Lär dig vad som orsakar vätskeretention

Att förbättra din kost och ägna dig åt fysiska aktiviteter kan hjälpa till att minska vätskeretention. Om det inte fungerar är det bäst att träffa en specialist för att få en diagnos.
Lär dig vad som orsakar vätskeretention

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2020

Vätskeretention drabbar män och kvinnor världen över. Det kan hända i alla skeden av livet, och de områden som främst drabbas är fötter, fotleder, händer och buk. För många kan det dock vara svårt att behandla, eftersom de inte vet vad som orsakar vätskeretention.

Människokroppen består till runt 70% av vätskor, men om det inte cirkulerar och distribueras på ett balanserat sätt kan det få konsekvenser. Den huvudsakliga faktorn i reglering av vätskor är njurarna. Alla problem med dem kan därför leda till vätskeretention.

Vad som orsakar vätskeretention

Det kan hända som ett resultat av många olika saker. Många drabbas, men vet inte anledningen bakom eller har helt enkelt inte tagit förebyggande åtgärder.

Det är viktigt att kunna identifiera vad som orsakar vätskeretention för att kunna söka rätt behandling och även för att kunna förebygga det i framtiden.

Miljömässiga faktorer

Miljömässiga faktorer kan spela roll
  • För mycket värme kan få vätska att komma från blodkärlen utan att vävnaderna kan absorbera allt.
  • Jobb där man spenderar längre perioder i samma position, såväl som långa resor där man sitter ned länge, kan också ansamla vätska.

Vi kan såklart kan förändra temperaturen utomhus. Vad vi därför rekommenderar är att man hjälper kroppen med ett bättre dagligt intag av vatten.

Kopplat till vanor

Undvik för mycket salt
  • Koster som innehåller för mycket salt och lite protein är den perfekta kombinationen för att utveckla vätskeretention. För mycket natrium förändrar processerna som reglerar vattnet i kroppen.
  • En livsstil med lite fysisk aktivitet påverkar även sättet som vätskor förvaras i kroppen. Personer som är väldigt stillasittande löper högst risk att drabbas.

Ta korta promenader, sträck på kroppen eller ägna dig åt aerobisk träning. Alla dessa kan hjälpa rörelsen av vätska i kroppen.

Hormonmässiga orsaker

  • Menstruation kommer vanligtvis med kvarhållning av vätskor. Därför kan kvinnor spendera dagar med buksvullnad. Vanligtvis finns det inget att göra – det är en temporär situation.
  • Under graviditet tenderar kvinnor att drabbas av vätskeretention på grund av hormonförändringar. Som en konsekvens kan de bli tvungna att ta bort ringar från fingrarna. Det är även väldigt vanligt att drabbas av svullnad i fötterna, händerna och ansiktet. Det bästa alternativet är att förbli aktiv.

Det är viktigt att dricka mer vatten än normalt och att minska saltintaget.

Andra sjukdomar

Problem med njurarna
  • Cirros gör det svårt för vattnet att cirkulera genom levern. Det är därför något som orsakar vätskeretention i buken och de lägre lemmarna.
  • Njurproblem såväl som hjärtproblem kan orsaka ödem på vissa platser eftersom vätskorna inte kan röra sig fritt.

Som sagt är njurarna vad som kontrollerar elimineringen av vatten genom urinen. Om denna process förändras kan vätskorna fastna i vissa områden.

Det är viktigt att få hjälp av en specialist som kan ge kompletterande behandlingar. Den drabbade behöver inte finna sig i att ha vätskeretention.

Medicineringen kan ackompanjeras av en vätskedrivande kost.

Bieffekter

  • Att ta kortikoidbaserade läkemedel, vissa antiinflammatoriska medel eller läkemedel för att behandla sjukdomar såsom diabetes kan ha vätskeretention som bieffekt.

För att förbättra vätskeretention är det viktigt att hålla sig till en balanserad kost med tillräckligt med protein, såväl som att börja använda mindre salt i sin matlagning.

Du bör även försöka ta dagliga promenader för att förbättra cirkulationen, och det en bra idé att kliva upp från stolen varje timme och röra på sig.

I många företag har de godkänt några minuters träning för sina anställda varje dag. Vid en viss tid varje dag lämnar de sina skrivbord och hänger 15 minuter till sina kroppar.

När det kommer till att vila är det viktigt att avvara all tid du behöver för att återhämta dig. Sätt en kudde under fötterna så att blodet lättare kan flöda.

Ännu viktigare är att du talar med din läkare. Ju fortare du vet vad som orsakar vätskeretention, desto snabbare kommer du kunna få rätt behandling utskriven.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.