Gör din egen återfuktande kräm för fast hy

Då denna kräm inte innehåller artificiella tillsatser är den mer hälsosam, men man måste även tänka på att använda den innan den blir dålig.
Gör din egen återfuktande kräm för fast hy
Lourdes Martínez

Granskad och godkänd av farmaceut Lourdes Martínez.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vill du ha återfuktad, fast hy är det viktigt att använda en återfuktande kräm varje dag. Det finns många märken för många olika hudtyper och till olika priser, men de mest hälsosamma är de som innehåller naturliga ingredienser utan kemikalier, som till exempel paraffiner och andra petroliumprodukter.

I den här artikeln kommer vi att ge dig några förslag. Med fem naturliga ingredienser kan du göra din egen närande och också återfuktande kräm. Det är ganska enkelt, så prova!

Hur använder man denna återfuktande kräm?

Hemmagjorda krämer måste användas ganska snabbt, eftersom de inte innehåller några konstgjorda konserveringsmedel. Även om man använder E-vitamin som ett naturligt konserveringsmedel rekommenderas att man använder krämen inom max två veckor. Vi rekommenderar därför att du gör små mängder i taget, eller att du ger bort en del till dina vänner.

En återfuktande kräm som passar alla hudtyper

Det här är en återfuktande kräm som inte har en alltför fet konsistens, vilket gör den perfekt för alla hudtyper. Om du har mycket torr hud kan du öka mängden olja, men har du mycket fet hud kan du lägga till mer aloe vera. Du kan också lägga till andra särskilda ingredienser för vissa hudproblem, men det här receptet är utformat för att återfukta, ge näring och förbättra cirkulationen. Vi kommer här att förklara fördelarna med varje ingrediens.

kvinna blir insmord med återfuktande kräm

Mandelolja

Mandelolja är en av de mest använda ingredienserna inom naturkosmetika, inte bara på grund av dess egenskaper utan även för att det är ekonomiskt.

Vilka är fördelarna?

Aloe vera-gel

Aloe vera är något man alltid bör ha hemma, då det är en utmärkt återfuktande ingrediens.

Man kan extrahera gelen naturligt från växten eller köpa den i handeln. I det här fallet använder vi den naturliga varianten eftersom den inte innehåller konserveringsmedel.

aloe vera växt

Eterisk apelsinolja

Eterisk apelsinolja ger vitaliserande egenskaper till din återfuktande kräm. Den gör huden fastare och främjar bildandet av kollagen samt motverkar akne och dermatit.

Eterisk rosmarinolja

Eterisk rosmarinolja är en viktig ingrediens om du har cirkulationsproblem eller upplever att du är trött. Den har antiseptiska egenskaper och rekommenderas för fet hud.

rosmarinblommor

E-vitamin

E-vitamin bevarar krämen bättre eftersom det är ett naturligt konserveringsmedel. Det har antioxidanter som hjälper huden och motverkar fria radikalerMan kan köpa det i hälsokostbutiker, och ibland som kapslar.

Hur du bereder denna återfuktande kräm

Ingredienser

  • 50 ml mandelolja
  • 50 ml aloe vera-gel
  • 10 droppar eterisk apelsinolja
  • 10 droppar eterisk rosmarinolja
  • 20 droppar vitamin E

Tillredning

  1. Blanda först mandeloljan med aloe vera. Har du extraherat gelen på ett naturligt sätt kan du behöva använda en mixer.
  2. Häll sedan i alla oljor och blanda därefter allt.
  3. Förvara slutligen krämen i en mörk glasburk i upp till 15 dagar i kylen.

Bilder: WildBeauty, itmpa och net-efekt.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.