Få långa ögonfransar med dessa trick

Vill du ha långa ögonfransar? Förläng dem med en huskur! Det är smidigt att göra hemma, och du undviker samtidigt konstgjorda ingredienser.
Få långa ögonfransar med dessa trick

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vill du ha långa ögonfransar? Dina ögon är en viktig del av ditt utseende. Du kan gå ut snyggt uppklädd i en fantastisk outfit, men om du inte fått rätt på din ögonmakeup kanske du inte sänder ut de signaler du vill.

Dina ögonfransar spelar därför en viktig roll. Långa ögonfransar ger ditt ansikte en självsäker look. Men det är klart, vill du att andra ska få det intrycket av dig räcker det inte; du måste ha attityden också. Att se bra ut på utsidan kan dock hjälpa dig att känna dig självsäker.

Långa ögonfransar är heller inte bara snyggt, utan är faktiskt bra för dina ögon. Som du vet är syftet med ögonfransarna att de ska skydda dina ögon mot damm och partiklar i luften. Så att ge fransarna lite uppmärksamhet är faktiskt inte så dumt, speciellt inte i tider som dessa när vi har mycket luftföroreningar.

Därför tänker vi att det skulle vara en bra idé att fixa till fina, långa ögonfransar genom att använda några små hemmatrick. Om det är något du kan få till hemma med egna, naturliga ingredienser, varför inte testa?

Har du ögonproblem bör du dock tala med din läkare innan du börjar.

Få långa ögonfransar med huskurer

1. Ricinolja

Ricinolja kan ge dig långa ögonfransar

Ricinolja är perfekt för behandling av försvagat hår, eftersom den bidrar till att stimulera tillväxt och regenerering. Den är därför också bra för de ändamål vi har här. Fördelen med att använda ricinolja är att det är väldigt snabbt och enkelt: allt du gör är att du fuktar en bomullstuss och drar den försiktigt över ögonfransarna.

Det är någonting du kan göra varje dag eftersom oljan är mycket skonsam mot hud och kropp.

2. Olivolja

Olivolja är rik på antioxidanter som kan hjälpa dina ögonfransar att växa till sig bra.

Precis som i vårt första tips är även olivoljan lätt att använda:

 • Doppa fingertopparna i oljan och applicera på dina ögonfransar.
 • Du kommer märka en gradvis tillväxt av fransarna, och med tiden kommer du också märka att de har fått ett friskare utseende.
 • Du kan gärna applicera oljan när du vill under dagen, men vi rekommenderar att du gör det innan läggdags. Det gör att växtprocessen kan jobba ostört under hela natten.

3. Kokosolja

Kokosolja innehåller vitaminer

Kokosoljan har ett oändligt antal användningsområden. Vitaminerna gör den utmärkt för personlig vård.

 • När det gäller dina ögonfransar, hjälper kokosoljan till att tillföra dem näring. Med tiden kommer detta att synas i hur långa och glansiga dina fransar blivit.
 • Du använder kokosoljan på samma sätt som de andra oljorna vi tipsat om.

För inte så länge sedan var det rätt svårt att få tag på kokosolja, men nu för tiden kan du hitta den både i vanliga butiker och i hälsobutiker.

4. Få långa ögonfransar med kamomill

Förutom att det har mycket näring har kamomill även en annan positiv fördel: de antibakteriella egenskaperna. Som sagt utsätts dina ögon ständigt mer eller mindre för luftföroreningar, så en kopp kamomillte gynnar hela ögonområdet.

 • Du kan även använda kamomill utvändigt genom att massera dina ögonlock samt skölja ögat med kamomill.
 • Kamomill bidrar på så vis till att skydda dig mot infektioner, och det gör dessutom att du får långa ögonfransar.

5. Äggvita

Applicera äggvita på ögonfransarna!

Vad som är bra med äggvitor är proteinet. Det hjälper dig inte bara med fettförbränning och muskelmassan, utan är även gynnsamt för ditt hår. Faktum är att många naturliga schampon faktiskt innehåller äggvita. Den här kuren är lite mer komplicerad än våra tidigare trick, men är trots det mycket effektiv.

Så här använder du äggvitan på bästa sätt för att få långa ögonfransar:

 • Kläck ett ägg och häll äggvitan i en skål. Du behöver inte vispa det.
 • Använd dina fingertoppar till att applicera äggvitan över dina ögonfransar, från roten till topparna.
 • Vänta i 10 minuter och skölj sedan bort äggvitan med varmt vatten.
 • Upprepa kuren 3 gånger i veckan.

Som du kanske märker älskar vi naturliga huskurer, och det är inte bara för att man kan göra dem hemma. Utan det är för att det handlar om en mycket känslig del av kroppen, och utseendet borde inte behöva lida bara för att man fokuserar på hälsan.

Vi föredrar naturliga alternativ eftersom de praktiskt taget inte har några som helst biverkningar, och trots det är mycket effektiva.

Vi rekommenderar dock alltid att du hör med en läkare om du är osäker, innan du använder våra tips.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gentry, H. S. (1958). The natural history of Jojoba (Simmondsia chinensis) and its cultural aspects. Economic Botany. https://doi.org/10.1007/BF02859772
 • Amador, G. J., Mao, W., DeMercurio, P., Montero, C., Clewis, J., Alexeev, A., & Hu, D. L. (2015). Eyelashes divert airflow to protect the eye. Journal of the Royal Society Interface. https://doi.org/10.1098/rsif.2014.1294
 • Battermann, M., Boesel, T., Zuedel Fernandes, N., & Fuhr, D. (2011). Hair treatment agent having at least four selected oils. PCT Int. Appl.
 • Berdick, M. (1972). The role of fats and oils in cosmetics. Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/BF02582522
 • Gopala, K. A. G., Raj, G., Bhatnagar, A. S., Kumar, P., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications – A Review. Indian Coconut Journal. https://doi.org/10.1111/j.1751-908X.2004.tb00761.x
 • Cohen JL. Enhancing the growth of natural eyelashes: the mechanism of bimatoprost-induced eyelash growth. Dermatol Surg. 2010;36(9):1361-1371. doi:10.1111/j.1524-4725.2010.01522.x
 • McMullen R, Jachowicz J. Optical properties of hair: effect of treatments on luster as quantified by image analysis. J Cosmet Sci. 2003;54(4):335-351.
 • Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003;54(2):175-192.
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895–901. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Yoon JI, Al-Reza SM, Kang SC. Hair growth promoting effect of Zizyphus jujuba essential oil. Food Chem Toxicol. 2010;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.