4 infusioner som hjälper dig öka ämnesomsättningen

Om du är en av de människor som är lyckliga nog att ha en snabb ämnesomsättning kan du bränna fett nästan utan ansträngning. Om du är som resten av oss kan du fortfarande kickstarta din ämnesomsättning med infusioner och en balanserad kost.
4 infusioner som hjälper dig öka ämnesomsättningen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Som du vet har var och en av oss vår egen unika ämnesomsättningstakt. Ärftlighet ligger delvis bakom detta, men du kan också göra din del för att öka ämnesomsättningen och det är där infusioner kan vara till hjälp.

Infusioner som kan hjälpa dig öka ämnesomsättningen

Att upprätthålla den rätta balansen mellan muskler och kroppsfett är nyckeln till både vårt välbefinnande och utseende. Det finns människor som har en ämnesomsättning som gör att de kan bränna fett nästan utan ansträngning, vilket gör att de kan behålla sin vikt och sitt midjemått under större delen av sitt liv. På grund av ärftlighet har vissa människor istället svårt att gå ner i vikt trots att de bantar hårt och nästan svälter sig själva, ofta på bekostnad av deras hälsa.

Men vad kan man göra? Helst bör du äta en balanserad kost, komplett med alla viktiga vitaminer och mineraler. Du bör fortsätta att äta proteiner för att hålla musklerna starka och förebygga att de bryts ner, vilket annars är lätt hänt vid viktminskning.

Följande infusioner, tillsammans med en balanserad kost, är effektiva när det kommer till att öka ämnesomsättningen och hjälpa dig att nå dina viktminskningsmål.

1. Äppelskal och kanel

Äppelskal är kända för sina bantningsegenskaper, men varför? I grund och botten av två skäl: ursolsyra och aktivt kollagen. Ursolsyran i äppelskal förebygger ledslitage, reglerar kolesterol och håller våra ben starka och friska. Det aktiva kollagenet vårdar vår hud och vårt hår. De är naturliga mirakel, som lovordas av alla som lyckas bränna fett och samtidigt bygga muskler.

Hur gör jag en infusion på äppelskal och kanel? Det är lätt. Ta bara skalet från tre äpplen, lägg dem i en liter vatten och koka upp. När det börjat koka tillsätter du en matsked kanel. Njut av denna läckra infusion under hela dagen.

2. Grönt te och kanel

Det är ingen hemlighet att konsumtion av grönt te är en utmärkt metod för att öka ämnesomsättningen. Det är inte bara rikt på antioxidanter och bra för hjärtat och matsmältningen, utan det hjälper dig också att gå ner i vikt.

När du kombinerar grönt te med kanel får du en underbar dryck som är ett bra komplement till alla typer av dieter. Allt du behöver göra är att bereda grönt te på vanligt sätt och tillsätta lite kanel. Om du dricker detta två gånger dagligen, vid frukost och på eftermiddagen, kommer du se resultat.

3. Ananas och ingefära

Läckra, friska, medicinska och bra till bantning. Hur kan du motstå dem? Det kommer du inte kunna. Denna infusion bör tas två gånger dagligen, vid frukost och middag. Som du redan vet är ananas en frukt med renande och avgiftande egenskaper, och när du kombinerar den med ingefära får du en enkel och effektiv kur för att snabba upp din ämnesomsättning.

Ingefära besitter även antiinflammatoriska egenskaper och är bra för att ta hand om matsmältningssystemet; det renar och läker, samt ökar ämnesomsättningen i kombination med ananas.

Hur bereder jag en infusion på ananas och ingefära? Koka först en kopp vatten och tillsätt en matsked ingefära, låt dra och filtrera. Ta två skivor ananas och bearbeta dem i en matberedare eller mixer, och blanda sedan den resulterande juicen med ingefärsinfusionen. Har du inte provat den ännu? Vad väntar du på?

4. Cayennepeppar, grönt te och honung

Cayennepeppar, honung och grönt te kan alla öka ämnesomsättningen. Tveka inte att prova denna infusion; den är vida känd och mycket välgörande. Om den tas vid lunch kommer den minska din aptit och hjälpa dig att undvika det klassiska småätandet på eftermiddagen.

Den är lätt att göra. Bered bara en kopp grönt te som vanligt och tillsätt en nypa cayennepeppar (inte för mycket för då kommer du inte kunna dricka det!) och en matsked honung. Den resulterande drycken bidrar till att snabba upp din ämnesomsättning så att du kan nå dina viktminskningsmål. Tveka inte att prova den redan idag!

Fler tips för att snabba upp din ämnesomsättning

Frukost med havre

1. Ät en näringsrik frukost

När du förser kroppen med energi på morgonen sätter du den i arbete omedelbart så att den absorberar näringsämnen och bränner fett redan från starten av dagen. Vad sägs om lite havregrynsgröt? Eller ett par fullkornsskivor med spenat och fetaost? Dessa livsmedel är perfekta för att starta upp din ämnesomsättning så snabbt som möjligt på morgonen.

2. Ät livsmedel rika på omega-3

Livsmedel som tonfisk och lax innehåller hälsosamma fetter som ökar ämnesomsättningen medan de också minskar inflammation och reglerar hormoner som är ansvariga för fettlagring.

3. Hoppa aldrig över måltider

Brukar du hoppa över måltider? Det är ett stort misstag. Helst bör du äta 6 små måltider under dagen varav frukost är en av de viktigaste. Genom att äta regelbundet informerar vi våra kroppar om att mat alltid är regelbundet tillgängligt.

När vi däremot hoppar över måltider ger vi våra kroppar uppfattningen att mat inte längre är tillgängligt närsomhelst och att den ska försätta sig i fettlagringsläge för att spara energi. Därför är det viktigt att äta 6 sunda måltider per dag och se till att inkludera frukt, fibrer och proteiner.

Kom ihåg att äta en balanserad kost, upprätthålla en aktiv livsstil samt dricka dessa infusioner, som utan tvekan kommer hjälpa dig att nå dina viktminskningsmål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
  • Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690390826464
  • Alkhatib, A., Seijo, M., Larumbe, E., & Naclerio, F. (2015). Acute effectiveness of a “fat-loss” product on substrate utilization, perception of hunger, mood state and rate of perceived exertion at rest and during exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-015-0105-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.