Övningar för att bli av med ryggfett

När vi lyfter vikter stärker vi vår muskelvävnad, ökar ämnesomsättningen och bränner fett. Men vi behöver inte lyfta ton av vikter för att se resultat. Det räcker gott med ett motstånd på bara ett par kilon.
Övningar för att bli av med ryggfett
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

De flesta vill bli av med fett från en specifik del av kroppen, och för att uppnå detta vet vi att det finns särskilda övningar som selektivt formar, tonar och eliminerar fett från dessa områden – särskilt buken, skinkorna, låren, bröstet eller ryggfett. Du känner förmodligen till och med någon som bara fokuserar på sin mage eller ben; som glömmer att ryggen är en mycket viktig kroppsdel att stärka och tona, och som i hög grad kan förändra utseendet på vår kroppsbyggnad i största allmänhet.

Dessa irriterande “utbuktningar” av fett på ryggen brukar bli ett problem när du bär en sport-bh, baddräkt eller en tight klänning. Denna region är ganska benägen att ackumulera fett, och att bli av med det kräver en hel del engagemang och disciplin. Är du intresserad av att lära dig hur du kan bli av med ryggfett? Läs vidare för att ta del av några av de bästa övningarna vi känner till.

Träningsschema för att stärka ryggen och bränna ryggfett

Övning 1

Ryggövning för att bli av med ryggfett
Kavla ut en yogamatta och lägg dig på mage med armarna framåtsträckta (eller bakåtsträckta över huvudet). Utan att lyfta fötterna böjer du ryggen försiktigt och går sedan tillbaka till utgångsläget. Gör två uppsättningar med tio repetitioner vardera.

Övning 2

Behåll samma position, men placera istället händerna på nacken. Höj din torso ovanför mattan och återgå sedan till utgångsläget. Gör två uppsättningar med femton repetitioner vardera.

Ryggstretch- bli av med ryggfett

Övning 3

Gör samma övning som innan, men istället för att lyfta ryggen uppåt lutar du den först åt ena sidan och därefter den andra – som om du först vill se vad som finns på höger sida och sedan vänster sida. Försök att hålla resten av kroppen stilla.

Övning 4

För den sista övningen går du in i yogaställningen som kallas “katten.” Slappna av i ryggen och böj den sedan uppåt så långt du kan (som en katt skulle göra). Dra sedan din mage mot golvet som om du ville vidröra golvet med den. Upprepa denna upp- och nedåtgående rörelse fem gånger och vila sedan.

Simning

När du simmar fokuserar du verkligen på dina ryggmuskler. Samtidigt är detta en mycket avkopplande aktivitet. Det är ett bra sätt att få motion, stärka ryggen och bli av med överflödigt fett i denna kroppsdel på samma gång.

Styrketräning

Ett bra fettförbränningsprogram bör omfatta styrketräning. Du kan använda hantlar för att fokusera på en viss kroppsdel och bygga muskelmassa, och din ökade ämnesomsättning kommer hjälpa dig att bränna bort mer fett – även när du vilar. Allt du behöver göra är att börja styrketräna lite varannan dag. Det finns ingen anledning att lyfta mycket tunga vikter. Bara några kilon kommer göra susen.

Cardioträning i intervaller

konditionsträning hjälper också till att bränna ditt ryggfett
Konditionsträning ökar din puls, vilket hjälper kroppen att lättare bränna kalorier. Cardioträning i intervaller som en del av ditt träningsprogram kommer hjälpa dig att bli av med ryggfett. Du kan välja vilken övning du vill, som löpning, stjärnhopp, elliptisk träning, cykling eller hopprep.

Crunches

Även om vi vet att bukövningar som crunches fokuserar på fettet i denna del av kroppen hjälper de dig också att bli av med fett i nedre delen av ryggen. Träna hela bukområdet med fokus på sidomusklerna. Du kan också lägga till sidostretching och statisk stretching till ditt träningsprogram.

Rekommendationer för bästa resultat

  • Att bli av med oönskat fett är ett komplicerat mål som endast kan uppnås med stor disciplin och ansträngning. Fett på ryggen kommer kräva lite mer precision eftersom det är ett svårt område att fokusera på. Men om du följer övningarna som beskrivs ovan kommer du börja se resultat på nolltid.
  • För att förlora oönskat fett är det viktigt att äta en balanserad kost som är fri från överflödigt fett, friterad mat, socker, med mera. Det är alltid en bra idé att lägga till mer hälsosamma livsmedel och drycker som frukt, grönsaker, grönt te, vatten, livsmedel som innehåller mycket fibrer och protein med mera.
  • Det är också en bra idé att komplettera dina övningar med en bra ryggmassage. Tryck försiktigt för att gradvis eliminera ryggfettet.
  • Och slutligen, kom ihåg att bra hållning är viktigt för att behålla styrkan i denna del av kroppen. Du bör alltid försöka bibehålla en upprätt hållning för att förhindra att ryggen säckar ihop, vilket orsakar att fett ansamlas och bildar dessa valkar.

Vi hoppas att du får nytta av denna artikel om övningar för att bli av med ditt ryggfett!

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.