Vi föds alla med vingar, men ibland tar livet dem ifrån oss

Även om vi förlorar barndomens oskuld och illusioner i livets nya faser så kan våra vingar växa ut igen och hjälpa oss att bli fria.
Vi föds alla med vingar, men ibland tar livet dem ifrån oss

Senaste uppdateringen: 24 februari, 2019

Alla kommer vi till världen med vingar. Som barn har vi en oskyldig blick och ett hjärta och sinne fullt av drömmar och mål, som vi är angelägna om att uppnå som vuxna. Om du uppnår dem eller inte beror på en massa olika saker: din attityd, styrka, motivation, stöd, en nypa tur och rätt personliga och sociala sammanhang.

Naturligtvis är det inte lätt. Att födas med vingar och ha dem kvar hela livet är ingen enkel uppgift. Varje besvikelse, varje sten på vägen och varje svek kan plocka dig på dina fjädrar tills du så småningom förlorar den anda som en gång gav styrka till dina drömmar.

En sak som är viktig att komma ihåg är att barn aldrig får förlora sina vingar. Barndomen ska vara en fantastisk tid där man tror att allt man kan föreställa sig är möjligt.

Idag bjuder vi in dig att tänka på det.

Du föddes med vingar för att uppnå dina drömmar

Ett barns hjärna har en exceptionell gåva som hjälper barnet genom uppväxten. Denna gåva är kraften för lärande, eller neuroplasticitet, och det är under barndomen som du måste stimulera deras kapacitet till max för att ge dem möjligheten att växa och få vingar att flyga med.

Det har sagts att faktorerna som oftast berövar barn på deras vingar är familjemedlemmar och det moderna utbildningssystemet självt.

Låt oss titta på det i detalj.

Familjer som uppmuntrar och familjer som hämmar

Barn med fjäril

Du har förmodligen redan hört talas om demokratisk kontra diktatorisk utbildning. Dessa är två mycket olika utbildningsstilar där barn internaliserar en uppsättning värden som kan påverka hur de utvecklas till vuxna.

 • Familjer som uppmuntrar sina barn respekterar deras känslomässiga behov och drömmar. De erbjuder dem rötter och trygghet baserat på erkännande och respekt. De öppnar dörrar så att barnen kan uppnå vad de vill. Naturligtvis alltid under vuxnas uppsikt.
 • Hämmande familjer har istället en livsplan utlagd för sina barn, som tvingar dem att passa in i deras system. De tar inte hänsyn till sina barns tankar eller behovet av att njuta av barndomen. De “klipper” temporärt barnens vingar, ser på deras drömmar som om de vore “nonsens” och styr dem mot mer konkreta mål i livet.

Om du har upplevt den här typen av uppfostran och utbildning under barndomen eller tonåren kan du se dig själv som begränsad i livet, eller inte lika kapabel eller förtjänt av att uppnå dina drömmar.

Flicka i skogen

Återfå vingarna som gått förlorade

Vingarna försvinner aldrig helt. Efter barndomen eller tonåren kommer det alltid finnas nya möjligheter för dem som fortsätter lita på sig själva och tror på sin rätt att vara lyckliga.

 • Vingarna kommer fortsätta växa med varje ny dröm, med varje steg du tar med säkerhet och värdighet i tron att du förtjänar något mycket bättre.
 • För att läka de skadade vingar som har förlorat sina fjädrar måste du först av allt ta reda på om människorna runt omkring dig ger vind till din flykt eller om de har för avsikt att beröva dig på vingarna.
 • En komplicerad känslomässig relation, en familjemedlem som fortfarande kontrollerar dig eller några vänner som bryr sig mer om sina egna intressen än andras bästa är alla aspekter som i hög grad kan inkräkta på din självkänsla.
 • Gör dig själv till en prioritet. Övertyga dig själv varje dag om att din lycka är värd att sträva efter.
 • Om det finns någon vid din sida som skulle plocka ännu en fjäder för att stoppa din personliga utveckling så måste du se över situationen och fundera på om relationen är värd ansträngningen. Det kan vara dags att fatta ett beslut.
Kvinna med vingar

Våga ta steget

Det kan också vara nödvändigt att komma ihåg något viktigt. Ibland, för att återfå vingarna du förlorat, har du inget annat val än att kasta dig ut på en “flygtur”, och det är något du måste göra ensam.

 • Genom att våga flyga avser du att göra en förändring. Byta ut din omgivning, dina vänner eller till och med din attityd.
 • När du tar det första steget mot förändring kommer du känna dig så mycket friare, utan giftigt bagage eller stenar i skorna.
 • Detta inre välbefinnande är så behagligt och givande att du nästan utan att inse det har återfått dina vingar igen.

Dina vingar är redo att flyga dig till dina drömmar.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Arias Montoya, L., Portilla de Arias, L.M. y Villa Montoya, C.L. El desarrollo personal en el proceso de crecimiento individual. Scientia Et Technica, 2008; 14(40): 117-119.
 • Dongil Collado, E. y  Cano Vindel, A. Desarrollo Personal y Bienestar. [Internet]Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés. 2014. Disponible en: http://www.bemocion.mscbs.gob.es/comoEncontrarmeMejor/guiasAutoayuda/docs/guia_desarrollo_personal_y_bienestar.pdf
 • Mikulic, I.M., Muiños, R. y Crespi, M. Crecimiento personal, necesidad de trascendencia, redes sociales y ambiente: análisis de la calidad de vida percibida en diferentes sucesos estresantes desde un enfoque integrativo y ecológico. Facultad de Psicología. Universidad de Buenos Aires, 2006; 14: 277 – 285.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.