11 fördelar med havre plus ett frukostrecept

Daglig konsumtion av havre sänker kolesterolet, reglerar matsmältningsprocesser och ger oss stora mängder fibrer.
11 fördelar med havre plus ett frukostrecept
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hur man än tillreder det så är havre ett spannmål rikt på protein, omättade fetter och vitamin B. Det är spannmålet med högst koncentration av vitaminer och mineraler. Dess fördelaktiga egenskaper för huden är välkända, såväl som dess förmåga att reglera tarmkanalen. Fördelarna med det är många och nästan alla kan dra nytta av dem.

Havre har konsumerats i över 4,000 år, och i uråldriga tider ansågs det vara ett livsmedel för underklassen. Detta har dock ändrats, då vi nu känner till de stora fördelar som det sitter på. Av denna anledning är vanan att lägga till havre i alla måltider en av de bästa du kan göra för att hålla dig frisk, oavsett om det gäller frukost eller middag.

Sätt att äta havre

Det finns många sätt att inkludera detta livsmedel i din diet. Den konsumeras dock på två huvudsakliga sätt: som gryn eller kli. Den största skillnaden mellan de båda är processen som spannmålet genomgår för att uppnå en av de två varianterna.

Havrevatten för viktnedgång

Fullkornshavre är den färskskurna delen av kornet som skalas och rostas. För att göra havregryn torkas och skalas fullkornet och skärs i mindre bitar innan det till slut skivas för att bli gryn.

I det andra fallet, havrekli, mals fullkornet ner utan att ta bort något från det. Som ett resultat består havrekli huvudsakligen av de yttre delarna av kornet, vilket betyder att det har mer protein och mindre kolhydrater än rullad vete.

Det finns en tendens att föredra havrekli eftersom det har mer näringsämnen (speciellt fibrer). Det finns dock inget bevis för att denna typ är avsevärt bättre för din hälsa än den andra. Oavsett vilken du väljer kan daglig konsumtion av havre sänka kolesterolen, reglera matsmältning och ge dig gott om fibrer.

Hälsofördelar med havre

Havre innehåller gott om proteiner och kolhydrater, hälsosamma fetter (omättade fetter och linolsyra), vitaminer, mineraler och spårämnen. Dessa egenskaper gör detta spannmål till en utmärkt källa för energi som gör att du kan undvika den trötthet som orsakas av låga glukosnivåer.

Detta spannmål är en utmärkt källa för B-vitaminer, vitamin A, vitamin E och vitamin D. Det innehåller även mineraler som kalcium, som förebygger osteoporos. Det är rikt på järn, vilket hjälper till att bära syre till kroppsvävnader. Utöver dessa tillhandahåller det även zink, som spelar en nyckelroll i hur insulin fungerar.

En annan egenskap hos detta spannmål är att det till 25% består av protein – mer än något annat spannmål. Som exempel har det protein i samma koncentrationer som kött, mjölk och ägg. På så sätt kan vår kropp använda proteinet ifråga för att bilda muskler. Vidare är protein även nödvändigt för att bibehålla vår muskelmassa.

Havregryn

Havreskal innehåller sex av åtta viktiga aminosyror: isoleucin, leucin, lysin, metionin och fenylalanin. Dessa hjälper till att ta bort dåligt kolesterol (LDL) och stimulerar levern att producera mer lecitin, vilket hjälper till att rensa bort tungmetaller från kroppen. Detta gör havre till det mest kompletta spannmålet som finns. I jämförelse innehåller vete bara en viktig aminosyra medan korn och råg inte har någon.

Vidare är de betaglukaner som finns i detta livsmedel komponenter som absorberar dåligt kolesterol och gallsyror från tarmarna. Detta hjälper till att förebygga skadliga komponenter från att passera genom kroppen och eliminerar dem naturligt.

Havre har även fördelaktiga egenskaper för huden. Du kan hitta den i diverse krämer, salvor och tvålar som exfolierar och vätskesätter. Vidare kan bad med detta spannmål användas för att bekämpa diverse sjukdomar, infektioner och hudirritationer tack vare dess uppmjukande egenskaper. Den kan även effektivt användas som huskur mot herpes och vattkoppor.

Avslutningsvis har detta spannmål, framförallt havrekli, mycket fibrer som hjälper till att reglera tarmkanalen och minskar kolesterolet. På grund av detta är det inte bara en effektiv kur mot förstoppning, utan minskar även gallsyra genom att försvaga dess giftiga kapacitet.

De 11 fördelarna med havre för din hälsa

Havre är känt som drottningen av spannmål på grund av dess många hälsosamma egenskaper, vitaminer och mineraler. Nedan är elva sätt att äta havre för att förbättra din kropps funktion.

Reglerar matsmältningssystemet

Matsmältning

På grund av dess stora mängder lösliga fibrer hjälper havre till att smälta mat och reglera matsmältningssystemet. Att äta havre förebygger förstoppning och främjar tarmpassagen. Ett glas vatten med en tesked havregryn hjälper dessutom till att lindra halsbränna och reflux.

