10 intressanta livsmedel som bränner fett

Om du vill snabba upp din ämnesomsättning och bränna mer fett, tillsätt vitlök och lök i din kost - helst råa. De hjälper till att avgifta kroppen och förbättra matsmältningen.
10 intressanta livsmedel som bränner fett
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att äta rätt kost är ett av de viktigaste sätten att bibehålla en hälsosam vikt och uppnå en bättre hälsa i det stora hela. När du äter en hälsosam kost ger du din kropp de näringsämnen den behöver för att fungera ordentligt och förebygga sjukdom. Det sägs dessutom att det finns livsmedel som bränner fett och som kan bidra till att upprätthålla en idealvikt.

När du hör “bränner fett” kanske du tror att de faktiskt bidrar till en större viktminskning, men i själva verket bidrar de snarare till god matsmältning, en mer aktiv ämnesomsättning och förebyggande av vätskeretention.

Anledningen till att inkludera fler livsmedel som bränner fett i kosten är att stimulera ämnesomsättningen och bränna andra fetter som vi konsumerar. Kom ihåg att vi pratar inte om “mirakelmat” här. Dessa livsmedel kommer hjälpa dig att gå ner i vikt så länge du har en hälsosam livsstil som inkluderar en smart diet, massor av motion och andra goda vanor. Nu när vi gjort detta klart, låt oss berätta om 10 sunda livsmedel som bränner fett.

Mörk choklad

Choklad är full av hälsofördelar och är rik på antioxidanter och andra ämnen som är bra för kroppen. Speciellt mörk choklad, som är mycket sockersnål och samtidigt rik på enkelomättade fetter som hjälper dig att känna dig mätt längre.

Quinoa

Quinoa har antioxidanter

Quinoa är känt för att vara rikt på antioxidanter, järn, zink, selen och vitamin E. Det gör det till ett effektivt livsmedel när det kommer till att bränna fett. Det är framförallt dess höga proteinhalt som har gjort det känt inom viktminskningsdieter under de senaste åren. Quinoa bör blandas med grönsaker, nötter och andra magra proteiner.

Sallad

Att äta gröna bladgrönsaker är alltid ett bra sätt att bränna mer fett och gå ner i vikt. Sallad är ett vätskedrivande medel som innehåller järn och massor av fibrer, vilket gör det perfekt för dessa ändamål.

Chilipeppar

Chilipeppar

Chilipeppar (vanligen kallat chili) anses vara en av de bästa kryddorna för att bränna fett och främja viktminskning. Röd chili och cayennepeppar är rikare källor till vitamin C än apelsiner och citroner. Dessutom innehåller de antioxidanter som förbättrar de metaboliska funktionerna, vilket är nyckeln till fettförbränning.

Grapefrukt

Grapefrukt är en rik källa till kolhydrater och består till 90% av vatten. Denna läckra frukt rekommenderas för att bränna fett eftersom dess citronsyra har egenskaper som främjar viktminskning. Utöver detta hjälper grapefrukt också till att reglera kolesterolnivåerna samt bota förkylningar och influensa.

Havregryn

Spannmål mot övervikt

Havregryn är ett av de kraftfullaste fettförbrännande spannmålsprodukterna eftersom de ökar ämnesomsättningen och förbättrar matsmältningen. De är rika på komplexa kolhydrater, fibrer och protein. De innehåller också omättade fetter och näringsämnen som ger kroppen energi för dagen.

Grönsakssoppor

Grönsakssoppa kan vara din bästa vän när du försöker bränna fett, tillfredsställa din aptit och undvika andra maträtter som är fulla av kalorier. Genom att lägga till soppor som innehåller grönsaker till din kost kan du ersätta andra livsmedel som innehåller mycket fett, och du får alla de extra fördelarna från dessa kalorifattiga grönsaker.

Nötter

Valnötter innehåller vitamin E

Nötter är kända för sina höga halter av vitamin E, omega-3-fettsyror, vegetabiliskt protein, fibrer och antioxidanter. Att äta nötter med måtta kan hjälpa dig att gå ner i vikt och sänka dina nivåer av det onda kolesterolet, vilket kan ha en negativ effekt på din hälsa.

Fisk är ett livsmedel som bränner fett

Fisk är en av de bästa och mest hälsosamma proteinkällorna du kan hitta. Det hjälper till att bränna fett tack vare dess innehåll av omega-3, som anses vara en “bra” fettkälla för kroppen. Följande är några magra fiskar du kan lägga till i din diet: sjötunga, torsk, bläckfisk, havskatt, sej och sill.

Lök och vitlök

Hackad lök

Lök och vitlök har liknande egenskaper, och båda har förmågan att aktivera ämnesomsättningen och hjälpa dig att bränna fett. Vitlök och lök främjar hälsosam cirkulation, reglerar blodsockernivån, har antiinflammatoriska egenskaper, bidrar till bättre matsmältning och avgiftar kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.