Jag gillar inte min kropp, men jag accepterar den

Sluta sträva efter det omöjliga och börja acceptera din kropp precis som den är. Så du har inte modellmått? Det spelar ingen roll. Din kropp är perfekt precis som den är.
Jag gillar inte min kropp, men jag accepterar den

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Min kropp är inte perfekt, men det är inte heller mina vänner, min familj eller mina bekanta… även folk som verkar perfekta har vissa brister. Vi lever i ett samhälle där varje kropp vi ser är fejk. På TV, på sociala nätverk, på nyheterna… Vi tror att de är verkliga, men de är retuscherade.

Och vad hittar vi på nätet? Råd och bilder som uppmuntrar oss att följa löjliga skönhetsideal. De uppmuntrar oss ibland att sträva efter löjliga standarder. Många av de som drabbas är tonåringar som senare utvecklar sjukdomar som bulimi och anorexi.

Min kropp är inte perfekt. Än sen då?

barn kramar mammas mage

Vi försöker att inte bli avvisade av andra och ibland förlorar vi vårt sanna jag i processen. Tänk på allt vi ger upp bara för att passa in i deras fack. Men se dig omkring. Vem är egentligen perfekt? Lustigt nog ser du inte den bild du har i tankarna gå längs gatan särskilt ofta. Bara i tidskrifter, på bilder, i annonser…

Perfektion är verkligen omöjligt.

Folk med ätstörningar försöker ta reda på vad de ser. Men vad de ser i spegeln är allt annat än verkligheten. Så småningom slutar de vilja vara en del av denna grupp av perfekta människor och väljer istället att vara en del av en annan: individer som delar samma mål.

Har du någonsin besökt ett nätforum eller en webbplats som marknadsför anorexi och bulimi? Det finns en hel del, och det är chockerande att se hur många anhängare de har. Där ser du hur människor uppmuntrar varandra att gå hela dagar utan att äta, att spy och inte låta något stanna i deras magar, att marschera mot en säker död.

Äpple med måttband

Samtidigt delar de bilder av sig själva och bilder av trådsmala kändisar. Men har de photoshoppats? Att lita på att ett foto inte har retuscherats är som att tro att du kan lita på alla människor.Inget är vad det ser ut att vara.

Acceptans ger läkning 

Hudbristningar

Du behöver inte vara som alla andra. I många kretsar uppskattas faktiskt personer som sticker ut. Många har blivit framgångsrika genom att följa idéer som andra trodde var galna.

Förstå att människan inte är skapad för att inte äta. I själva verket, om du är en djurälskare, skulle du vilja se dem undernärda? Och barnen du ser på TV som dör av hunger. Tror du att de är nöjda med sina kroppar? Det är inte hälsosamt och det är inte vackert att vara ohälsosam.

Min kropp skiljer sig från hennes och det är inte en dålig sak. Det gör den intressant!

Du vill ha en smal midja, men du har inte kroppstypen. Du vill inte ha så grova höftben, men benen kommer inte smalna genom att du inte äter. Hur mycket du än vill så finns det vissa saker du inte kan ändra på och du måste acceptera dem. Lär dig att fokusera på vad som verkligen gör dig lycklig och vad som verkligen är vackert med din kropp.

Min kropp är inte allt jag är

Du kanske inte har insett det, men medan du tänker så mycket på att ha en perfekt kropp glömmer du vad du brukade gilla. När du inte var så förblindad av mat var du lycklig. Det är du inte nu eftersom du är besatt av att uppnå det omöjliga. Du lyckas gå ner i vikt, men du har fortfarande ben och en kropp som inte ser ut som du vill.

För att komma ur denna viskösa cykel måste du acceptera din kropp. Det finns saker du gillar med den; men i besattheten att se ut som andra glömmer du dem.

Du tycker inte om din kropp? Det är okej; det är inte ett brott. Men att inte acceptera den är det.

Älska dig själv precis som du är, utan att jämföra dig själv med andra, utan att vilja vara någon du inte är. Låt inte din kropp vara syndabock för din rädsla, frustration och osäkerhet. Det är inte din kropps fel om du inte accepterar den som den är. Vi är alla perfekt ofullkomliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bigelow, D. (2008). Five Good Minutes in Your Body: 100 Mindful Practices To Help You Accept Yourself & Feel at Home in Your Body. Library Journal. Laliberte, M., Newton, M., McCabe, R., & Mills, J. S. (2007). Controlling your weight versus controlling your lifestyle: How beliefs about weight control affect risk for disordered eating, body dissatisfaction and self-esteem. Cognitive Therapy and Research.
  • https://doi.org/10.1007/s10608-006-9104-z
  • Polivy, J., & Herman, C. P. (2002). Causes of Eating Disorders. Annual Review of Psychology.
  • https://doi.org/10.1146/annurev.psych.53.100901.135103

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.