Sänker kolesterolet

Att konsumera fullkorn varje dag är ett bra sätt att sänka nivåerna av triglycerider och dåligt kolesterol i blodet. Linolsyran och fibrerna som finns i havre förebygger att kolesterol passerar genom tarmarna. Samtidigt rensar även fibrerna bort fettansamlingar som finns på artärväggarna. Allt detta skyddar kroppen från att utveckla hypertoni, hjärtattacker eller andra hjärtproblem.

Kontrollerar blodsockernivåerna

Diabetes

Havregryn är starkt rekommenderat för diabetiker eftersom dess lösliga fibrer stabiliserar blodsockernivåerna. Eftersom det minskar absorptionen av socker i tarmarna sänks även blodtrycket. Det är viktigt att poängtera att havre tillhandahåller mer kolhydrater än andra spannmål.

Regenererar vävnad

Eftersom det är väldigt rikt på protein främjas produktionen och utvecklingen av ny vävnad i kroppen när du äter det.

Förebygger cancer

Cancer1

Havre har precis som andra spannmål stora mängder fytokemikalier, vilka är växtbaserade kemikalier som hjälper till att förebygga utveckling av cancer. Fytoöstrogen och lignaner som hittas i detta spannmål har länkats till lägre risk för hormonrelaterad bröstcancer.

De hälsosamma effekterna av de fotokemiska komponenterna i havre när det gäller att förebygga andra typer av cancer – som livmoder, äggstocks- och prostatacancer – undersöks fortfarande.

Det håller dig mätt

En frukost med havre håller kroppen mätt längre än frukost med flingor och mjölk. Detta eftersom havre innehåller långsamt absorberade kolhydrater, vilket möjliggör längre mättnadskänsla och större kontroll över blodsockret.

Rik på kalcium

Ben

Havre har stora mängder kalcium, vilket förhindrar avmineralisering av ben.

Det är fördelaktigt för huden

Grynen från detta spannmål har en kraftfullt renande effekt på huden. De absorberar all smuts och allt skräp som samlas i porerna, vilket tillhandahåller dig med en djuprengöring. På så sätt är det ett naturligt sätt att bibehålla hudens pH-värde utan skadliga kemikalier.

Oljorna i havren är även perfekta för att förebygga uttorkning av huden. Havre har dessutom en avslappnande effekt som hjälper dig somna.

Det kan hjälpa dig att tappa vikt

Öka ämnesomsättninge - tappa vikt

Att äta havre till frukost varje dag hjälper folk att bibehålla kontroll över sin vikt och att tappa vikt gradvis. Du kan äta havregryn med ett glas mjölk eller blandat med yoghurt.

Det innehåller vitamin B-komplex

Vitaminer som B1 och B2 är viktiga för att hjärnan och nervsystemet ska kunna fungera normalt. Runt 100 gram havre möter 40% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B1.

Det är bra för sköldkörteln

Sköldkörteln

Att äta havre förhindrar sköldkörtelinflammation eftersom det innehåller jod – en mineral som hjälper sköldkörteln att fungera som den ska.

Havre kan konsumeras av alla människor oavsett ålder. Det finns inga rapporter om dåliga bieffekter eller personer som inte bör konsumera havre, så länge du äter det i måttliga och rekommenderade mängder. En liten grupp kan dock vara allergiska mot havre.

Frukostrecept

För att tillreda en utsökt och unik skål med havre att påbörja dagen med behöver du:

 • 1 dl havregryn
 • 6 mandlar
 • 2 valnötter
 • Honung
 • 1 tesked russin
 • Kanel, kardemumma, ingefära (valfritt, men starkt rekommenderat)

Hur du tillreder det…

 • Placera havren i blöt under natten. Sila sedan bort vattnet och lägg havren i en kastrull med 1 dl vatten.
 • När det kokar tillsätter du kanel, kardemumma och en nypa ingefära.
 • När det börjar tjockna häller du i lite mer vatten för att förhindra att havren fastnar.
 • Du kan söta havren med honung efter smak och sedan tillsätta russin och hackade mandlar samt valnötter. Redo att servera.
 • Du kan även lägga till lite kakao, torkade eller färska blåbär, bananbitar, fruktsylt, och så vidare.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fulgoni VL 3rd, Brauchla M, Fleige L, Chu Y. Oatmeal-Containing Breakfast is Associated with Better Diet Quality and Higher Intake of Key Food Groups and Nutrients Compared to Other Breakfasts in Children. Nutrients. 2019;11(5):964. Published 2019 Apr 27. doi:10.3390/nu11050964
 • Klose, C., & Arendt, E. K. (2012). Proteins in Oats; their Synthesis and Changes during Germination: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.504902
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 2016;8(2):68. Published 2016 Jan 27. doi:10.3390/nu8020068
 • Tai V, Leung W, Grey A, Reid IR, Bolland MJ. Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2015;351:h4183. Published 2015 Sep 29. doi:10.1136/bmj.h4183
 • Thies, F., Masson, L. F., Boffetta, P., & Kris-Etherton, P. (2014). Oats and bowel disease: A systematic literature review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114514002293
 • Thongoun, P., Pavadhgul, P., Bumrungpert, A., Satitvipawee, P., Harjani, Y., & Kurilich, A. (2013). Effect of oat consumption on lipid profiles in hypercholesterolemic adults. Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet Thangphaet.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.