Kan förstoppning orsaka viktökning?

Kan förstoppning orsaka viktökning?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Du har säkert sett dig i spegeln mer än en gång och märkt att din mage har varit mer framträdande än vanligt, särskilt under de dagar då du lider av förstoppning och känner dig uppsvälld. Du väger dig och inser att du har gått upp några kilo. Kan förstoppning orsaka viktökning? Hur är det möjligt?

Kan förstoppning orsaka viktökning?

Förstoppad kvinna

Kan förstoppning orsaka viktökning? Svaret är nej, men vi kommer att analysera varje aspekt för att förstå problemet. Vi börjar med ett exempel. Det har gått en vecka sedan du senast kunde gå på toaletten. Med andra ord har du förstoppning. Du märker att dina kläder sitter mycket tajtare vid magtrakten. Vågen säger också att du väger lite mer. Så vad är det som orsakar det?

  • Denna viktökning är inte på grund av ackumulerat fett, utan snarare de avfallsprodukter som lagras i dina tarmar och som du borde ha gjort dig av med genom avföringen. Matavfall är vad som gör dig inflammerad. Gifter som också ökar vätskeretention.
  • Vi “upplever” att förstoppning orsakar viktökning, men det är inte på riktigt. När tarmsystemet återigen kan reglera sig självt så försvinner de extra kilona på vågen.
  • Även om det är sant att din mage kan se mer uppblåst ut så är det inte fett eller muskler, utan snarare svullnad från ansamlad avföring. Förstoppning förvärrar inte viktökning som du kanske tror, vilket är anledningen till att din figur inte ser annorlunda ut och att du heller inte måste köpa nya kläder. Förstoppning är dock inte hälsosamt, och de “extrakilon” du lägger på dig från ackumulerad avföring kan ha allvarliga konsekvenser.
  • Att gå på toaletten regelbundet och hålla dina tarmar rena är också en viktig faktor för att ta hand om din allmänna hälsa. Det gör att du kan frigöra dig från gifter och skadliga ämnen som även bidrar till vätskeretention. Så när du följer en viktminskningsdiet är det viktigt att du inkluderar den dos av fibrer, vätskor, frukter och grönsaker som hjälper dig att inte bara gå ner i vikt utan också undvika förstoppning. Att ha normala toalettvanor är en del av din hälsa.
  • Om du lider av svår förstoppning kan du se en viktökning på upp till 1 – 1 ½ kilo under en kort tid. Det är en ökning i vikt, men återigen är det inte en sann ökning. Så länge du löser problemet försvinner denna extravikt snart nog. Experter menar att ett direkt bevis på att du går upp i vikt är en ökning av ditt BMI (body mass index). Titta på volymen på midjan, armarna… Ibland kanske du äter osunt under några dagar eller veckor. För mycket socker och för lite vatten och fibrer. Som ett resultat reagerar kroppen genom att producera vätskor för att eliminera överskottet och av den anledningen ser du mer uppsvälld ut. Det är dock processer som bara varar i några dagar om du börjar äta bättre och dricka mer vätska.

Hur man effektivt undviker förstoppning

Rödbetsjuice

Först bör vi nämna att kvinnor tenderar att drabbas av förstoppning och vätskeretention i högre grad än män. Vissa dagar ser vi verkligen hemska ut framför spegeln och känner oss uppsvällda… Men med rätt åtgärder kan det kan förebyggas.

Du behöver bara ändra vissa vanor. Tänk på hur stress eller dagliga plikter ibland höjer tempot, och “när du måste gå” föredrar du att ta itu med det senare. Om du gör det kontinuerligt blir din hälsa lidande. Här är våra rekommendationer:

1. Vikten av frukost

Frukost är nyckeln till att bekämpa förstoppning. Det är en formel som aldrig misslyckas och som du bör ha i åtanke. Inkludera frukt, havregryn och en varm dryck. Varför inte havregrynsgröt med några bitar kiwi och vindruvor? Sedan kan en varm nässelinfusion vara bra om du dricker den långsamt med lite honung.

2. Smoothie med aloe vera och apelsin

Aloe vera

Kombinationen av aloe vera och apelsin ger en fantastisk huskur för att bekämpa förstoppning.

Ingredienser

  • 30 gram aloe vera (den genomskinliga gelen från växtens innandöme)
  • 1 ½ dl varmt vatten
  • 1 apelsin

Gör så här

  • Koka upp vattnet i en tekanna. När det kokar tillsätter du gelen. Låt den lösa sig. Pressa juicen ur apelsinen och tillsätt den till den varma infusionen. Drick på fastande mage.

3. Måttlig fysisk träning

Det är mycket hälsosamt att promenera en halvtimme om dagen eller att ta en simtur… Fysisk aktivitet gör att tarmarna får röra sig tillräckligt för att främja sunda toalettvanor. Och kom ihåg: du bekämpar inte bara förstoppning utan tar också hand om din hälsa.

4. Tidig och lätt middag

Det är viktigt att inte äta för mycket på kvällen. Tung matsmältning mot slutet av dagen gör att tarmarna rör sig långsammare och ansamlar rester som kan vara mycket svåra att bli av med på morgonen. En lätt middag två timmar innan sänggåendet rekommenderas.

5. Fibrer, grönsaker och vätska

Det är samma formel som alltid. En kost rik på färska grönsaker (om de är råa är det ännu bättre) och fibrer kombinerat med ett bra vätskeintag bidrar till att främja tarmrörelserna. Prova också rödbets- och morotsbaserade smoothies. De är goda och effektiva!

Så kan förstoppning orsaka viktökning? Nej, men den kan leda till en rad andra oangenäma symptom och problem i kroppen. Följ tipsen ovan för att undvika denna åkomma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.