Hur man förebygger och behandlar spruckna läppar

Har du problem med torra, spruckna läppar? Försummar du vanligtvis denna sköra del av huden? Se till att vara mer uppmärksam på området och använd behandlingarna här nedan för att läka dem.
Hur man förebygger och behandlar spruckna läppar
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vet du hur man förebygger spruckna läppar?

Dina läppar täcks av ett mycket tunt lager hud som kan spricka när det utsätts för omgivningen. Dessa sprickor kan vara mycket smärtsamma och ta veckor att läka.

Under din skönhetsrutin är det därför viktigt att ge näring och skydd åt läpparna. Det förebygger att de skadas. Eftersom de flesta inte tänker så mycket på det, ska vi idag dela med oss av några tips som kan förebygga och behandla spruckna läppar.

Tips för att förebygga spruckna läppar

Av både hälsomässiga och estetiska anledningar måste du vara försiktig med hur du behandlar och tar hand om dina läppar, eftersom området är känsligt. Även om du inte har problem med torra läppar bör du ändå anamma vissa vanor för att skydda dem.

Använd läppbalsam mot spruckna läppar

Läppbalsam gör huden mjuk

Läppbalsam består av återfuktande och regenererande ingredienser, och är ett viktigt verktyg för att hålla läpparna återfuktade och mjuka. De feta beståndsdelarna återfuktar huden och hjälper till att ta bort döda hudceller samt orenheter.

Drick mer vatten

När kroppen är återfuktad märks det även på läpparna. Låg vattenkonsumtion påverkar salivens pH och orsakar torrhet.

 • Det är viktigt att dricka runt två liter vatten eller andra nyttiga vätskor om dagen.

Exfoliera regelbundet

Exfoliera läpparna

Ibland kanske det inte är märkbart för blotta ögat, men döda hudceller ansamlas på läpparnas yta.

 • En blandning av socker och yoghurt eller honung kan vara allt som behövs för att varsamt exfoliera dem.
 • Du kan även köpa exfolierande produkter.

Huskurer för spruckna läppar

Det är inte alltid möjligt att undvika att läpparna spricker. Därför är det bra att känna till några behandlingar som snabbar upp läkeprocessen.

Eterisk rökelseolja

Eterisk rökelseolja är känd för sina återfuktande, antiinflammatoriska och åldersmotverkande egenskaper. Det resulterar i en produkt som är perfekt för spruckna läppar.

Hur använder man den?

 • Gnugga några droppar av oljan på läpparna med varsam massage.
 • Låt sitta utan att skölja och upprepa minst tre gånger i veckan.

Honung

Honung läker spruckna läppar

De naturliga enzymerna och antibiotiska beståndsdelarna i honung gör den perfekt för att regenerera och läka skadad hud runt läpparna.

Hur använder man den?

 • Gnugga en generös mängd honung på läpparna och låt sitta i 20-30 minuter.
 • Skölj och upprepa varje dag tills du märker av en förbättring.

Teträdolja

Denna naturliga antiseptika hjälper till att läka sår och förebygga irritation, rodnad samt bakterieinfektioner.

Hur använder man den?

 • Applicera några droppar teträdolja på läpparna och massera tills den absorberats helt.
 • Använd varje dag tills sprickorna har läkt.

Olivolja

Olivolja innehåller fettsyror

Tack vare sin rika uppsättning av essentiella fettsyror, vitamin E och aminosyror är olivolja ett utmärkt sätt att återfukta huden runt läpparna och läka alla sår.

Det är inte någon aggressiv ingrediens och ändrar inte pH-värdet. Den innehåller dessutom antioxidanter som gagnar hudens hälsa.

Hur använder man den?

 • Värm upp en matsked extra jungfruolivolja och gnugga på läpparna tills den har absorberats.
 • Använd två gånger dagligen utan att skölja.

Kakaosmör

Kakaosmör är känt för sitt innehåll av vitamin E, nyttiga fetter och viktiga mineraler. Det är ett av de bästa medlen för att ta hand om alla problem med koppling till torr hud och läpparna.

Många föredrar faktiskt att använda det istället för vanliga läppbalsam, eftersom det inte innehåller några aggressiva kemikalier eller allergener.

Hur använder man det?

 • Applicera ett tunt lager kakaosmör på läpparna med varsam massage.
 • Låt sitta utan att skölja och upprepa två gånger dagligen.

Har du problem med torra, spruckna läppar? Försummar du dem ofta? Se till att vara lite mer uppmärksam och använd behandlingarna ovan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Lee, H. Y., Yun, M. Y., & Kang, S. M. (2008). Anti-inflammatory effect of Boswellia sacra (Franckincense) essential oil in a mouse model of allergic asthma. Korean Journal of Microbiology and Biotechnology.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.