10 fantastiska anledningar till att äta gurka

oktober 27, 2018
Visste du att gurka är väldigt bra för att lindra huvudvärk? Du kan äta gurkan som den är, i juicer eller lägga ett par skivor på ögonen för att slappna av.

Visste du att gurka är en av de grönsaker som äts mest i hela världen? Det finns inte mycket som är så uppfriskande och återfuktande som att äta gurka.

Att äta gurka är bra för människor i alla åldrar och även för barn för att få de vitaminer och mineraler som behövs för dagen.

Gurkor är exempelvis kända för att vara bra för viktminskning, men det finns många fler fördelar än du kanske tror.

1. Att äta gurka är en naturlig källa till vitamin B

Denna vitamin är en av de viktigaste för att man ska må bra och ha energi. Anledningen? För att den hjälper till att syntetisera röda blodkroppar.

Vitamin B förekommer inte bara i rött kött eller mejeriprodukter utan även i gröna grönsaker, som är rika på detta näringsämne. Därför är gurkor bra om du behöver komplettera ditt vitaminintag.

Läs gärna: Ta bort dubbelhakan med lera och gurka

2. Det lindrar huvudvärk

äta gurka

Om du vill lindra din huvudvärk kan du göra en smoothie med gurka, ananas och äpple. Då återfuktar du kroppen, frigör gifter och du får även näring.

3. Det tar hand om huden och håret

Att äta gurka främjar hårväxten av tre anledningar:

  • Vitamin B
  • Kisel
  • Svavel

Det är därför värt besväret att äta mer av det. Gurka är också bra på att minska ringar under ögonen och ge näring åt huden.

Tveka inte att skära upp ett par skivor för att använda under ögonen!

4. Det ger dig mineraler och balanserar din vitaminbrist

Som du säkert vet innehåller gurka mycket vatten, nästan 95%. Därför går det att använda det för att rensa kroppen på det den inte behöver och samtidigt få mycket vitaminer och mineraler för dagen.

Du kan äta gurka med skalet på eftersom det är där du hittar mest C-vitamin.

5. Det har komponenter som bekämpar cancer

cancer

Det innebär dock inte att man kan bota eller undvika cancer med gurka. Gurka, precis som andra frukter och grönsaker, är rika på mineraler, antioxidanter och aminosyror som skyddar mot en lång rad sjukdomar.

Det innehåller dessutom flera komponenter som är mycket bra för att bekämpa bröstcancer eller äggstockscancer.

Läs också: De bästa naturliga behandlingarna för huden på halsen

6. Det bidrar till att bekämpa dålig andedräkt

Visste du det? Du har säkert vaknat upp mer än en gång och känt en dålig smak i munnen.

Då behöver du bara ta en bit gurka och lägga den på tungan i 30 sekunder. På det sättet tar du bort de bakterier som orsakar din dåliga andedräkt.

7. Det hjälper matsmältningen och bidrar till viktminskning

mage

Gurka är känt för att vara rikt på vatten och mineraler och har inte några kalorier. Det har speciellt många kostfibrer och är bra för att rensa tarmarna, främja absorption av näringsämnen och motverka vätskeretention.

Du kan använda det i dina sallader eller i smoothies med gurka och äpple varje morgon.

8. Det motverkar diabetes

Gurkor är väldigt bra för den som har diabetes. Därför ska du inte tveka att äta dem för att balansera blodsockerhalten.

9. Det sänker kolesterol och kontrollerar blodtrycket

Det finns flera studier som har visat på något intressant: gurka innehåller mycket steroler. Det är ett ämne som används för att reglera kolesterol.

Det innehåller även mycket kalium, magnesium och fiberkomponenter som är viktiga för att behandla hypertoni.

10. Det tar hand om dina ben och leder

ben

Om du har artrit eller gikt kan du regelbundet använda gurka som en naturlig resurs för att stärka brosket och undvika den smärta som uppkommer i samband med artrit.

Det är dessutom rikt på vitamin A, B1, B6, C och D, folsyra, kalcium, magnesium och kalium som gör att du kan motverka urinsyra och bekämpa benskörhet.

Spara

Spara