Fakta om osteoporos du bör känna till

juni 22, 2018
Många som är drabbade av osteoporos vet inte om det innan de får en fraktur. Här är lite fakta om osteoporos du bör känna till.

Osteoporos är en sjukdom i skelettet som kan bero på avkalkning, brist på vitamin D eller genetik. Det uppstår när benens interna mikrostruktur slits ner, vilket minskar bentätheten och benens stödförmåga. Läs vidare för att få reda på vilken fakta om osteoporos du bör känna till.

När man drabbas av osteoporos ökar risken för frakturer, och det är vanligt att man får inflammatoriska reaktioner och smärtor. Även om osteoporos är ett vanligt tillstånd hos äldre kan vissa drabbas tidigare på grund av skador eller vanor som bryter ned benen.

Det mest oroväckande är att många fortfarande inte vet hur allvarligt det kan vara, och eftersom det inte visar några symptom är de omedvetna om tillståndet. Därför är det viktigt att man vet känner till vissa fakta om osteoporos och hur det utvecklas. Om du har någon av riskfaktorerna här nedan bör du konsultera din läkare.

Fakta om osteoporos du bör känna till

Skadat-höftben

Benen försvagas för det mesta på grund av ett lågt upptag av kalcium och vitamin D, speciellt när man blir äldre.

 • Brister på dessa näringsämnen minskar bentätheten och kan leda till frakturer och permanenta skador vid olyckor eller sjukdomar.
 • Det kan uppstå på grund av genetik, men det är också associerat med hormonella förändringar som uppstår under vuxenlivet.
 • Ett överdrivet intag av tobak och alkohol kan också påverka utvecklingen av osteoporos. Den minskade östrogenproduktionen under och efter klimakteriet är något annat som kan bidra till sjukdomen.
 • Du löper större risk att drabbas om du lider av anorexi eller bulimi.

Symptom du bör känna till om osteoporos

Osteoporos är tyvärr känd som en ”tyst fiende” eftersom sjukdomen inte manifesterar sig med uppenbara symptom förrän den blir ett allvarligare problem. Därför är det viktigt att samla fakta om osteoporos.

 • Sjukdomen upptäcks ofta inte förrän den drabbade får en fraktur.
 • Skadan kan uppstå utan nämnvärt trauma.
 • Det är också möjligt att misstänka osteoporos om en person krymper med 5-7 cm i längd.
 • Vissa utvecklar det som kallas för ”puckelrygg”, ett tillstånd som kännetecknas av en hukande hållning.

Upptäckt

Kvinna-på-läkarbesök

För att upptäcka sjukdomen mäter man mineraldensiteten (BMD) i benen med röntgen.

 • Röntgenbilderna ger ifrån sig ytterst lite strålning och tar inte lång tid, och medför heller inte någon smärta.
 • Bilderna av ryggraden och höfterna kan indikera en fraktur.
 • Vanliga röntgenbilder som används på andra ben är vanligtvis inte lika precisa för att upptäcka tillståndet.

Förebyggande

Det finns många faktorer som kan få tillståndet att utvecklas, men med hälsosamma vanor kan man minska riskerna.

 • Det är viktigt att man får i sig optimalt med kalcium och vitamin D genom att äta mat som innehåller det.
 • National Osteoporosis Foundation (NOF) rekommenderar 1000 mg kalcium per dag för vuxna, och 1200 mg per dag för kvinnor över 50 års ålder och män över 70 års ålder.
 • Begränsa ditt intag av natrium och mättade fetter eftersom de förhindrar ditt kalciumupptag.
 • Det är viktigt att öka upptaget av magnesium, eftersom det hjälper till att bevara bentätheten.
 • Daglig träning är väldigt fördelaktigt eftersom det hjälper till att stärka benen och förbättra koordinationen och balansen.

Medicinering för att stoppa eller vända tillbaka osteoporos

Person-tar-piller-med-vatten

Det finns för tillfället mediciner som motverkar låg bentäthet och hjälper till att förebygga allvarliga problem som frakturer.

 • Bland dessa hittar vi bisfosfonat, som motverkar att benen bryts ner genom att inaktivera celler kända som osteoklaster som absorberar benvävnad.
 • Tillskott med kalcium och vitamin D rekommenderas också, speciellt när det förekommer ett problem med upptagning av näringsämnen.
 • Östrogenbehandlingar hjälper till att motverka sjukdomen hos kvinnor som genomgår klimakteriet.

Behandlingens bieffekter

Även om de läkemedel som används för att behandla sjukdomen kan vara effektiva är det viktigt att veta att de många gånger kan ha bieffekter.

Bland dessa hittar vi:

Även om det går att behandla osteoporos effektivt har medicinernas verkan en ”deadline”. Det innebär att efter 3 år måste man analysera hur mycket medicinerna har hjälpt, och vilka negativa effekter de har haft.

I vissa fall måste man stoppa medicineringen ett tag eftersom dess fortsatta användning kan vara skadlig.

Det bästa sättet att hantera osteoporos är att arbeta förebyggande och utbilda sig om sjukdomen. Om du har några riskfaktorer bör du periodiskt mäta din bentäthet.

Kärkkäinen, M., Tuppurainen, M., Salovaara, K., Sandini, L., Rikkonen, T., Sirola, J., … Kröger, : H. (2010). Effect of calcium and vitamin D supplementation on bone mineral density in women aged 65–71 years: a 3-year randomized population-based trial (OSTPRE-FPS). Osteoporos Int. http://doi.org/10.1007/s00198-009-1167-8

Ljunghall, S., Charles, P., Falch, J., Haug, E., Melhus, H., Mellstr?m, D., … Toss, G. (1995). Vitamin D and osteoporosis | Vitamin D och osteoporos. Nordisk Medicin.

Martínez-Laguna, D., Reyes, C., Carbonell-Abella, C., Grande, E. L., Madorell, B. S., Mauricio, D., … Prieto-Alhambra, D. (2017). Use of drugs for osteoporosis treatment in patients with type 2 diabetes mellitus: Population-based cohort study. Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral. http://doi.org/10.4321/S1889-836X2017000400002