Tappar du ögonfransar? Orsaker och behandlingar

Visste du att näringsbrister som orsakas av en dåligt balanserad kost kan få ögonfransarna att falla ur? Försök att förbättra din kost för att förebygga att du drabbas av detta.
Tappar du ögonfransar? Orsaker och behandlingar
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tappar du ögonfransar mer än normalt? Det kan vara ett större problem än det verkar eftersom de har en skyddande funktion. Eftersom de går längsmed ögonlocken ansvarar de för att förhindra att partiklar hamnar i ögonen.

De har varit en huvudsaklig fokus i skönhetsvärlden under lång tid. Långa, böjda fransar ger styrka åt blicken och gör den mer attraktiv. Storleken och volymen hos fransarna må variera från person till person, men nästan alla vill att de ska vara tjocka och märkbara. Eftersom lösögonfransar visat sig kunna ge upphov till astma, är det dessutom extra viktigt att ta hand om dina naturliga fransar.

Problemet är att det finns faktorer som kan försvaga dem, och tappar du ögonfransar kan detta vara den bakomliggande orsaken. Denna situation är inte bara ett estetiskt problem; över tid kan det faktiskt leda till ögoninfektioner.

Med detta i åtanke vill vi idag ta en titt på några av de huvudsakliga orsakerna och naturliga kurer som stärker fransarna.

Tappar du ögonfransar i stora mängder ska du se till att läsa vidare!

Tappar du ögonfransar? Detta kan vara anledningen

Ögonfransar ramlar av olika anledningar, men det finns några huvudsakliga bovar du bör ha i åtanke:

För mycket smink

Att använda för mycket smink på ögonfransarna är en av de huvudsakliga anledningarna till att de blir sköra och faller ur. Lågkvalitativ och vattensäker maskara såväl som fransböjare tenderar att tunna ut fransarna och till slut få dem att falla ur.

Att sova utan att ta bort sminket

Sminka av dig innan läggdags

Ögonfransar måste, precis som hår, var fritt från främmande substanser för att kunna andas korrekt. Av denna anledning blir fransarna sköra om du går till sängs utan att ta bort ditt smink. De blir så sköra att de faller ur, och kan göra det i alarmerande mängder.

Sminkallergier

Alla hudtyper är olika. Det betyder att vi kan se vissa allergiska reaktioner när vi använder vissa kosmetiska produkter. Tappar du ögonfransar i större mängder kan det därför bero på att du använder en maskara som som är för aggressiv för deras rötter.

Stress

Kontinuerlig utsättning för stressiga situationer är kopplat till håravfall och att tappa ögonfransar. Det finns ingen extern behandling för dessa typer av situationer, förutom när en extern faktor är den direkta orsaken till den emotionella obalansen.

Näringsbrister

Lider du av en näringsbrist?

Otillräcklig absorption av vissa essentiella näringsämnen hindrar ögonfransarnas tillväxt och kan få dem att falla ur. Se till att inkludera källor för följande näringsämnen i din kost:

 • Vitamin A, B och E
 • Mineraler såsom magnesium och järn
 • Omega 3-fettsyror
 • Högkvalitativt protein

Hormonförändringar

En hormonmässig obalans kan leda till försvagade fransar. Vi vill påminna dig om att hormonerna ansvarar för att reglera många processer i kroppen, även om vi ofta inte tänker på det.

Naturliga behandlingar för att hindra ögonfransar från att falla

Det finns många stärkande behandlingar för att motverka detta problem. För att undvika att spendera mycket kan vi dock vända oss till naturliga behandlingar.

Vitamin E-kapslar

Vitamin E regenererar fransarna

Oljan i vitamin E-kapslar hjälper till att regenerera ögonfransarna när de skadas av kemikalier i smink du använder. Att applicera detta vitamin på dina fransar kan hjälpa till att göra dem tjockare och över tid stimulera tillväxten.

Instruktioner

 • Bryt en vitamin E-kapsel och gnugga oljan på fransarna med fingertopparna.
 • Upprepa varje kväll innan du går till sängs.

Ricinolja

Denna olja är rik i antioxidanter, vitamin E och aminosyror. Det är en av de bästa naturliga lösningarna för att hålla fransarna vackra och starka.

Instruktioner

 • Doppa en liten, ren borste eller bomullstops i oljan. Gnugga den mot fransarna från rot till topp.
 • Låt sitta utan att tvätta av och applicera varje kväll efter att du tagit bort ditt smink.

Mandelolja

Mandelolja stärker fransarna

Mandelolja innehåller essentiella vitaminer och mineraler som stärker ögonfransarna, vilket minimerar förlusten.

Instruktioner

 • Blöt fingertopparna med oljan och gnugga varsamt över fransarna.
 • Använd två gånger om dagen, varje dag.

Vaselin

Du kanske inte tror det, men vaselin kan faktiskt också vara användbart för att få fylliga, återfuktade fransar.

Instruktioner

 • Ta lite vaselin på fingertopparna och gnugga på fransarna. Börja vid rötterna och gå uppåt.
 • Upprepa varje kväll innan du lägger dig.

Olivolja

Olivolja är återfuktande

Fettsyrorna i olivoljan är kraftfulla återfuktare som hjälper till att regenerera fransarna. Tappar du ögonfransar är detta ett bra sätt att minska skadan som åsamkas av vardagliga faktorer.

Instruktioner

 • Värm upp lite olivolja.
 • När den är varm applicerar du på fransarna med en ren maskaraborste.
 • Upprepa användningen varje kväll innan du går till sängs.

Faller dina ögonfransar ur? Prova dessa naturliga behandlingar för att märka att man inte behöver spendera en förmögenhet på detta problem.

Om problemet kvarstår ska du tala med en läkare. Vissa sjukdomar kan nämligen få ögonfransarna att falla ur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.