5 misstag vi begår när vi badar och duschar

Visste du att vi ibland begår misstag när vi badar, utan att ens inse att det vi gör är skadligt för oss?
5 misstag vi begår när vi badar och duschar

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2019

Det finns förmodligen inget som är så njutbart, avslappnande och hygieniskt än att ta en dusch på morgonen eller ett bad med hjälpsamma eteriska oljor på kvällen så att man kan gå till sängs helt avslappnad. Men vad är det då man kan göra fel när man badar? Ta reda på det här!

1. Var försiktig med för varma duschar eller bad

Avslappnande-bad

Ja, vi vet. Det finns inte mycket som är så njutbart som en varm dusch eller ett varmt bad när man kommer hem och vill slappna av. Men vad händer när temperaturen är för hög och man badar eller duschar i 15-20 minuter?

  • Du riskerar att stiga ut ur duschen och uppleva en så stor temperaturskillnad att du svimmar.
  • Vatten som är för varmt kan göra att du förlorar en del av dina egna essentiella oljor, som huden behöver för att hålla sig len och återfuktad. Varmt vatten öppnar hudens porer, och det är då kroppen och framförallt cirkulationssystemet kan sluta fungera ordentligt.
  • Det är bäst att inte vara kvar för länge i varmt vatten. Fem eller sex minuter räcker. Efteråt kan du fortsätta din dusch eller ditt bad i en mer ljummen temperatur. Du bör aldrig skålla dig själv!

2. Var försiktig när du torkar dig

Det finns de som tar sin handduk och torkar sig väldigt energiskt och hårt efter att ha klivit upp ur sitt bad. Om själva handduken är torr skadar du då din hud, gör den irriterad och gradvis alltför torrDet är bäst att använda en mjuk handduk som låter dig torka huden med små cirkelrörelser som varsamt eliminerar överflödigt vatten utan att hårt gnugga huden. Badrockar är till exempel väldigt bekväma och lämpliga eftersom de sveper in dig i värme medan huden torkar utan att du knappt märker det.

3. Ta hand om dina handdukar!

Handdukar i tvättkorg

Ibland är faran med handdukar inte bara att de är grova och irriterar huden; en annan risk är att de ofta är mottagliga för bakterier och baciller som förökar sig i dem. Detta eftersom fuktigheten ofta sitter kvar i fibrerna om de inte torkar ordentligt.

Ibland räcker det inte med att handduken luktar okej. Det finns gånger då handdukar blir så gamla att de mättas med kemikalier från tvättmedel och du kan börja få allergiska reaktioner mot dem. Därför är det bästa alternativet att ersätta dem med jämna mellanrum.

4. Risken med att använda för mycket tvål

Hemgjord-tvål

Det är skillnad mellan sportentusiaster som svettas mycket när de tränar och de som bara svettas lite grann under dagen och bara vill ta ett bad innan jobbet. Med andra ord beror allt på den enskilda individen.

Men det finns de som använder för mycket tvål som är full av parfym och luktar trevligt när de badar, utan att inse att de applicerar stora mängder alkohol och andra kemikalier som ändrar hudens pH-balans. Det minskar i sin tur kroppens förmåga att naturligt försvara sig mot extern påverkan, såsom mot löss, bakterier och andra mikroorganismer.

Vad är rekommendationen? Att använda rätt mängd tvål och vatten. Ytterligare en poäng: om du använder naturliga tvålar, likt den i bilden ovan, är det ännu bättre.

5. Var försiktig med svampar när du badar

Luffasvamp

Enligt hudläkare är det bästa för huden att endast använda en svamp två gånger per vecka när du tar ett bad och att torka svampen i solljus efter användning för att undvika kolonisering av mögel som orsakar infektioner, svamp eller follikulit.

  • Det är bäst att applicera tvål med handen och i precis rätt mängd, som vi sa ovan. Du kan använda en naturlig tvål gjord på glycerin och havre som vårdar din hud varje dag. Om du gnider in den över kroppen behöver du inte ens någon svamp.
  • Du bör endast exfoliera huden med en bra svamp (till exempel luffasvamp) två gånger per vecka. Det hjälper till att eliminera döda hudceller och återetablera balansen hos epidermis.

Försök att komma ihåg dessa enkla punkter när du tar ett bad eller en dusch.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anonis, D. P. (1985). The application of carnation in perfumery. Flavour and Fragrance Journal. https://doi.org/10.1002/ffj.2730010104

  • Gieler, U. (1980). [Hygiene in general practice (author’s transl)]. Zentralbl Bakteriol Mikrobiol Hyg B.

  • University of Rochester Medical Center. (2018). In the Kitchen: Prevent the Spread of Infection – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.