Frukter som minskar mängden urinsyra

Frukter som minskar mängden urinsyra

Senaste uppdateringen: 24 april, 2019

Urinsyra är ett problem för många och kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Alla har detta ämne i blodet, men i små mängder, och vi borde alltid försöka hålla denna nivå låg.

Ett sätt att göra detta är genom att hålla koll på vad vi äter och att få i oss frukter som hjälper till att sänka nivån av urinsyra på ett naturligt sätt.

Vad är urinsyra och varför tillverkas det av kroppen?

Problem med urinsyra

Urinsyra är helt enkelt en avfallsprodukt i blodet som kommer från döda celler och puriner i maten vi äter. Som vi sagt tidigare är det normalt för människor att ha en viss mängd urinsyra i blodet, men om vi inte har koll på vad vi äter kan detta ämne överproduceras.

Om det händer kan våra njurar inte längre filtrera bort det och det koncentreras, vilket resulterar i en sjukdom som kallas hyperurikemi.

Om vi inte kontrollerar detta ämne stiger mängden urinsyra i vårt blod och ökar risken för kristalliserad urinsyra i våra leder och muskler. Detta leder till gikt – väldigt vanligt i tår – vilket karakteriseras av obehaglig och smärtsam ledinflammation samt rodnande hy.

Frukter som minskar mängden urinsyra

1. Apelsiner och citroner

Apelsinjuice

De flesta av oss älskar dessa frukter. Men vad sägs om att börja varje dag med ett glas vatten med färskpressad citron på tom mage? Det vore idealiskt. Senare under dagen kan du dricka ett glas apelsinjuice, ta en skiva fullkornsbröd med olivolja och några valnötter. Perfekt!

Vitamin C gör under för att minska mängden urinsyra i blodet. Det bryter ner kristallerna som fastnar i våra leder och hjälper oss att få bort dem.

Kom ihåg att denna grupp även inkluderar lime och grapefrukt. Att dricka ett par glas fruktjuice rika på vitamin C kommer hjälpa dig att bekämpa potentiellt obehag.

2. Äpplen

Äpplen hjälper dig att minska urinsyra

Äpplen är utsökta, oavsett om de är gröna eller röda. Och de är också bra på att minska mängden urinsyra. Vi rekommenderar speciellt att du dricker ett glas färsk äppeljuice om dagen.

För att göra detta skalar du tre äpplen och skivar dem i mindre bitar. Lägg till en liter vatten och koka dem i en halvtimme för att få en utsökt och terapeutisk juice som du kan dricka hela dagen.

3. Jordgubbar

Jordgubbar

Om du kan få tag i jordgubbar (beroende på årstid) borde du försöka äta dem varje dag. De är rika på vitamin C, och deras viktiga näringsämnen är duktiga på att bryta ner puriner i blodet som våra njurar inte kan ta hand om.

Du kan äta jordgubbar till frukost varje morgon, samt dricka deras juice genom att koka dem och sedan mixa dem i en mixer med lite vatten. Och kom ihåg att inte lägga till något socker eller använda några jordgubbar som är för mogna – dessa kan innehålla för mycket glukos för att effektivt kunna minska mängden urinsyra i blodet.

4. Tranbär

Tranbär

Fastän dessa bär inte alltid är lätta att hitta anses de vara ett av de bästa livsmedlen för att behandla urinsyra. Om du har problem med mängden urinsyra i ditt blod borde du försöka hitta tranbär.

De innehåller enormt stora mängder vitamin C och antocyaniner, som båda är väldigt effektiva på att sänka urinsyranivån. Försök dricka ett glas med denna utsökta fruktjuice efter lunch!

5. Körsbär

Körsbär mot urinsyra

Vem älskar inte körsbär? Dessa bär är jättebra på att minska mängden urinsyra, samt kolesterolnivån. Vi vet att detta är en säsongsfrukt, och att det kan vara svårt att hitta dem i många länder, men om du råkar hitta körsbär på din lokala marknad, tveka inte att köpa hem dig dem för de är otroligt bra för dig.

Du behöver bara äta runt tio körsbär per dag för att börja sänka din urinsyranivå. Och du borde alltid äta dem som de är. Med andra ord, gör inte pajer eller sylt av dem, utan ät dem som en naturlig frukt. Skölj dem väl innan du äter dem och njut av deras magiska krafter.

Börja minska din urinsyra redan idag!

Nu vet du vilka frukter som är bäst för att sänka mängden urinsyra. Dock bör du även se till att äta en kost låg på ‘dåligt’ fett utan rött kött. Försök till exempel lägga till kronärtskockor i din kost – en seriöst fördelaktig grönsak!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.