7 intressanta sminktips för att se fantastisk ut

7 intressanta sminktips för att se fantastisk ut

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2020

Du behöver inte vara ett proffs för att lära dig sminktips och använda dig av dem. Det är idag ofta viktigt att man ser bra ut vad man än gör, men för det behöver man tid och det är tyvärr en bristvara. Därför måste man veta hur man bäst tar vara på tiden.

Som tur är är den här rutinen jättebra och lätt att följa. Du kommer upptäcka att med bara lite ansträngning kommer du att kunna se fräsch och strålande ut!

7 sminktips som får dig att se fantastisk ut

1. Hur du använder rouge på bästa sätt

Rouge kan vara snyggt.

Rouge är sminket som ger dig lite mer färg i ansiktet. Ofta applicerar och borstar man ut det snabbt. Men allt man egentligen gör är att göra sminkområdet större.

För att undvika det måste du veta hur man applicerar rätt mängd rouge på kinderna. Tanken är att bara en liten touch av ljus ska framhäva din benstruktur och ge en attraktivare effekt.

Hur man applicerar rouge:

 • Ha inte för mycket rouge på borsten. Det är bättre att lägga på flera lager av produkten istället för att behöva ta bort överflöd. I många fall måste du tvätta ansiktet och börja om från början.
 • När du applicerar rouge eller färg, gör det precis under kindlinjen.
 • Utan att ta mer rouge på borsten, sudda ut linjerna med lätta cirkelformade rörelser. För att göra det enklare att se dina kinder kan du låta dem sjunka in genom att suga in kinderna.
 • När du väl har applicerat rouget, fortsätt och gör en tunn linje av en ljusare färg just under kindlinjen. Men lämna det inte som en linje som ser överdrivet vit eller tillgjord ut.
 • Med en något mindre borste än den du använde nyss, mjuka upp effekten av uppljusningen när du närmar dig hårfästet.

2. Hur du applicerar mascara utan att få det på huden

Mascara

Ögonfransarna är den lättaste delen av sminkningen, och också den mest synliga. Trots det gör vissa det komplicerat att applicera mascara.

Det beror främst på att många inte vet hur man lägger på mascaran rätt. Resultatet blir tjockt och överdrivet. Det är också svårt att inte kladda mascara på huden när man applicerar den. Som hjälp kan du följa ett av proffsens hemliga tips:

 • Ta en ren, torr sked.
 • När du lägger på mascaran på de övre fransarna, lägg skeden över ögonlocken. På så sätt får du en skyddande sköld som hindrar mascaraborsten från att nudda huden.

3. Hur man gör den perfekta linjen med en eyeliner

Linjen kan vara kattlik, egyptisk eller vardaglig. Oavsett vad du väljer behöver du en liten bit tejp. En del använder en liten linjal.

Det populäraste tricket är tejp, och det kan användas så här:

 • Sätt tejpen så att den följer linjen på ögonfransarna.
 • Följ linjen med eyelinern.
 • Ta försiktigt bort tejpen.

Presto! Du har nu en perfekt eyelinerlinje.

4. Hur man får läppstift att sitta längre

Läppstift som håller bättre

För att få läppstift att sitta längre behöver du bara en liten bit toalettpapper, en borste och lite transparent kompaktpuder. Det sistnämnda är det som hjälper till att få det att sitta längre. Det hindrar också läppstiftet från att smetas ut och hamna på huden.

Så här gör du:

 • Återfukta läpparna med lite kakaosmör, vaselin eller mjukgörande kräm.
 • Fyll i konturerna av läpparna och lägg sedan på den färg du vill ha.
 • Lägg en bit toalettpapper över dem för att suga upp överskottsfärg.
 • Lägg på lite kompaktpuder med en borste. Det hjälper till att “fästa” färgen.
 • OBS: Det här är ett sminktips som har dubbla effekter, så var försiktig. Genom att lägga på lite puder blir läpparna matta. Om det är det du vill ha, jättebra! Men om du vill behålla det glänsande utseendet, var försiktig.

5. Nästan som lösögonfransar

Om du vill ha effekten av lösögonfransar utan att använda dem är det här tipset för dig. Som vi alla vet är lösögonfransar vackra och kan få ögonen att se fantastiska ut.

Följande skönhetstips ger dina ögonfransar mer volym, som om du hade lösögonfransar:

 • Lägg på ett tunt lager av mascara på ögonfransarna.
 • Applicera lite kompaktpuder på fransarna medan de fortfarande är fuktiga.
 • Lägg på ett lager till med mascara.

6. Hur man använder ögonskugga

Knep med ögonskuggan.

Ögonskugga kan vara färggrann, men kan förlora sin intensitet med tiden. Det kan också vara en färg när du tittar på den, men bli en annan på ögonlocken. Det här är ett av de mest användbara sminktipsen.

Lägg först på en vit skugga på ögonlocket och sedan den färg på ögonskuggan som du vill ha. Tro det eller ej, men den vita basen ger liv åt huvudfärgen genom att betona färgen.

7. Sprayfixering

När du är klar med sminkningen kommer du upptäcka att vissa produkter som puder, foundation och allt det du har gjort i största allmänhet har samlats på huden. Det får den att se torr och kartongliknande ut. Ingen fara, för följande sminktips hjälper dig!

Spraya lite fixering när du är klar med sminkningen. Det hjälper med flera saker. Det:

 • Hjälper sminkningen att hålla längre.
 • Behåller ansiktets naturliga look.
 • Lättar upp ansiktet utan att ljusa upp det alltför mycket.

Har du några egna sminktips att dela med dig av?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Graf, Jeannette M.D. Antioxidants and Skin Care: The Essentials, Plastic and Reconstructive Surgery: January 2010 – Volume 125 – Issue 1 – p 378-383 doi: 10.1097/PRS.0b013e3181c2a571
 • Esther Boelsma, Lucy PL van de Vijver, R Alexandra Goldbohm, Ineke AA Klöpping-Ketelaars, Henk FJ Hendriks, Len Roza, Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 2, February 2003, Pages 348–355, https://doi.org/10.1093/ajcn/77.2.348
 • Goffin, V., Piérard‐Franchimont, C. and Piérard, G.E. (1996), Sensitive skin and stratunm corneum reactivity to household cleaning products. Contact Dermatitis, 34: 81-85. doi:10.1111/j.1600-0536.1996.tb02134.x
 • Cuidado de la piel: 5 sugerencias para una piel sana. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.