10 otroliga fördelar med mörk choklad

10 otroliga fördelar med mörk choklad

Senaste uppdateringen: 09 februari, 2019

Visste du att det finns många otroliga fördelar med mörk choklad? I den här artikeln får du lära dig om några av dessa fördelar, och de är verkligen överraskande!

1. Minskar risken att få en stroke

Enligt studier som gjorts i Sverige med en grupp på över tvåtusen kvinnor var de som konsumerade minst 45 gram mörk choklad i veckan mindre benägna att drabbas av stroke. Risken minskade med minst 20%.

2. Bidrar till att stärka ditt hjärta

Morgontrötthet - hjärta

En av våra fördelar med mörk choklad är att regelbunden konsumtion hjälper till att minska det “dåliga” kolesterolet i blodet, sänker blodtrycket, och minskar därmed särskilt risken att få hjärtsjukdomar.

3. Hjälper dig att känna dig mätt och belåten

Choklad innehåller mycket fibrer. Tack vare detta gör den att du känner dig mätt, vilket i sin tur gör att du inte vill äta lika mycket av annan mat som kan leda till övervikt.

4. Kan bekämpa diabetes

Diabetes

Även om det inte är helt bekräftat (studier pågår fortfarande) tror man att vi kan bekämpa diabetes genom att regelbundet äta mörk choklad eftersom det ökar känsligheten för insulin.

5. Bra för din hud

Choklad är rik på flavonoider. Dessa antioxidanter har förmågan att skydda huden mot UV-strålar. Tro dock inte att du inte behöver använda solkräm bara för att du äter choklad!

6. Lindrar hosta

Choklad lindrar hosta

Bland chokladens beståndsdelar finns det en substans som kallas teobromin, som påverkar vagusnerven – den del av hjärnan som orsakar hostattacker.

7. Hjälper till att förbättra ditt humör

När någon är deprimerad, i en svacka, eller stressad kan han eller hon äta en stor chokladkaka. Det gör att du känner dig mycket bättre. Så det är en bra idé att ha några mörka chokladkakor till hands!

8. Hjälper till att förbättra blodcirkulationen

Circulation

Choklad har antikoagulerande egenskaper: det är till stor hjälp för att förbättra blodcirkulationen och ger mycket liknande resultat som effekterna av acetylsalicylsyra.

9. Förbättrar din syn

På grund av chokladens förmåga att förbättra cirkulationen, särskilt för blodet som går till hjärnan, tror man att choklad kan bidra till att förbättra din syn eftersom det förbättrar blodflödet till näthinnan.

10. Kan höja din intelligens

Enligt vissa studier gör ökningen av blodet till hjärnan att du känner dig piggare och mer vaken, vilket underlättar lärande.

Det är viktigt att notera att den choklad som har alla dessa egenskaper är den mörka sorten, eftersom den innehåller en bra mängd flavonoider. Chokladen med flest flavonoider är den som har minst 70% kakao.

Som ni kanske förstår är detta utsökta livsmedel – en favorit för tusentals människor – i själva verket en mycket viktig allierad för din hälsa, tvärtemot vad många tror. Du måste äta den regelbundet för att ta del av alla de fördelar den erbjuder, framförallt för din hjärnas och ditt hjärtas hälsa.

Kände du till dessa fördelar med mörk choklad?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.