Hindumatlagning som kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Hindumatlagning karaktäriseras av att man använder mycket kryddor. Det är dessa kryddor som hjälper dig att gå ner i vikt.
Hindumatlagning som kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vissa har sagt att hindumatlagning kan få en att gå ner flera kilo på en månad. Men dessa hindutrick kommer inte bara att hjälpa dig gå ner i vikt, utan kommer även få dig att känna dig hälsosammare.

Information om hindumatlagning

Hindumat

Det är viktigt att känna till ett par saker om indisk matlagning. Att veta mer hjälper dig att bättre integrera det i kosten.

 • Blanda inte kolhydrater och proteiner.
 • Välja bra mat. Det viktigaste är kvalitet, inte kvantitet.
 • Ät brunt ris och grönsaker.
 • Färska frukter, speciellt citrus.
 • Ät tre mål yoghurt och frukt per dag. Men bara om du är hungrig.
 • Tugga 50 gånger mer munsbit. Det hjälper med din matsmältning.
 • Drick två liter vatten och grönt te varje dag.
 • Träning. Det bästa är att ta en 40-minuters promenad varje dag.

Hindurecept har blivit influerade av många länder. Dessa inkluderar Mongoliet, Portugal och England. Konsekvensen av denna blandning är maträtter med stor personlighet.

Maten står ut med de olika kryddorna. Det sägs att de som är födda i Indien har en bättre förmåga att identifiera smaker än folk födda i västvärlden. Hindumat är också annorlunda eftersom den inte innehåller biff. Kor anses vara heliga i deras religion.

De använder inte heller många mjölkprodukter. Istället använder de ett smör som kallas ghee. De äter även en flytande yoghurt som kallas lassi.

Andra ingredienser som är väldigt vanliga är ris, kyckling och lamm. De har även många vegetariska rätter.

Vissa sätt olika maträtter förbereds är:

 • Vagar: Matlagning och kryddning.
 • Tandoor: Marinerad mat med kryddor och yoghurt. Därefter tillagas maten i ugnen.
 • Korma: På hett kol. Maten har en tjock konsistens för att det läggs till yoghurt, mjölk eller grädde.
 • Dhungar: Ångad.
 • Dhum: Maten begravs i varmt kol.

Hindumatlagning: Hindu, Ayurveda och viktminskning

Hindumatlagning

I Indien, ett av de största länderna i världen, är relationen mellan mat och välmående stor och inkluderar både alternativmedicin och viktminskning.

Anledningen till det är att maten är medicinen. Mat hjälper oss att känna oss friska och starka.

Som vi har tagit upp innan använder hindumatlagning många kryddor. Vissa exempel är curry, kardemumma och kummin. Dessa stimulerar kroppen, höjer temperaturen och hjälper oss att gå ner i vikt.

Det är anledningen till varför indisk mat hjälper oss att gå ner i vikt.

Gurkmeja

gurkmeja

Gurkmeja hjälper din mage att smälta maten ordentligt, samt hjälper med viktminskning.

Gurkmejans blad har också medicinska egenskaper. De kan användas för att behandla diarré, dysenteri och diabetes.

Dhal

Det här är en traditionell mat i Indien som innehåller torkade ärtor, linser och bönor. Maten serveras med ris och chapatibröd.

Dhal har ett högt proteininnehåll. Det gör det väldigt mättande. Det tar också längre tid att smälta än annan mat, vilket innebär att du blir mindre hungrig de kommande timmarna. Det hjälper förstås med viktminskning.

Koriander

koriander

Det här är en aromatisk krydda med vätskedrivande egenskaper, som hjälper dig att ta bort vätskor och gifter genom urinen. Koriander tillhör samma familj som persilja och selleri.

I alternativmedicin används koriander för att minska gaser, maginflammation och för att rena blodet.

Baljväxter och spannmål

Baljväxter kokas med skalet på och kluvna för att de ska bli enklare att smälta.

Vad gäller spannmål är ris utan tvekan den bästa hindumaten. Det mest kända är basmatris som har mycket fibrer som får dig att känna dig mätt.

Du kan även lägga till vete och majs.

Drycker inom hindumatlagning

hindumatlagning

Att återställa vätskebalansen hjälper dig att reglera aptiten. Och bland när vi tror att vi är hungriga är vi egentligen bara törstiga. Försök med dessa hindudrycker:

 • Lassi – flytande yoghurt
 • Chai – te med kryddor
 • Ninmu Pani – lemonad
 • Kokosvatten

När vi pratar om hindumatlagning finns det tre typer av doshas. Varje är relaterad till vissa kroppstyper.

Att veta vilken typ som passar dig kan hjälpa dig reda ut vad du behöver äta samt vad du ska undvika. Det främjar på så sätt ditt välmående och din viktminskning.

 • Vatta: Någon med en lätt komposition. De är för det mesta hungriga hela tiden och har en oregelbunden matsmältning. Det rekommenderas att de äter tyngre måltider. Dessa inkluderar soppor, stuvningar och pasta med sås.
 • Pitta: Någon med en mediumkomposition. De känner intensiv hunger och törst. De blir frustrerade om maten inte är i tid och tenderar att äta mer. Det rekommenderas att de äter sallad och kalla drycker. De bör inte äta tung mat eller kött.
 • Kapha: Någon med en undersätsig komposition. De har en långsam matsmältning och en mellanstor aptit. De bör undvika mjölkprodukter, sötsaker och fett. De bör dessutom försöka att äta frukt och grönsaker. Det rekommenderas att de äter morötter, squash, selleri, kål och sallad.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401.
 • Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther. 2016 Sep 20;10:3029-3042.
 • Silva F, Domingues FC. Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):35-47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.