6 tips för att stärka immunförsvaret

6 tips för att stärka immunförsvaret
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vissa människor blir ofta sjuka. Det kan bero på plötsliga förändringar i vädret, stressiga perioder, avslappning under semestern eller något annat. Olika förändringar kan orsaka försvagningar av immunförsvaret. Ibland leder detta till hälsoproblem som i vissa fall har en tendens att alltid återkomma.

Det är mycket viktigt att lära sig hur man stärker immunförsvaret. På så vis kan man hjälpa kroppen att hålla sig friskare och undvika de sjukdomar som, om man råkar ut för dem ofta och de inte behandlas på rätt sätt, kan bli kroniska med tiden. Lär dig hur du naturligt kan stärka immunförsvaret i den här artikeln.

6 tips för att stärka immunförsvaret

Huskurer som håller dig frisk

Vi delar ofta med oss av hälsosamma kurer mot specifika sjukdomar eller skönhetsproblem i våra artiklar. I denna kommer vi istället ge dig några tips på huskurer som hjälper dig att hålla dig frisk i allmänhet. De stärker den allmänna hälsan hos din kropp och förbättrar funktionen hos dina organ.

Du bör vara konsekvent när du använda dessa huskurer och följa dem i flera månader, särskilt om du vet att du lätt brukar bli sjuk.

Drick vatten på fastande mage

Vatten är en mycket enkel och ekonomisk lösning. Du behöver bara viljan att dra nytta av alla dess egenskaper. Vatten renar och återfuktar kroppen. Tyvärr har många av oss en tendens att slarva med vattenintaget. Du kanske glömmer att dricka det eller tycker att det är svårt att dricka ett par glas vatten mellan måltiderna. De människor som verkligen drar nytta av vatten går runt med en flaska i handen hela dagen och en del tillsätter även lite citron för att göra det lättare att dricka.

Den bästa tidpunkten att dricka det är på fastande mage efter uppvaknandet för att rensa ut gifter från dagen innan och få organen att börja jobba.

Ge det en chans. Du kommer att märka skillnad efter bara ett par dagar.

Olivolja och citron

Detta är en gammal huskur som tar hand om din lever och urinblåsa – två viktiga organ i kroppen.

Det är så enkelt som att dricka detta på fastande mage (efter ett par glas vatten). Ta bara en matsked extra jungfruolivolja och en matsked citronsaft. Denna kombination stimulerar levern och om du tar den varje dag kommer den att hjälpa kroppen att bli av med och motverka gallsten.

Stärk immunförsvaret med olja och citron

Äppelcidervinäger och bakpulver

Det finns mer information om denna huskur i den här artikeln, ett livsmedel du bör ha i åtanke för dess otaliga fördelar. Det är en effektiv rengörare och regulator för kroppen. Bara drick ett glas vatten med en matsked ren, ekologisk äppelcidervinäger med en nypa bakpulver en timme före varje måltid.

Bakpulver 2

Gurgla med olja

Att gurgla med olja är en huskur som fokuserar på alla typer av munrelaterade problem (hål i tänderna, tandköttsinflammation, dålig andedräkt etc.), men det har också en inverkan på matsmältningssystemet. Oljan tar bort gifter via munnens slem.

Det är mycket enkelt. Du behöver bara solrosolja av hög kvalitet och femton minuter varje morgon innan du äter något. Upptäck hur man gör det i den här artikeln och mer om alla dess fördelar.

Rå vitlök

Detta läkande livsmedel har man ätit sedan urminnes tider. Det får inte saknas i din kost om du vill ta bra hand om din kardiovaskulära hälsa. Problemet med vitlök är, som alltid, den dåliga andedräkten den orsakar eller att den hos vissa inte smälts korrekt i mag- tarmkanalen. För dessa personer rekommenderar vi att inta den i form av kapslar eller tabletter. För de som inte har något problem med den rekommenderar vi att göra den berömda tibetanska vitlökskuren – en extremt enkel och mycket effektiv behandling som kan göras hemma. Enligt de tibetanska munkarna kan den bara göras vart femte år.

Vitlök 2

Ät något bittert före sänggåendet

Du bör ägna din lever en tanke varje kväll eftersom det är ett organ som lider mycket om man har en dålig kosthållning, dåliga vanor samt negativa eller undertryckta känslor. Därför rekommenderar vi att du inte äter för mycket och att du alltid inkluderar någon typ av bitter mat eller infusion för att förbättra leverfunktionen.

Du kan satsa på kronärtskocka, sydcikoria eller grapefrukt. Andra bra alternativ är infusioner av boldo, maskros, mariatistel eller jordrök.

Med dessa enkla råd kan du sova bättre på natten, återfå energi och hjälpa till att regenerera levern.

Foton av elle_ann, Morberg och katalopolis

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Michael S. Richardson. ENCICLOPEDIA DE LA SALUD: Qué debemos hacer para disfrutar de una buena salud. Editorial AMAT, 2004.
  • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
  • Paul Pitchford. Sanando con alimentos integrales: tradiciones asiáticas y nutrición moderna. North Atlantic Books, 2007.
  • James A. Duke. La nueva farmacia natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.