Vilka egenskaper har egentligen yoghurt?

Har du provat att använda yoghurt i dina recept? Utöver att ha det som efterrätt kan det vara ett bra alternativ till majonnäs.
Vilka egenskaper har egentligen yoghurt?

Senaste uppdateringen: 18 december, 2018

Det står ett dussin paket på nedersta hyllan i kylskåpet, perfekt placerade för att ätas när som helst på dygnet. Du öppnar kylskåpet med ett klick, tar fram en sked och öppnar upp paketet. Det är perfekt till frukost, mellanmål, efterrätt eller som tilltugg. Men känner du till alla egenskaperna hos yoghurt?

Yoghurt kommer från att jäsa mjölk, men är faktiskt bättre än mjölk, då vissa som är laktosintoleranta kan äta den utan problem. Den har över 100 miljoner levande bakterier och innehåller en stor mängd B-vitaminer som kan hjälpa till att motverka infektioner.

Och det är inte allt. Den bidrar till att stabilisera tarmfloran och mikroorganismer i matsmältningssystemet, eftersom bakterierna omvandlar laktos till mjölksyra, vilket utesluter utvecklingen av skadliga bakterier i tarmen vid nedbrytning av mat.

Det underlättar i sin tur assimilering av näringsämnen, ökar upptaget av fett, bekämpar diarré och förstoppning, sänker kolesterolet och minskar de negativa effekterna som antibiotika kan ha. Den innehåller dessutom kalcium, magnesium och fosfor, som är viktiga mineraler för att hålla benen starka och friska.

Fler fördelar med yoghurt

Yoghurt gynnar också huden och är en huvudingrediens i hemmagjorda, naturliga krämer och masker. Det kan användas på alla hudtyper, speciellt uttorkad hy. Den höga halten av mjölksyra har exfolierande egenskaper och minskar eksem samt återupplivar huden.

Något annat som är speciellt bra för kvinnor är att det motverkar svamp i underlivet. Studier har visat att kvinnor som har haft vaginala infektioner och sedan ätit yoghurt varje dag minskade problemet med en tredjedel efter sex månader.

Detta livsmedel bör verkligen inte uteslutas från din kost. Det lämpar sig för alla oavsett ålder, och många naturläkemedel och skönhetsbehandlingar baseras på det.

Ett sista tips: yoghurt går bra ihop med svampsås och kan även användas i sallader som ett substitut för olja.

Foto: Lily Almazova

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.