Hudvårdens sju synder: begå dem inte!

Hudvårdens sju synder: begå dem inte!

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om det inte är bra att göra det hela tiden (eftersom det försvagar huden) är hudvård, såsom exfoliering, fundamentalt för att ta bort döda hudceller och hålla huden frisk. Huden är kroppens största organ och ansvarar för att skydda kroppen från externa aktörer: kontaminering, mikroorganismer, solstrålar och mer. Det är därför viktigt att veta exakt vad din hud behöver, såväl som att undvika hudvårdens sju synder.

Är du säker på att du tar hand om din hud på rätt sätt?

Att ta varma duschar

Duscha varmt

Du måste kanske ibland duscha varmt, antingen för att det är kallt ute eller för att du håller på att återhämta dig från en sjukdom. Men när det blir en daglig vana kan det skada huden, även om det kan kännas avslappnande. Det minskar hudens naturliga oljor och orsakar torrhet såväl som klåda.

Vanan kan bli ännu skadligare om du kombinerar varma duschar med aggressiva, kemiska tvålar som gör att huden flagnar.

Att inte ta bort smink

Det finns ingen anledning alls att lämna dagens smink kvar när du går och lägger dig. Medan du sover kan kemikalierna verkligen skada din hud och blockera syret som cellerna behöver för att återhämta sig. Varje dag är det för hudvårdens skull väldigt viktigt att du innan läggdags tar bort alla rester av smink från ansiktet. Om möjligt ska du dessutom fräscha upp huden med en toner.

Att sola för mycket

Sola för mycket

Brun hy kan verkligen se fantastisk ut och vara estetiskt tilltalande, men när man utsätter sig för solen för länge eller använder solarier attackeras och skadas huden, och viktiga celler hindras från att regenerera. Konsekvenserna av för mycket sol kan ses över åren i form av åldrande i förtid och i värsta fall cancer.

Att torka sig för hårt

Vissa har som vana att torka sig väldigt raskt efter att de har kommit ut ur duschen. Det är inte en god idé eftersom det kan leda till nedbrytningen av de naturliga oljorna på huden, vilket orsakar irritation och torrhet. Det bästa sättet att torka sig är att varsamt klappa huden med en mjukt handduk, utan att dra i den.

Att inte exfoliera

Exfoliera ansiktet

En av hudvårdens grundstenar är exfoliering, men precis som att man inte får ignorera det ska man heller inte göra det för ofta. Många rättfärdigar avsaknaden av exfoliering med att säga att de inte har tillräckligt med tid eller att de är trötta efter jobbet. Men exfoliering ger huden den vård den behöver för att regenerera.

Det behövs och är det effektivaste sättet att ta bort döda hudceller som ansamlas efter att man utsätter sig för solen och kontaminering.

Att klämma finnar

De irriterande finnarna är kanske inte så tilltalande och dyker ofta upp på både ansiktet och kroppen. Många frestas att klämma dem. Vid första anblicken kan det verka som det snabbaste sättet att bli av med en finne, men det irriterar huden, infekterar den och kan till och med lämna ärr som är svåra att bli av med.

Att vidröra ansiktet för mycket

Det kanske inte är något du gör medvetet, men när du rör vid ansiktet överför du baciller och annat från dina händer. Det kan täppa igen porerna, som i sin tur ger upphov till akne eller pormaskar. Därför är det väldigt viktigt att hålla dina händer rena så att inte mikroorganismer och smuts kommer i kontakt med ditt ansikte.

På samma sätt är det viktigt att du ofta gör ren din telefon. Telefoner kommer i kontakt med ansiktet när du pratar i dem, och även om du inte kan se det med blotta ögat är de kontaminerade med bakterier.

Se till att undvika hudvårdens synder!

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.