöras med en tandborste. Gnugga dem försiktigt så att du tar bort all smuts. Du kan använda den här tekniken med exempelvis potatis, persikor, morötter, gurkor och äpplen, mm.
  • Ett annat bra knep för att rengöra frukt och grönsaker är att helt ta bort skalet. Även om många näringsämnen finns just i skalet, måste du tänka på att det är den del som påverkas mest av alla bekämpningsmedel.
  • Tvätta aldrig dina frukter och grönsaker innan du förvarar dem, då det skapar fukt som är en perfekt miljö för bakterier och mikroorganismer. Rengör dem alltid precis innan du ska äta dem, helst med varmt vatten.

Recept för att rengöra och desinficera frukt och grönsaker

Följande naturliga recept är mycket effektiva för att rengöra och desinficera frukt och grönsaker.

Bikarbonat

Innan du använder dig av det bör frukterna eller grönsakerna doppas i en hink med vatten för att ta bort smuts. Späd sedan ut en matsked bikarbonat i en liter vatten för att få ett naturligt desinfektionsmedel.

Doppa dina frukter eller dina grönsaker i denna lösning i några minuter och gnugga sedan ordentligt för att ta bort bakterier.

Äppelcidervinäger

äppelcidervinäger kan döda bakterier

Äppelcidervinäger är en annan naturlig ingrediens man kan använda för detta ändamål. Späd helt enkelt ut 2 dl äppelcidervinäger i 1 liter vatten och tvätta dina livsmedel i blandningen.

Vinäger och citron

Vinäger och citron är två viktiga ingredienser för att rengöra livsmedel, då de ger ett garanterat resultat när det gäller att ta bort bekämpningsmedel som kan göra mycket skada.

Häll citronsaft i en sprayflaska med två matskedar vinäger och fyll flaskan med 2 dl vatten. Skaka sprayen ordentligt för att blanda allt och spraya sedan på dina frukter och grönsaker innan du äter dem.

Grapefruktextrakt och bikarbonat

Blodgrape på skärbräda

För att göra detta hemmagjorda desinfektionsmedel blandar du bara 20 droppar av extraktet med 1 msk bikarbonat, 2 dl vit vinäger och 2 dl vatten. Blanda allt ordentligt i en sprayflaska och spraya på dina livsmedel innan du äter dem.

Vinäger och salt

För att tvätta och desinficera alla typer av frukter och grönsaker kan du fylla en skål med vatten med 1 dl äppelcidervinäger och 3 msk salt. Blanda allt ordentligt och blötlägg därefter dina livsmedel i blandningen i 20 minuter.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.