Läckra och läkande drycker med ananasskal

Läckra och läkande drycker med ananasskal

Senaste uppdateringen: 03 september, 2019

Visste du att du kan göra läckra drycker med ananasskal som är fulla av medicinska egenskaper som bekämpar parasiter, vätskeansamling, förstoppning och svullnad?

Så kasta inte bort denna del av ananasen! Vi kommer i den här artikeln att steg-för-steg förklara alla dess egenskaper och förse dig med två enkla recept på drycker med ananasskal: en dryck på kokat ananasskal och en fermenterad dryck som är rik på probiotika.

Hälsoegenskaper

Om möjligt, och så länge en frukt är organisk, rekommenderar vi att du även äter skalet eftersom det har en hel del hälsofördelar. Detta är fallet med ananas, och fördelen är också att det är en frukt som oftast inte utsatts för bekämpningsmedel eftersom den i allmänhet växer utan problem.

Huvudsakliga egenskaper

 • Hjälper till att bekämpa tarmparasiter
 • Bidrar till god matsmältning tack vare bromelain, en enzym som förbättrar matsmältningsprocessen. Det är en idealisk dessert efter kött eller fisk. Å andra sidan rekommenderar vi inte att du kombinerar den i samma måltid som kolhydrater (mjöl, pasta, potatis med mera).
 • Förbättrar tarmfunktioner, förstoppning och hemorrojder
 • Skyddar bakteriefloran i tjocktarmen
 • Det är ett kraftfullt och naturligt anti-inflammatoriskt medel, vilket är bra för inflammationer i muskler, hals med mera.
 • Hjälper till att påskynda läkning av sår som kommer från skador eller kirurgi
 • Skyddar mot cancer
 • Förbättrar cirkulationen och har antikoagulerande egenskaper
 • Hjälper dig att gå ner i vikt och bekämpar celluliter
 • Det är ett effektivt vätskedrivande medel som hjälper dig att bli av med överflödig vätska i kroppen
 • Förutom alla dessa egenskaper kan man också använda ananasskal som en utmärkt blodrenare.
ananasskal

Dryck på kokt ananasskal

Du kan framställa en av de enklaste dryckerna med ananasskal på följande sätt:

Tvätta ananasen väl och skala den. Skär skalet i mycket små bitar och koka dem med ungefär en liter vatten för en medelstor eller stor ananas. Koka på svag värme under lock i 15 till 20 minuter. Låt stå i ytterligare fem minuter. Söta med honung eller stevia.

Du kan dricka drycken varm eller kall.

te

Fermenterad dryck på ananasskal

Detta recept är vanligt i Central- och Sydamerika och är inte speciellt komplicerat. Du kan gärna servera det till en måltid och överraska dina gäster. Det är bra att servera efter måltider med kött eller fisk eftersom det hjälper dig att smälta maten bättre.

Och eftersom denna dryck är jäst innehåller den en stor mängd probiotika, som förbättrar dina tarmhälsa ännu mer.

Beredning:

Du behöver en stor mogen ananas eller två medelstora. Tvätta dem väl och skala. Skär skalet i små bitar och lägg dem i en behållare av glas eller keramik som kan tillslutas så att det blir lufttätt. Tillsätt två liter vatten och 500 gram farinsocker, rörsocker eller sirap gjord på sockerrör i behållaren. Förslut behållaren ordentligt och lämna i rumstemperatur i 48 timmar.

Efter dessa två dagar silar du vätskan så att det inte finns kvar några bitar. Häll i en liter vatten och låt stå igen i 12 timmar.

Efter dessa 12 timmar tillsätter du 3 liter vatten och sedan är drycken redo. Innan servering rekommenderar vi att du kyler ned drycken i kylskåpet. Du kan också frysa den om du vill.

Under jäsningsprocessen uppstår probiotiska mikroorganismer i drycken. Om du lämnar den längre kommer vätskan förvandlas till en alkoholhaltig dryck och sedan till vinäger.

Du kan ändra smaken genom att tillsätta apelsin- eller grapefruktskal, en kanelstång, eller kryddnejlika i behållaren tillsammans med ananasskalen.

fermenterad dryck

Sista tipset

Det är viktigt att ananasen inte har behandlats med bekämpningsmedel på grund av två anledningar. Den första är att det kan vara skadligt för din hälsa i det långa loppet, eftersom du kommer i direkt kontakt med medlen när du äter skalet. Den andra anledningen är att syftet med bekämpningsmedel är att bli av med mikroorganismer, och detta gör att vi inte kan få fram gynnsamma mikroorganismer från jäsningen.

Bilder används med tillstånd från neil-Farnworth, Noema Perez och haleysuzanne.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.