Osteoporos är en sjukdom i skelettet som kan bero på avkalkning, brist på vitamin D eller genetik. Det uppstår när benens interna mikrostruktur slits ner, vilket minskar bentätheten och benens stödförmåga. Läs vidare för att få reda på vilken fakta om osteoporos du bör känna till.
När man drabbas av osteoporos ökar risken för frakturer, och det är vanligt att man får inflammatoriska reaktioner och smärtor. Även om osteoporos är ett vanligt tillstånd hos äldre kan vissa drabbas tidigare på grund av skador eller vanor som bryter ned benen.
Det mest oroväckande är att många fortfarande inte vet hur allvarligt det kan vara, och eftersom det inte visar några symptom är de omedvetna om tillståndet. Därför är det viktigt att man vet känner till vissa fakta om osteoporos och hur det utvecklas. Om du har någon av riskfaktorerna här nedan bör du konsultera din läkare.
Fakta om osteoporos du bör känna till
Benen försvagas för det mesta på grund av ett lågt upptag av kalcium och vitamin D, speciellt när man blir äldre.
Brister på dessa näringsämnen minskar bentätheten och kan leda till frakturer och permanenta skador vid olyckor eller sjukdomar.
Det kan uppstå på grund av genetik, men det är också associerat med hormonella förändringar som uppstår under vuxenlivet.
Ett överdrivet intag av tobak och alkohol kan också påverka utvecklingen av osteoporos. Den minskade östrogenproduktionen under och efter klimakteriet är något annat som kan bidra till sjukdomen.
Osteoporos är tyvärr känd som en ”tyst fiende” eftersom sjukdomen inte manifesterar sig med uppenbara symptom förrän den blir ett allvarligare problem. Därför är det viktigt att samla fakta om osteoporos.
Sjukdomen upptäcks ofta inte förrän den drabbade får en fraktur.
Skadan kan uppstå utan nämnvärt trauma.
Det är också möjligt att misstänka osteoporos om en person krymper med 5-7 cm i längd.
Vissa utvecklar det som kallas för ”puckelrygg”, ett tillstånd som kännetecknas av en hukande hållning.
Upptäckt
För att upptäcka sjukdomen mäter man mineraldensiteten (BMD) i benen med röntgen.
Röntgenbilderna ger ifrån sig ytterst lite strålning och tar inte lång tid, och medför heller inte någon smärta.
Vanliga röntgenbilder som används på andra ben är vanligtvis inte lika precisa för att upptäcka tillståndet.
Förebyggande
Det finns många faktorer som kan få tillståndet att utvecklas, men med hälsosamma vanor kan man minska riskerna.
Det är viktigt att man får i sig optimalt med kalcium och vitamin D genom att äta mat som innehåller det.
National Osteoporosis Foundation (NOF) rekommenderar 1000 mg kalcium per dag för vuxna, och 1200 mg per dag för kvinnor över 50 års ålder och män över 70 års ålder.
Även om det går att behandla osteoporos effektivt har medicinernas verkan en ”deadline”. Det innebär att efter 3 år måste man analysera hur mycket medicinerna har hjälpt, och vilka negativa effekter de har haft.
I vissa fall måste man stoppa medicineringen ett tag eftersom dess fortsatta användning kan vara skadlig.
Det bästa sättet att hantera osteoporos är att arbeta förebyggande och utbilda sig om sjukdomen. Om du har några riskfaktorer bör du periodiskt mäta din bentäthet.
Kärkkäinen, M., Tuppurainen, M., Salovaara, K., Sandini, L., Rikkonen, T., Sirola, J., … Kröger, : H. (2010). Effect of calcium and vitamin D supplementation on bone mineral density in women aged 65–71 years: a 3-year randomized population-based trial (OSTPRE-FPS). Osteoporos Int. http://doi.org/10.1007/s00198-009-1167-8
Ljunghall, S., Charles, P., Falch, J., Haug, E., Melhus, H., Mellstr?m, D., … Toss, G. (1995). Vitamin D and osteoporosis | Vitamin D och osteoporos. Nordisk Medicin.
Martínez-Laguna, D., Reyes, C., Carbonell-Abella, C., Grande, E. L., Madorell, B. S., Mauricio, D., … Prieto-Alhambra, D. (2017). Use of drugs for osteoporosis treatment in patients with type 2 diabetes mellitus: Population-based cohort study. Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral. http://doi.org/10.4321/S1889-836X2017000400002
Det är en teknik att veta hur man tillagar kött på rätt sätt. Det är lätt att det tappar sin saftighet och krymper till halva sin storlek om man inte gör på rätt sätt. När det börjar se färdigstekt ut…
Har du någonsin ätit en massa mat på natten? Om så är fallet kanske du har nattätande syndrom. Personer med detta tillstånd går upp mitt i natten för att äta, och de gör det ofta för at de vaknar med en…
Att veta vad man ska äta när man har diabetes är en av de svåraste delarna av sjukdomen. Det finns inga menyer som passar alla. Att kontrollera kolhydraterna man konsumerar är dock viktigt för att hålla blodsockernivåerna balanserade. Du bör…
Humant papillomvirus, eller HPV, är en sjukdom som kan överföras vid sex. Den är för det mesta harmlös men kan leda till problem i relationen. Det är av denna anledning som dess känslomässiga påverkan kan vara värre än den fysiska.
Akalasi är ett sällsynt tillstånd som kan dyka upp vid alla åldrar. Dess huvudsakliga symptom är matstrupens oförmåga att vidgas och låta mat nå magen. Vad finns det för behandling av akalasi? Vad är symptomen?
Symptom på amnesi inkluderar givetvis först och främst delvis eller total minnesförlust. Ur en mer teknisk synvinkel kan vi säga att det är ett problem med minnesfunktionen där en person inte kan bibehålla eller komma ihåg viss eller all förvarad…