Recept på teer som minskar vätskeretention

Recept på teer som minskar vätskeretention
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Har detta någonsin drabbat dig? En morgonen upptäcker du att du inte ens kan knäppa dina jeans. Har du plötsligt gått upp i vikt? Inte nödvändigtvis, för det kan bero på vätskeretention, som är en obalans i kroppen som ibland orsakar viktuppgång och svullna ben runt anklar och buk. De goda nyheterna är följande recept på teer minskar vätskeretention. Få reda på vilka de är!

Vilka medicinalväxter minskar vätskeretention?

Vätskeretention medför en känsla av tunghet och obehag. Vi känner oss uppsvullna, och när vi tittar oss i spegeln så verkar det som att vi verkligen har gått upp i vikt, vilket kan vara ännu värre. Dessa effekter orsakas främst av hormonella fluktuationer (premenstruellt syndrom, till exempel), men det kan även röra sig om en stillasittande livsstil, sjukdomar, vissa hjärt- och leverproblem, högt blodtryck, stress och bieffekter från läkemedel.

1. Boldote

Boldote

Att dricka ett te bryggt på boldoblad två gånger om dagen är ett mycket bra alternativ för att lindra vätskeretention. Boldoblad minskar vätskeretention på grund av alkaloider såsom isokinolin och quinolizidin, vilka främjar god cirkulation. Allt du behöver göra för att dra nytta av detta te är att lägga till sex blad till 25 centiliter kokande vatten. Låt det dra i fem minuter och drick lite till frukost, och sedan resten efter din huvudsakliga måltid under dagen.

2. Maskroste

Maskroste

Maskros är en mycket bra växt för att avgifta kroppen, och blommorna kan användas för att göra te såväl som i sallader. Den hjälper kroppen att eliminera överflödig vätska, främjar bra njurfunktion och hjälper till att rensa blodet. Det är en fantastisk växt. Två teer som görs på maskros kan hjälpa till med vätskeretention – ett på morgonen med frukost och ett mitt på eftermiddagen. Du behöver bara lägga till ett par blad eller blommor från denna växt till kokande vatten. Filtrera vätskan och drick den långsamt. Du kommer märka av goda resultat.

3. Grönt te

grönt te

Grönt te är ytterligare en utmärkt, avgiftande dryck som främjar produktionen av urin. Det hjälper inte bara till att ta bort giftiga substanser som samlas i kroppen, utan minskar även inflammation och tar bort överflödig vätska. Det är fantastiskt fördelaktigt! Du kan dricka upp till tre koppar om dagen. Grönt te är enkelt att hitta i butiker, och om du sötar det med honung istället för socker så kommer du göra det ännu hälsosammare.

4. Åkerfräkente

Åkerfräken

Har du redan hört talas om de goda fördelarna hos åkerfräken? Du kan hitta den i hälsokostbutiker och ibland även på apotek. Denna växt är full av mineraler – speciellt kiseldioxid, kalium och magnesium. Utöver att vara både vätskedrivande och avgiftande så återställer den mineraler, fungerar sammandragande och motverkar diarré. Hur kan du inte dra nytta av allt detta? Det bästa är att dricka te gjort på åkerfräken två gånger dagligen genom att använda en tesked per 25 centiliter kokande vatten. Blanda med lite lakrits eller mynta för en godare smak. Låt teet dra i fem minuter innan du dricker det långsamt. Om du intar det konsekvent så kommer du se hur mycket bättre du mår av åkerfräkente.

5. Björklövste

Te

Löven från björkträd är rika i kaliumsalter, vilket har en bra vätskedrivande effekt på kroppen. Det hjälper även till med att eliminera tunghetskänsla samt minskar vätskeretention. Vill du prova? Allt du behöver göra är att leta efter blad i hälsokostbutiker, och de är även effektiva mot urinvägsinfektioner. Drick en till två koppar om dagen av detta te. Lägg till en matsked per 25 centiliter kokande vatten och låt det dra i fem minuter. Du kan dricka en kopp till frukost och den andra mitt på eftermiddagen. Du kommer må bättre eftersom det hjälper matsmältningen och har en god smak. Tveka inte att prova det!

Generella tips för att undvika vätskeretention

Promenad

För att hitta något som minskar vätskeretention så bör du alltid följa en diet som är låg i natrium. Det är viktigt att begränsa eller eliminera användandet av salt i matlagning. Istället kan du krydda dina rätter med örter, vinäger, citron, vitlök eller lök.

Det bästa är att följa en diet som är rik i grönsaker såsom squash, tomater, sparris och kronärtskocka. Ät bananer eftersom de är rika i kalium, bönor och komplexa kolhydrater (ris, pasta, etc.).

Drick minst två liter vatten om dagen, du kan pressa i lite citronsaft för en bättre smak. Framförallt så ska du inte glömma att träna lite varje dag – åtminstone en timme. Det kan röra sig om promenader, cykelturer, etc. Du kommer göra det rätta för din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Clark, A. L., & Cleland, J. G. F. (2013). Causes and treatment of oedema in patients with heart failure. Nature Reviews Cardiology. https://doi.org/10.1038/nrcardio.2012.191
  • Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.011
  • Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
  • Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
  • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.