10 följder av att dricka för lite vatten

Om man dricker för lite vatten, kan detta skapa obalans i ämnesomsättningen och ge upphov till andra hälsoproblem. Det rekommenderas att man dricker mellan sex och åtta glas vatten om dagen.
10 följder av att dricka för lite vatten

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Vatten är den viktigaste komponenten för de vitala organen, som hjärnan, levern och hjärtat. Det är en livsviktig vätska för skelettet och även utrymmet mellan cellerna. Det är därför som man kan få allvarliga hälsoproblem av att dricka för lite vatten.

Dricker man inte tillräckligt med vatten, kan detta orsaka skador på allt från huden till viktiga organ inne i kroppen.

10 konsekvenser som kommer av att dricka för lite vatten

1. Uttorkad hud

Förutom att använda en återfuktande hudkräm och andra naturliga hudbehandlingar, är den bästa lösningen mot torr hud att dricka vatten.

Hudens elasticitet är beroende av att det har en tillräcklig mängd med vatten: se till att dricka lika mycket som, eller mer än, du gör av med.

För att ta reda på ifall din hud är uttorkad, kan du göra detta test:

 • Nyp försiktigt i huden och se hur länge det tar för huden att återgå till sin vanliga, platta form.
 • Om du är uttorkad kommer huden att gå tillbaka väldigt långsamt, annars studsar den tillbaka direkt.

Du kan också känna på temperaturen i huden, speciellt i ansiktet, för att kontrollera om den är uttorkad. I normala fall behöver kroppen mycket vatten för att behålla sin idealiska temperatur.

Detta innebär att om din hud är hetare än vanligt, kan du behöva öka ditt vattenintag.

2. Förstoppning

Att dricka för lite vatten kan leda till förstoppning.

Förstoppning gör det svårt att gå på toa som vanligt, och en av de största orsakerna kan vara att man inte har druckit tillräckligt med vatten.

När dina tarmar skapar avföring, jobbar tjocktarmen för att dränera den på vatten, för att göra avföringen fast och lättare att passera.

Finns det inte tillräckligt med vatten, gör detta det svårt att få ut den fasta avföringen, och denna förstoppning kan ge buksmärtor.

Ett problem som är direkt kopplat till förstoppning är hemorrojder , vilka kommer av jobbet din tjocktarm måste utföra för att passera mycket fast eller torr avföring.

3. Muskelkramper

Muskelkramper är något man normalt kopplar ihop med fysisk aktivitet, men de kan även komma närsomhelst när din kropp inte har fått tillräckligt med  vatten.

Följden av att kroppens vätskeinnehåll inte är tillräckligt är att det även skapas en obalans mellan elektrolyter och mineraler.

Dessa komponenter är viktiga för musklernas funktion.

Det är därför det är viktigt att dricka extra mycket när du tränar eller utför någon sport eftersom du gör av med vatten när du svettas.

4. Trötthet

Att dricka för lite vatten kan även påverka dig direkt, som när du plötsligt känner dig oförklarligt trött.

När du inte har tillräckligt med vätska i kroppen, saktar cellerna ner sin aktivitet och genererar på så vis mindre energi.

När man lider av vätskebrist, är man ofta trött och sömnig just på grund av detta. Men som tur är kan man lätt avhjälpa det genom att genast dricka vatten.

Det är också en bra idé att äta frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten, för att också på så vis få i sig vätska.

Förutom att de dessutom ger dig vitaminer, kan till exempel vattenmelon och citrusfrukter även ge dig ett tillskott av naturligt socker, och ökar dina energinivåer även på så vis.

5. Muntorrhet

Problem med muntorrhet associeras ofta till dålig munhygien och matsmältning. Det bästa rådet mot muntorrhet är att dricka vatten.

Symptom på muntorrhet:

 • En klibbig eller torr känsla
 • Tjock saliv
 • Smärta eller brännande i munnen eller på tungan
 • Spruckna läppar eller mungipor
 • Torr och sträv tunga
 • Svårigheter att tugga, känna smak eller svälja

6. Migrän

Migrän kan komma av att man dricker för lite vatten.

Migrän är oftast kopplat till vätskebrist. Om du dricker för lite vatten, gör detta att blodkärlen utvidgas, vilket ger kraftig huvudvärk.

 • Tänk på att risken för vätskebrist inte bara råder under heta dagar.
 • Så länge du dricker tillräckligt med vatten, behåller du en bra balans och minskar risken för att få migrän.

7. Högt blodtryck

Att dricka för lite vatten minskar blodvolymen i blodkärlen, vilka normalt ska vara fyllda.

För att organen ska orka behålla sina normala funktioner under tillstånd av uttorkning, börjar din kropp att utsöndra hormonet histamin.

Denna substans gör så att dina vener och artärer dras ihop, vilket leder till ökat blodtryck .

Ser du till att dricka tillräckligt med vatten, kommer detta att förbättra blodcirkulationen, vilket minskar ansamlingen av gifter och andra skadliga ämnen som kan skapa högt blodtryck.

8. Njurproblem

Att dricka för lite vatten kan orsaka njursten.

Att dricka för lite vatten kan även orsaka skador som inte syns direkt, som till exempel på njurarna.

Njurarna kräver också att du dricker tillräckligt med vatten, så att de klarar av att sköta sina funktioner. De ansvarar för att rensa bort gifter, karbamid och salt från kroppen.

När njurarna inte klarar av att sköta utrensningen, leder detta till åkommor som njursten .

När njurarna får hålla sig friska, balanseras kroppens metabola funktioner, vilket motverkar åkommor och kroniska sjukdomar.

9. Viktökning

Ibland kan törst missuppfattas som hunger. Detta gör att vissa människor äter, när det egentligen är vätska som deras kroppar behöver. Detta är viktigt att tänka på när man försöker ha koll på vikten och hälsan. Tänk också på att vattenintag stimulerar ämnesomsättningen , vilket ökar kaloriförbränningen.

I de flesta dieter ingår att man ska dricka flera extra glas vatten om dagen just på grund av detta. Men tänk dock på att du bör dricka rent vatten, utan tillsatser av artificiellt socker eller smakämnen.

10. Ont i leder

Slutligen kan en effekt av att dricka för lite vatten vara att man ibland och plötsligt känner smärta i lederna .

 • Ditt brosk, vilket minskar friktionen i lederna, består av 70% vatten.
 • Därför är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten så att brosket kan bibehålla sin rätta form, och underlätta rörligheten mellan benen.

Mängden vatten varje person bör dricka beror på faktorer som bland annat ålder, vad och hur mycket man tränar, väder och den allmänna hälsan.

Eftersom det är viktigt för kroppens vitala funktioner, bör du hursomhelst se till att dricka mer vatten för att hålla dig frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.