Naturliga sätt att bli av med imperfektioner på huden

Yoghurt desinfekterar och mjukar upp porerna, gurka är rik på vitamin E och tomater innehåller lykopen. Alla är utmärkta för hudvård.
Naturliga sätt att bli av med imperfektioner på huden

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ibland kan imperfektioner på huden, eller hudfläckar, vara irriterande. Men med några fantastiska, naturliga metoder kan du bli av med dem på nolltid! 

Kurer mot imperfektioner på huden

1. Rismjölskräm

Mask på rismjöl

Den första metoden använder en kräm gjord på rismjöl.

Ingredienser

Beredning

Blanda rismjölet med väteperoxiden tills du fått en jämn smet. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl så att du får en smet.

Användning

Det första du måste göra nu när krämen är klar är att applicera den jämnt över imperfektioner på huden. Om det till exempel är på din arm ska du applicera krämen över hela armen.

Låt verka i 30 minuter. Skölj med gott om vatten, torka dig och återfukta med en fuktkräm. Upprepa en eller två gånger per vecka.

2. Apelsin- och citronsaft

Ingredienser

  • 3 matskedar apelsinsaft
  • 2 matskedar honung
  • 1 citron
  • 1 matsked socker

Beredning

Häll alla ingredienser förutom citronsaft i en skål och blanda väl. Skär sedan citronen på hälften, lägg den i blandningen och låt ligga i fem minuter.

Användning

Ta lite av blandningen och bred ut över området du vill bli av med hudfläckar från. Låt verka i fem minuter och tvätta sedan området väl innan du torkar.

Återfukta huden med en fuktkräm och upprepa dessa steg två gånger i veckan.

3. Mjölk och pepparrot

Pepparrot och mjölk

Genom att blanda ingredienser såsom mjölk och pepparrot får du en perfekt produkt för huden. Den kan till exempel användas för att behandla hudfläckar som uppstår på grund av förändringar i hudens pigmentering.

För att göra det ska du blanda mjölk och pepparrot. Ta en bomullstuss och applicera blandningen över märken och imperfektioner på huden.

För att se till att den fungerar kan du låta den verka över natten och skölja av följande morgon.

4. Yoghurt

Yoghurt är också en av de bästa ingredienserna för att bli av imperfektioner på huden naturligt. Den har förmågan att rensa, desinfektera och mjuka upp porerna. Den hjälper till att regenerera och hålla huden återfuktad. För att applicera den behöver du bara använda den som vilken ansiktsmask som helst.

Tvätta ansiktet, torka det varsamt och bred ut yoghurten över ditt ansikte med fingrarna. Låt verka i 15-20 minuter innan du tar bort med varmt vatten.

Gör det regelbundet för att se hur huden gradvis blir bättre.

5. Gurka

Gurka är mycket återfuktande

Gurka är väldigt bra för hudvård. Den har ett mycket högt vatteninnehåll och innehåller vitamin E såväl som många naturliga oljor. Om du applicerar den som en ansiktsmask kommer du märka att den är utmärkt för att mjuka upp huden och ta bort rynkor samt imperfektioner.

Allt du behöver göra är att skala gurkan, ta bort kärnorna och lägga i mixern för att få en smet. Applicera på ansiktet, låt verka i 20 minuter och få hy som känns som ny.

6. Tomater

Tomater är ytterligare en fantastisk ingrediens för att ta hand om huden. Saften innehåller stora mängder viktiga näringsämnen som är bra för huden, inklusive vitamin A, C samt proteiner. De är även rika på lykopen, som motverkar effekterna av fria radikaler.

För att använda dem ska du bara blanda en matsked citronsaft med en matsked tomatsaft, och applicera med lite bomull. Du kommer garanterat märka skillnaden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Akhtar, N., Mehmood, A., Khan, B. A., Mahmood, T., & Muhammad, H. (2011). Exploring cucumber extract for skin rejuvenation. Plants. https://doi.org/10.5897/AJB10.1072

  • Chen, M. J., Liu, J. R., Sheu, J. F., Lin, C. W., & Chuang, C. L. (2006). Study on skin care properties of milk kefir whey. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. https://doi.org/10.5713/ajas.2006.905

  • Matravers, P., Hicks, D., Wiener, S., & Arth, M. (2011). Topical skin care composition containing ascorbic acid and botanicals. PCT Int. Appl.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.