7 livsmedel som bränner bukfett effektivt

För att bränna bukfett ska vi helst äta minst fyra små måltider per dag samt inkludera två eller tre äpplen i vår dagliga kost - till exempel ett vid frukost och ett annat i form av juice - eftersom äpplen hjälper oss att eliminera fett naturligt.
7 livsmedel som bränner bukfett effektivt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

När det kommer till att bygga på oss fett är bukområdet utan tvekan den mest kritiska delen av vår kropp. Här samlas fett utan att vi knappt märker det och bryter den naturliga balansen vi har runt vår midja. Vad kan vi göra? Vi rekommenderar bland annat följande livsmedel i din dagliga kost. Med endast en mindre uppoffring kan du bränna bukfett snabbt och effektivt.

Rekommendationer för att bränna bukfett

Vissa ohälsosamma livsstilsvanor såsom att vara stillasittande eller ha en dålig kost kan orsaka att bukfett byggs upp.

Som vi alla vet är det ingen mening att gå och vänta på ett mirakel; för att få en platt mage krävs en viss ansträngning från din sida samt några mindre uppoffringar, såsom att undvika de där livsmedlen som gör att du lagrar vätska och fett.

Allmänna råd för att börja bekämpa bukfett:

  • Försök att dricka två liter vatten per dag, utöver naturliga fruktjuicer.
  • Ät inte raffinerat mjöl, förädlade livsmedel, godis med mera.
  • Ta bort salt från din kost eftersom det är den främsta anledningen till att du lagrar vätska.
  • Gör det till en vana att motionera lite varje dag. Bara genom att regelbundet gå en halvtimme per dag kan du avsevärt förbättra din hälsa. Tveka inte en sekund att göra detta.
  • Kom ihåg att gå på diet inte innebär att du ska sluta äta. Du bör äta fyra gånger om dagen: frukost (mycket viktigt), lunch, ett litet mellanmål och middag. Det bästa är att äta mindre portioner per måltid medan du håller dig till dessa fyra måltider varje dag. Till exempel ska du aldrig hoppa över frukost eller middag.

Livsmedel som bränner bukfett

1. Äpplen

Äpplen hjälper dig att bränna bukfett

Hur skulle det vara om du började varje dag med ett läckert äpple? Utmärkt. Detta är en bra idé som rekommenderas av läkare och dietister. Det är ett bra sätt att sparka igång dagen, särskilt om du kombinerar det med havregrynsgröt till frukost.

Äpplen är bra för att bränna bukfett eftersom de är rika på C-vitamin, flavonoider och betakaroten. Kom ihåg att vi bör äta två eller tre per dag för att de verkligen ska hjälpa oss gå ner i vikt. Därför är det bra att göra hemlagad äppeljuice samt äta ett äpple vid frukost.

Äppeljuice med rödbetor är också ett perfekt komplement till vår middag. Visst låter det bra?

2. Bananer

Banan kan hjälpa dig att bli av med bukfett

En banan innehåller mellan 75 och 130 kalorier. Denna frukt är rik på kalium, kalcium, magnesium och vitaminer. Det är som en isotondryck i livsmedelsform – en viktig resurs som vi bör dra nytta av minst en gång per dag.

Att införliva mer färsk frukt som bananer i vår dagliga kost kommer inte bara hjälpa oss att gå ner i vikt, utan också förbättra vår hälsa. Glöm inte att bananer är ett utmärkt mellanmål på förmiddagen eller eftermiddagen, då de mättar och förser dig med otaliga vitaminer för att hålla energin uppe hela dagen.

3. Selleri

Selleri bör inte heller saknas i din kost. Denna grönsak hjälper dig att gå ner i vikt naturligt och går utmärkt att kombinera med en hel del andra livsmedel. Det är jättegott hur du än tillagar den.

Den innehåller också en hel del C-vitamin och kalcium, vilket är en av huvudanledningarna till att den hjälper dig att gå ner i vikt. Varför inte äta lite redan idag?

4. Skaldjur

Skaldjur

Detta alternativ kanske är lite väl dyrt att äta dagligen, men vi rekommenderar att du äter det minst tre gånger i veckan. Skaldjur har en viss typ av enkelomättat fett som hjälper till att förhindra att bukfett ansamlas och de är mycket nyttiga och rika på omega-3.

Kombinera skaldjur med det du känner för. Du kommer att få en hel del vitaminer och mineraler.

5. Avokado

Avokado

Det finns en felaktig uppfattning om ​​att avokado orsakar viktuppgång. Detta är inte sant. Avokado innehåller oljesyra, något som hjälper till att eliminera eller skjuta upp hungerkänslan.

Dessutom innehåller avokado fiber som hjälper oss att få den där platta magen. Så länge vi inte äter för mycket av dem kan avokado eliminera bukfett samt få oss att känna oss mätta, vilket är en av deras bästa egenskaper. Det räcker med att äta endast en per dag.

Avokado är perfekt i sallader eller krämer och deras sunda smak är oemotståndlig.

6. Körsbär

Körsbär

Vi älskar körsbär. Om du har möjlighet att få dem till ett bra pris på din lokala marknad bör du definitivt slå till. Körsbär är bra för matsmältningssystemet och hjärtat, hjälper till att sänka kolesterolet och urinsyra, reglerar ämnesomsättningen för att minska hungern, och hjälper dig att hålla dig frisk. De är även rika på antioxidanter.

Så om de är i säsong, tveka inte att köpa några. Vi rekommenderar dock inte körsbärsjuice som säljs i butikerna eftersom körsbär som inte är färska redan förlorat sitt näringsvärde. De är bara söta drycker som inte kommer att hjälpa dig att gå ner i vikt på något sätt.

7. Tomater

Tomater

Vi är stora tomatentusiaster. De är läckra i sallader och såser, passar bra i alla rätter samt ger oss en unik och nödvändig smak varje dag.

Men visste du att tomater minskar fettansamling i blodet? På detta sätt renar de kroppen så att fett inte ackumuleras. Glöm inte att inkludera tomater i dina måltider!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Burke, L. M., Kiens, B., & Ivy, J. L. (2004). Carbohydrates and fat for training and recovery. In Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/0264041031000140527
  • Wansink, B., & Chandon, P. (2006). Can “Low-Fat” Nutrition Labels Lead to Obesity? Journal of Marketing Research. https://doi.org/10.1509/jmkr.43.4.605
  • Weaver, C. M., Dwyer, J., Fulgoni, V. L., King, J. C., Leveille, G. A., MacDonald, R. S., … Schnakenberg, D. (2014). Processed foods: Contributions to nutrition. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.089284
  • Spreadbury, I. (2012). Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy.
  • Eales J, Lenoir-Wijnkoop I, King S, Wood H, Kok FJ, Shamir R, Prentice A, Edwards M, Glanville J, Atkinson RL. Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. Int J Obes (Lond). 2016; 40(5): 731-746.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.