Makeup för nybörjare - följ 7enkla steg

Om du aldrig brukar sminka dig men skulle vilja börja tipsar vi idag om makeup för nybörjare. Du kommer att få en snygg look bara genom att följa några enkla steg!
Makeup för nybörjare - följ 7enkla steg

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du aldrig sminkat dig? Skulle du vilja börja men vet inte vilka produkter du ska välja och hur du ska använda dem? Följ våra tips för makeup för nybörjare. Tricket är att applicera en naturlig makeup som mjukt markerar dina drag.

Tanken är att framhäva dina fina drag, men utan att det ser konstgjort utFör att göra det ska du välja makeup som du kan använda både dag- och kvällstid som gör att du får en elegant look, utmärker dina drag och tar fram skönheten i ditt ansikte. För att visa din äkta och naturliga skönhet bör din makeup vara enkel och inte “för mycket”. Försök att förstärka dina drag på ett harmoniskt vis.

Tänk på att man inte lär sig över en natt, så var inte orolig om du inte får till din makeup perfekt med en gång. Du kommer att lära dig tekniken allteftersom du övar, och märka vilka produkter som passar bäst för dig. Tricket i början är att applicera dina olika produkter i små kvantiteter och blanda dem ordentligt. Om du då skulle behöva lägga på lite till riskerar du inte att det blir för mycket. Övning ger färdighet och självförtroende!

Makeup för nybörjare – hur lär man sig rutinen?

Vi vill försöka guida dig när du börjar sminka dig dina allra första gånger. Sedan kan du allteftersom ändra teknikerna beroende på vad som du tycker passar dig bäst. Våra steg är oavsett en bra grund att börja med, och kommer alltid att vara till bra hjälp eftersom de inte varierar så mycket.

1. Rengör och återfukta huden

Dessa steg för makeup för nybörjare är en bra grund att börja med

Det här är ett av de viktigaste stegen; det hjälper dig att applicera sminket bättre utan att du glömmer bort att även ta hand om huden. Genom att du applicerar en liten mängd återfuktande ansiktskräm på ditt rengjorda ansikte (innan du börjar sminka dig) kommer du att se fräschare ut.

Många makeupprodukter (som foundations och puder) har en tendens att torka ut huden, så det är väldigt viktigt att tänka på att återfukta den. På så vis undviker du skadorna smink kan ge när det appliceras direkt på ansiktet. Samtidigt hjälper det till att kontrollera oljeproduktionen i ansiktet.

 • Rengör ansiktet med tvål och vatten.
 • Torka ordentligt genom att klappa huden med en handduk (det vill säga utan att gnida)
 • Applicera sedan lite återfuktande kräm på ansiktet och över hals och nacke.
 • Låt krämen absorberas och börja sedan lägga på foundation.

2. Makeup för nybörjare: foundation

När din hud är redo är det dags att applicera foundationFörsök att matcha din naturliga hudton. För att göra det kan du behöva du blanda en ljus foundation med en mörkare.

 • Sätt lite ljus bas på handryggen.
 • Tillsätt endast en droppe mörk foundation.
 • Blanda tills du får din hudton.
 • Applicera i punkter över hela ansiktet med fingertoppen.
 • Sprid sedan ut det över ansiktet och halsen.

3. Concealer för mörka ringar

En concealer är viktig att använda om du har mörka ringar som du vill täcka över, eller några imperfektioner som du vill döljaDet blir bäst resultat om du använder en concealer som är en nyans ljusare än din foundation.

 • Applicera concealern med fingertoppen och sprid sedan ut över området tills det är jämnt applicerat.

4. Applicera puder

Efter att ha lagt på concealer är det dags för ett kompakt eller löst puder.

 • Det lägger du på med en borste. Du tar endast en liten mängd som du sedan sprider ut över hela ansiktet. Du kan även göra det med en svamp. Tricket är att sprida ut det med cirkulära rörelser.

5. Den perfekta ögonmakeupen för nybörjare

 • Ögonbryn. Dessa ramar in ditt ansikte. Använd en färg som är ungefär två nyanser ljusare än din hårfärg. Applicera färgen över hela ögonbrynen, och matta ut.
 • Ögonlock. Använd jordtoner om du är nybörjare. Applicera ögonskuggan med en borste eller med fingret, jämnt över hela ögonlocket.
 • Ögonvrån. Där ögonlocket slutar, applicera en brun ton för att ge djup.
 • Eyeliner. Det är utan tvekan det knepigaste steget för nybörjare. Fyll i en kontur jäms med toppen av ögat med en svart eyeliner. Det bästa är att börja med att använda en penna, det är lättare.
 • Ögonfransar. Det här steget är för mascaran. Målet är att förlänga och ge volym åt ögonfransarna. Glöm inte bort de undre ögonfransarna!

6. Rouge

Rouge använder du för att framhäva kindbenen, ge form till ansiktet och, förstås, förhindra att man ser blek ut.

 • För att applicera rouge behöver du en tjock borste. Tricket här är att göra något av följande ansiktsuttryck för att se var exakt du ska applicera rougen:
  • Du kan göra en fiskmun och applicera rougen i de insjunkna områdena som formas i kinderna.
  • Ett annat trick är att le och applicera över de utstickande områdena.

7. Färg för läpparna

Det sista tipset för makeup för nybörjare är att ge lite färg till läpparna för att göra dem lite mer praktfulla. Det gör du genom att använda matta nyanser för en fräsch och naturlig look.

Applicera en liten mängd med fingertoppen och stryk ut för en jämn färg över hela munnen. Om du vill kan du applicera läppglans för att göra läpparna ännu mer synliga.

Det här var vår guide till makeup för nybörjare! Vi är säkra på att du har lärt dig ett och annat knep och nu känner dig mer redo att våga börja testa. Kom ihåg att det kanske inte blir helt perfekt i början. Men ha tålamod och träna, och till slut kommer du också att få en riktigt snygg look!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.