Grönsaker för viktförlust och hälsosamma dieter

Vet du vilka grönsaker som är de bästa att äta för att främja viktnedgång? Lök är en av dem. Läs vidare för att få reda på resten.
Grönsaker för viktförlust och hälsosamma dieter
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Alla grönsaker är viktiga för dieter där viktförlust är målet, samt för att bibehålla en idealvikt. Vissa av dem kan dock hjälpa dig att tappa vikt snabbare tack vare deras specifika egenskaper som eliminerar fett och vätskor. I denna artikel listar vi fantastiska grönsaker för viktförlust och hälsosamma dieter.

Sallad

Bladgrönsaker, och speciellt sallad, är rika på vitaminer, mineraler och magnesium. De innehåller dessutom mycket fibrer, vilket är väldigt mättande. Det är därför bra att kombinera dem med andra livsmedel varje dag. Sallad har även avslappnande effekter, vilket hjälper till att förebygga oro som viktförlust kan medföra. Du kan äta rå med andra grönsaker eller tillagad i soppor och puréer.

Lök

Du kan inkludera lök i en rad olika rätter. Lök hjälper dig att eliminera vätskor, undvika förstoppning och kontrollera sockernivåerna i blodet. Om du inte har problem med att smälta den kan du äta den rå i sallader eller som garnering. Du kan även äta den grillad, i diverse rätter eller i lökbaserade soppor. Vi rekommenderar den för personer som drabbats av vätskeretention eller för dem som vill rensa sina njurar lite.

Lök

Gurka

Gurka är bra när det är varmt. Detta är en grönsak som har stora mängder vatten och är låg på kalorier. Av den anlendingen kan du ersätta onyttigheter med gurka när du känner dig sugen på något. Ät den i sallader eller som garnering. Om den är mjuk och ekologisk så rekommenderar vi även att du äter den för de positiva egenskaperna den har på din hud.

Ett typiskt grekiskt recept som du kan göra som en utsökt och lätt aptitretare är tzatziki. Strimla gurkan och blanda den med yoghurt, vitlökssalt, havssalt och andra aromatiska örter. Kombinationen blir en utsökt dippsås.

Du kan även göra en enkel gazpacho genom att blanda eller mixa gurka, persilja eller färsk basilika med en vitlöksklyfta, citronsaft, olivolja och lite havssalt. Detta är en väldigt uppfriskande och vätskedrivande dryck.

tzatziki-gjort-på-gurka

Broccoli

Broccoli är en grönsak med många hälsoegenskaper. I detta fall rekommenderar vi den tack vare dess låga mängder natrium och kalorier kombinerat med dess stora mängder fibrer. Det gör den utmärkt att äta för att gå ned i vikt.

Denna grönsak hjälper dig att bekämpa fett, och äter du den ofta så hjälper den även till att skydda dig från cancer. Vi rekommenderar att inte överkoka den så att den bibehåller sina egenskaper. Ett tecken är att den ska behålla sin gröna färg och sin något krispiga textur.

ångad-broccoli-på-fat

Vitlök

Vitlök är ett medicinalt livsmedel som du bör äta varje dag om du inte mår bra. Den är viktig för din hälsa rent generellt, men även för att tappa vikt eftersom den har förmågan att eliminera fettansamlingar och att rena blodet. För att dra nytta av dess fördelar så bör du äta den rå. Om du tycker det är svårt att äta den rå så kan du prova att lägga den på en bit fullkornsbröd, vilket kommer lindra effekterna den har på magen. Du kan även välja kapslar eller piller som säljs på apotek och hälsokostbutiker.

Hur man tillagar grönsaker för viktförlust

Om du vill tillaga grönsaker för viktförlust så ska du alltid försöka undvika stekt mat och istället välja ångad, grillad, ugnsbakad eller helt enkelt kryddad med lite olivolja. Du bör heller inte missbruka salt och alltid välja havssalt framför bordssalt.

Avslutningsvis så kan du använda kryddning som hjälper till att stärka viktminskningseffekterna hos grönsaker. Du kan till exempel använda kryddor såsom cayennepeppar eller ingefära. De ger dig inte bara en kryddig och originell smak på dina rätter, utan accelererar även ämnesomsättningen och ökar mängden energi som du förbrukar.

Om du har problem med matsmältningen och vissa grönsaker ger dig gaser, så kan du lägga till lite kummin eller anis när du tillagar dem. Du kan även krydda dem lite med citronsaft eller några droppar äppelcidervinäger. Det kommer underlätta för kroppen i matsmältningen och fettförbänningen.

Bilder från muffet, kulinarno, ulterior epicure och David Robert Wright.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Warrilow A., Mellor D,, McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Russo M., Spagnuolo C., Russo GL., Skalicka Wozniak K., et al., Nrf2 targeting by sulforaphane: a potential therapy for cancer treatment. Crit Rev Food Sci Nutr, 2018. 58 (8): 1391-1405.
  • Percival SS., Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr, 2016. 146 (2): 433-436.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.