7 fördelar med att vara singel och lycklig

Att vara singel är ett alternativ, precis som att ha en partner i livet också är ett alternativ. Problemet är att vi ofta inte kan tolerera rädslan för ensamhet.
7 fördelar med att vara singel och lycklig

Senaste uppdateringen: 14 november, 2018

Det är märkligt att vi trots tidens gång fortsätter att begå samma misstag. Nuförtiden finns det många som inte kan vara lyckliga utan att ha en partner – att vara singel blir något negativt per automatik. Det upprör många människor och för vissa andra orsakar det allvarliga problem.

Ett av dessa problem kallas ofta känslomässigt beroende, som drar oss till giftiga relationer. För andra är problemets kärna självkänslan, som ibland är så låg att vi behöver någon som kan älska oss.

Det är normalt att vara rädd för att vara singel i en värld där kärleksrelationer har så stor betydelse, kanske för stor. Trots det finns det många som vet hur man finner njutning i singellivet. Det kan du också. Det är dags att bli av med rädslan för att vara singel!

Det går att vara singel och lycklig

Hjärta av blommor

Om du tror att den största lyckan är att ha en partner kanske du har gjort misstaget att lägga din lycka i andras händer. Du har gjort andra ansvariga för ditt välbefinnande. Du är inte medveten om att du måste vara lycklig i dig själv.

Idag ska vi beskriva sju fördelar med att vara singel som kommer öppna dina ögon för möjligheten att vara lycklig utan att behöva vara i en relation. Ingen ska bestämma din lycka. Ännu viktigare – många av oss behöver lära sig att vara ensamma eftersom vi aldrig har varit i den situationen.

1. Du kan lära känna dig själv

Du kanske tror att du redan känner dig själv, men i så fall vet du i själva verket ingenting. Med tidens gång förändras vi, och därför behöver vi ständigt uppdatera oss och upptäcka vilka vi nu har blivit. Så om du tror att du känner dig själv, ägna lite tid ensam. Du kommer märka att du inte känner dig själv så bra som du trodde.

Det kan vara svårt när ett förhållande just har avslutats. Du har tillbringat år av ditt liv med en annan person, upplevt många situationer, tagit på dig ansvar… men nu är du ensam. Många letar direkt upp en ny person för att fylla tomrummet. De vet inte vilka de är nu eftersom de har förlorat sin andra hälft. Ha bara tålamod; känslan kommer passera, för det bara är ett steg i övergången.

Dra nytta av det. Gå tillbaka, lär känna dig själv och upptäck vem du är. Det kommer göra dig gott.

2. Du kan njuta av din tid

Minns du när du kunde lämna hemmet utan att ge förklaringar? Hänge dig åt vad som helst, koppla bort från världen och känn dig inte skyldig att hålla din partner informerad. Att vara singel är en situation du borde dra nytta av, för du har aldrig samma erfarenheter när du är singel som när du har en partner. Nu kan du själv välja dina aktiviteter och ha tid bara för dig själv!

3. Du kan ägna ditt liv helt åt dig själv

Singelkvinna på fält

Som vi har sagt, nu har du all tid i världen att ägna dig åt dig själv. Vad händer om du väljer att åka på en resa som du alltid har velat göra? Du bestämmer! Det är den bästa tiden att växa professionellt eller skämma bort dig själv lite. Du behöver inte bekymra dig för någon annan än dig själv och det är en positiv sak. Slösa inte din tid och kasta inte bort detta tillfälle.

4. Du är mycket starkare nu

Har du märkt att du känner dig hjälplös när du har för vana att vara i ett förhållande och plötsligt inte är det? Du vet inte vad du ska göra eller hur du ska gå vidare. Vet du varför det händer? Din komfortzon har krossats och du har lämnat den. Att acceptera situationen gör dig till en mycket starkare person.

Ta del av alla de fördelar du har genom att vara singel. Nu behöver du inte oroa dig för någon annan. Det kan låta kallt, men det är en lättnad! Ibland gör det dig gott att vara singel, så slösa inte bort denna tid.

5. Du är mer avslappnad och sover bättre

Kanske du saknar kramar och att kunna kura ihop dig med någon när du är ensam i din säng, men se det från den ljusa sidan. Du kan gå till sängs och vakna upp när du vill utan att behöva anpassa dig efter någon annan.

Kommer du ihåg de där diskussionerna som inte lät dig sova? Situationerna som gjorde att du låg och vände och vred på dig varje natt? Svartsjuka, käbbel, missförstånd… allt det är ett minne blott! Du kommer att kunna sova bättre, tror du inte det?

6. Du lär dig att värdesätta sann vänskap

Sanna vänner

När vi blir tillsammans med någon är det vanligt att vi distanserar oss från våra vänner, ett misstag många av oss har gjort. Dessa vänner stödjer dig villkorslöst trots att de kommer i andra hand. När du blir singel kommer du vilja återställa vänskapen och inser att du aldrig borde degradera den till andra plats igen. Partners kommer och går men vänner består.

Dessutom borde du veta att ingen partner ska ockupera din tid 24 timmar om dygnet. Det är inte rättvist mot någon.

7. Du tillåter dig själv att träffa nya människor

Kvinna med ballonger

När du är i ett förhållande är möjligheterna att träffa nya människor sämre. Du kan inte alltid vara med vem som helst och du kan inte alltid göra som du vill. Som par umgås ni i samma vänkretsar. Som singel kan du däremot resa, besöka nya platser, uppleva saker som du inte kan njuta av när du är i ett förhållande, och du kan njuta av friheten.

Det är möjligt att du tror att singellivet inte passar alla, men du har fel. Rädslan för tidens gång och risken att förbli ensamma terroriserar oss. Det ger oss anledning att desperat söka en vapendragare och livskamrat.

Vad är det som säger att du inte kan vara lycklig utan en partner? Är det inte okej att åldras med goda vänner, men utan en partner vid vår sida? Än idag verkar det som om det ser illa ut att vara singel eftersom det är “normalt” att vi alla vill ha en partner.

Om du tillåter dig att bestämma vart ditt liv leder undviker du frustration eller känslan av att vara ensam när alla runt omkring dig är i en relation utom du. Du har bara dig själv att tänka på och kan dra nytta av din tid utan att behöva kompromissa med någon.

Lär dig att älska dig själv, göra vad du vill göra, känna dig själv, prova nya saker, njuta av livet och experimentera. Livet kan förändras från ett ögonblick till nästa så njut av nuet.

Ibland är vi inte medvetna om det positiva vi kan göra för oss själva genom att vara ensamma en lång tid och ägna oss helt till oss själva.

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.