5 kurer mot mörka ringar under ögonen

Utöver att vara rikt på antioxidanter har grönt te antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska uppkomsten av mörka ringar och påsar under ögonen.
5 kurer mot mörka ringar under ögonen

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du trött på att se mörka ringar under ögonen? Vi delar med oss av några kurer som är lätta att applicera och väldigt billiga. Dessa kan hjälpa till att minska uppkomsten av mörka ringar under ögonen, men kommer inte ta bort dem helt.  Om du har hälsoproblem är det viktigt att du talar med en läkare.

Ringar under ögonen är ofta resultatet av ärftliga tillstånd, men det finns andra utlösare, såsom rökning, brist på sömn, stort alkoholintag, föroreningar och allergier.

De vanligaste orsakerna till mörka ringar under ögonen

Innan vi talar om behandlingar är det viktigt att veta vad som orsakar ringarna. På så sätt blir du mer medveten om vilka vanor du måste ändra på.

Tunn hud

Huden under ögonen är tunn och känslig. När du åldras försvagas huden och fettlagret under ögonen, vilket får blodkärlen att bli synligare. Solskada kan förvärra situationen.

Allergier

kvinna med allergier

Mörka ringar under ögonen kan vara resultatet av allergi mot vissa substanser i luften, såsom damm och djurpäls, eller för att du konstant gnuggar dig i ögonen. Matallergier eller känsligheter kan också bidra till uppkomsten av mörka ringar.

Genetik

Ibland är dessa ringar under ögonen helt enkelt ett genetiskt arv. De tenderar att vara mer märkbara hos personer med ljus hud eller djupa ögonhålor.

Vätskeretention

Blodkärl under ögonen tenderar att vidgas och fyllas med blod, vilket kan leda till bildandet av mörka ringar. För stor saltkonsumtion och rökning är vanliga orsaker till vätskeretention. Det finns även vissa läkemedel som kan orsaka det.

Brist på sömn

Sömnbrist kan få din hud att se blek ut. Det gör att blodkärlen blir mer synbara under huden.

Kurer mot mörka cirklar

Även om det finns gott om huskurer som kan ta bort mörka ringar temporärt är dessa de mest effektiva.

1. Gurka

gurkskivor på ögonen

Gurka är en av de bästa kurerna mot mörka ringar tack vare gurkans sammandragande egenskaper. Gurka gör din hudfärg ljusare, ökar blodflödet till regionen och minskar de irriterande påsarna.

Hur gör man?

 • Skär en gurka i tjocka bitar och låt dem mjukna i kylskåpet.
 • Lägg en färsk gurkskiva över varje öga i 10-15 minuter.
 • Skölj sedan med varmt vatten.

Du kan även riva en liten gurka.

 • Extrahera saften och ställ den i kylen i några minuter.
 • Doppa en bomullstuss i den svala vätskan och dutta under ögonen.
 • Låt det absorberas av huden i 15 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

2. Gröna tepåsar

Grönt te är rikt på antioxidanter, och gröna tepåsar kan hjälpa till att bleka mörka cirklar samtidigt som de minskar inflammation och svullnad.

Hur gör man?

 • Börja med att koka två påsar grönt te i 35 cl vatten i tio minuter.
 • Efter det tar du bort påsarna och lägger dem i kylen i en halvtimme.
 • Lägg sedan de kalla tepåsarna över ögonen i runt 15 minuter.
 • Du kan upprepa behandlingen två gånger dagligen.

3. Mjölk

Mjölk innehåller mjölksyra, som hjälper till att mjuka upp och återfukta huden under ögonen. Utöver det innehåller mjölk protein, enzymer, aminosyror och antioxidanter, som är väldigt användbara för att stärka din läderhud och reparera skadad hud. Kalla kompresser med mjölk är en av de bästa kurerna för mörka ringar och för att minska svullnad under ögonen.

Hur gör man?

 • Doppa bomullstussar i kall mjölk (från kylskåpet).
 • Lägg bomullstussarna under ögonen och låt dem ligga där tills de blir varma.
 • Du kan upprepa behandlingen tre till fyra gånger om dagen.

4. Tomat

Tomater är en av de effektivaste kurerna för detta problem. De innehåller antioxidanter som hjälper till att minska mörka ringar.

Hur gör man?

 • Riv en medelstor tomat till en smet.
 • Tillsätt en halv matsked citronsaft och två matskedar mjöl.
 • Blanda alla ingredienser tills du får en jämn smet.
 • När du är redo applicerar du denna smet på de mörka ringarna och låter sitta i 15 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

5. Kokosolja

kokosolja

Oljan hjälper till att återfukta den känsliga, tunna huden under ögonen och minskar även närvaron av mörka ringar. Kokosoljan absorberas enkelt av huden.

Hur gör man?

 • Applicera lite på huden runt ögonen genom att varsamt massera med cirkelrörelser.
 • Låt sitta över natten och skölj med varmt vatten på morgonen.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.