8 skäl till varför du ska sluta röka nu

Förutom att det påverkar din lunghälsa kan rökning leda till mycket allvarligare problem, som benförlust och även andra former av cancer än lungcancer.
8 skäl till varför du ska sluta röka nu

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Behöver du några skäl för att sluta röka? Vi ska berätta i detalj om hur skadlig denna vana är för olika delar av kroppen. Efter att du har läst denna artikel kommer du kanske att ha fått motivationen till att sluta röka nu, en gång för alla.

Rökning är fortfarande idag en populär dålig vana. Trots varningarna om hur det påverkar kroppen, fortsätter miljoner människor att röka.

Detta missbruk, som orsakas av nikotin, en av cigarettens huvudkomponenter, är en av de faktorer som leder till de resulterande kroniska sjukdomarna och tusentals dödsfall.

Vad många människor är omedvetna om är att cigaretter även innehåller en stor mängd olika kemiska föreningar med giftiga egenskaper som påverkar cellulär aktivitet och vävnadshälsa i kroppen.

Det är därför Världshälsoorganisationen (WHO) kategoriserar rökning som ett av de största hoten mot folkhälsan och varnar för att mer än hälften av rökarna dör på grund av rökning.

Eftersom så många människor inte är medvetna om de risker som de utsätter sig för, vill vi ägna denna artikel till 8 skäl till varför alla borde sluta röka nu.

1. Sluta röka nu och minska risken för diabetes

Sluta röka nu för att minska risken att drabbas av diabetes

Den första orsaken till varför du bör sluta röka nu är för att minska risken att drabbas av diabetes. Eftersom gifterna i cigaretter kan störa processerna som omvandlar socker till energi, ökar detta risken för att utveckla denna sjukdom.

Dessa substanser hindrar också din kropp från att använda insulin på rätt sätt, vilket leder till ackumulering av glukos.

2. Det orsakar infektion

Rökare löper stor risk att få infektioner av olika slag. Detta beror inte bara på att deras andningsorgan är komprometterade, utan också för att deras immunförsvar är svagare jämfört med hälsosamma individer.

Rökning bryr metodiskt ner slemhinnorna, vilka finns till för att blockera smittsamma ämnen, vilket gör att smitta lättare kan tränga in i kroppen.

Dessutom har personer som utsätts för passiv rökning också ett svagare immunförsvar även om de inte röker själva.

3. Det påverkar ögonhälsan

Rökning påverkar dina ögon

Med tiden kan gifter som sitter kvar i kroppen från rökning orsaka makuladegenerering.

Denna sjukdom orsakar permanent suddig syn, och i mer allvarliga fall slutar det med blindhet.

Risken är större för aktiva rökare, särskilt om de också har andra riskfaktorer.

4. Det ökar risken för cancer

Det är ingen hemlighet att rökning är en av de främsta orsakerna till lungcancer och kroniska andningssjukdomar. Gifterna har en direkt påverkan på cellernas hälsa och orsakar så småningom onormal celltillväxt.

Vad vissa människor kanske inte vet är att detta inte bara gäller lungcancer. Rökning kan också orsaka andra aggressiva typer av cancer. Bland annat:

  • Magcancer
  • Bröstcancer
  • Bukspottkörtelcancer
  • Njurcancer
  • Cancer i urinblåsan
  • Livmoderhalscancer

5. Det orsakar cerebral försämring

Rökning orsakar cerebral försämring

Ytterligare en orsak till att sluta röka nu är för att skydda hjärnan. Rökning leder till ackumulering av giftiga rester från cigaretterna i blodet, vilket kan sätta igång en kedja av negativa reaktioner i hjärnan.

Dessa substanser, som transporteras genom blodomloppet, stör syresättningen och påverkar koncentration och minne.

Daglig rökning är också kopplat till oxidativ stress, något som är orsaken till nedbrytningen av hjärncellsmembranen.

6. Sluta röka nu och motverka för tidigt åldrande

De negativa effekterna av rökning kan synas i huden. När en person har rökt under lång tid, visas dessa effekter som förtida rynkor och andra tecken på åldrande.

De giftiga ämnena påverkar den cellulära regenereringen och de mekanismer som upprätthåller hudens naturliga fuktighet.

Dessutom, eftersom det medför att fria radikaler byggs upp, kan det också orsaka för tidigt åldrande i kroppens inre organ.

7. Rökning gör så att benen bryts ner

Skydda ditt skelett

Rökning är en vana som kan ha stor påverkan på att dina ben bryts ner snabbare eftersom det gör det svårare för kroppen att absorbera näringsämnen som den behöver för att hålla sig stark.

Lägg detta till dess höga giftinnehåll, och du får förlust av bentäthet och utveckling av kroniska problem som osteoporos och artros.

8. Det orsakar tandproblem

Beståndsdelarna i cigaretter bryter inte bara märkbart ner tandemaljen; rökning kan även leda till tandsjukdomar.

  • Tjära, ett av gifterna, orsakar gulfärgning och håligheter.
  • Det försvagar tänderna och – i stora mängder – kan få tänderna att lossna.
  • Det är också viktigt att nämna att rökning orsakar dålig andedräkt och skadar tandköttet.

Behöver du fler skäl att sluta röka? Nu när du vet i detalj hur skadlig denna vana är, ta beslutet och sluta röka nu genom att hitta hälsosamma sätt att börja ge upp denna dåliga vana. Det är inte lätt och kommer kanske inte att hända över en natt, men det ÄR möjligt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Saha, S. P., Bhalla, D. K., Whayne, T. F., & Gairola, C. (2007). Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. The International journal of angiology : official publication of the International College of Angiology, Inc, 16(3), 77-83.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2733016/
  • Antonio, M., Jagua Gualdrón, A., Álvarez, D. L., & Rincón, A. (2006). El Cigarrillo: Implicaciones Para La Salud. Revista de La Facultad de Medicina, 54(3), 191–205.
    http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-00112006000300005


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.