5 vanliga infektioner som överförs via kyssar

Visste du att 95% av bacillerna som sprids genom kyssar hittas i saliven och det nasala slemmet? Lyckligtvis påverkar endast 20% av dem immunförsvaret.
5 vanliga infektioner som överförs via kyssar

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2019

Är det verkligen riskabelt att kyssas? En kyss är att pressa sina läppar mot någon annans läppar; det är en demonstration av kärlek mellan ett par. Idag ska vi dock skippa den sociala och emotionella biten, och istället tala om vanliga infektioner som överförs via kyssar.

Saliv spelar en stor roll i kyssar, och baciller kommer därför oundvikligen utbytas. Det faktum att få talar om nackdelarna med att kyssas betyder inte att det inte finns några. För det mesta är fördelarna med kyssar större än nackdelarna, men det är aldrig en dålig idé att ta förebyggande åtgärder och undvika en “farlig kyss”.

Se till att läsa listan över vanliga infektioner som överförs via kyssar nedan.

Infektioner som överförs via kyssar

1. Körtelfeber

Akta dig för kyssjukan

Går även under namnet “kyssjuka” eftersom det är ett virus som sprids via salivutbyte.

  • Tillståndet orsakas av Epstein Barr-viruset.
  • Det är vanligt förekommande hos unga personer, men man kan drabbas i alla åldrar.
  • Bland symptomen hittar vi feber, halsont och svullna lymfkörtlar.

Hur upptäcker man det?

Efter att ha upplevt ovan nämnda symptom kan en läkare ta ett blodprov för att testa för viruset. Därefter får du smärtstillande medel utskrivna.

2. Cytomegalovirus

Detta virus är faktiskt mycket vanligare än många tror. När kroppen väl drabbats kommer den dessutom alltid ha det. Cytomegalovirus överförs direkt genom kontakt av kroppsvätskor, blodtransfusioner och sexuell kontakt.

  • Det överraskande är att de flesta som har viruset inte tycks vara medvetna om det. Detta eftersom man med ett starkt immunförsvar inte har så många risker.
  • I fall med småbarn bör man dock ta ytterligare åtgärder, eftersom de kan drabbas av kontinuerliga problem under livet om de drabbas.

Hur upptäcker man det?

Liknande ovan nämnda virus krävs ett blodprov för att upptäcka det. De flesta behöver dock inte behandling. Antivirala medel skrivs endast ut i vissa fall, och goda hygienvanor är starkt rekommenderat.

3. Gingivit

Gingivit påverkar tandköttet

Gingivit är en infektion som i huvudsak drabbar tandköttet, vilket får munhålan att konstant utsöndra bakterier. Det orsakas av placken som fäster sig vid tänder och tandkött. Några av symptomen på gingivit är blödningar såväl som rodnad och inflammation i det drabbade området.

Hur upptäcker man det?

Om man upplever symptom bör man boka tid hos sin läkare. Gingivit kan även bilda djupa fickor mellan tänder och tandkött, utöver att orsaka dålig andedräkt.

4. Streptokockfaryngit

Streptokockfaryngit, eller halsfluss, är en smärtsam halsinfektion. Bakterier, i detta fall A- och B-grupper av streptokocker, attackerar halsen direkt. Infektionen sprids när en frisk person får kontakt med någon som är infekterad. Den kan spridas även via enkla handlingar, såsom när någon i närheten nyser eller snyter sig.

Hur upptäcker man den?

Bland symptomen finner vi:

  • Halssmärta och irritation
  • Vita prickar i halsen
  • Svullnad
  • Huvudvärk
  • Feber

För att bekräfta en diagnos behöver läkaren ta ett prov från halsen med tops. Om resultaten är oklara kan en halskultur behöva tas.

5. Herpes labialis

Kvinna med munsår

När man talar om vanliga infektioner som överförs via kyssar finns den här alltid med. Herpes är en infektion som kan hittas på läpparna, i munnen eller på tandköttet. Den orsakas av ett väldigt smittsamt virus vid namn herpes (HSV).

Hur upptäcker man det?

Symptomen dyker vanligtvis upp 1-2 veckor efter att man utsatts för viruset. Herpes orsakar smärtsamma munsår, och kan även resultera i följande:

  • Feber som varar i mer än tre dagar
  • Halsont
  • Svullna lymfkörtlar

Vanligtvis försvinner symptomen inom två veckor. En läkare kan skriva ut ett antiviralt läkemedel, extern kräm och relevanta hygieninstruktioner.

Vad bör man göra innan en kyss?

  •  Äta väl för att hålla immunsystemet i gott skick.
  • Följa instruktioner för att borsta tänderna ordentligt.
  • Underskatta inte vikten av tandtråd.
  • Genomgå regelbundna undersökningar minst en gång om året.
  • Byt tandborste var tredje månad.
  • Använd munvatten för att bekämpa bakterier.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.