Annorlunda människor gör livet roligare

Var aldrig rädd för att vara annorlunda. Omge dig själv med folk som respekterar och värderar sättet du är på och inte försöker förändra dig.

Annorlunda människor bryter ny mark, bär utmaningens nyanser och ingjuter livet med en glädjande färg som smittar av sig med deras sätt att vara.

Som Coco Chanel en gång sa: ”För att vara oersättlig måste man alltid vara annorlunda,” och tro det eller ej, men det är ganska svårt. Annorlunda människor som vågar ha en röst som skiljer sig från andra hånas nästan alltid.

Men livet blir alltid mer spännande om du vågar ta klivet och bryta din önskan att vara som alla andra: med samma fysiska förmågor, samma stil och samma tankar.

Det är inte värt det – det är ohälsosamt och kommer inte göra dig lycklig. Att vara unik är en dygd som alla borde sträva efter att uppnå.

Vi bjuder in dig att reflektera över det.

När du blir rädd att vara annorlunda

Alla har vi våra inre röster, intressen, drömmar och önskningar som vi inte vågar dela med oss av till andra. Vi oroar oss över att andra ska bli förvånade eller, ännu värre, stöta bort oss.

Det har ofta att göra med ens utbildning och miljön man lever i, då den sällan respekterar de som är ”annorlunda”  eller som inte följer etablerade normer.

Se även: Den som verkligen älskar dig kommer göra dig lycklig

  • Ett speciellt sätt att klä sig, värderingar, politiska ideal, sexuell läggning, vänskaper eller hobbyer kan alla vara aspekter som du inte vågar visa för att du är rädd.

Rädd för att bli bortstött.

Det ska inte behöva vara så. Den som inte vågar visa sina behov och sin identitet för världen lever bara andras liv och inte sitt eget, som de känner och suktar efter.

Det är värt att ägna några ögonblick åt att tänka på följande dimensioner:

kvinna-med-leopard

”Livets hårda manus”

Sanningen är, vare sig du gillar det eller inte, att de flesta försöker passa in i ”livets manus”.

Det betyder att vi som sociala grupper och individer strävar efter att passa in i samhället, att vara som resten. Det är så du integrerar dig och accepteras av andra.

Acceptans ger dig balans, och du får känslomässiga belöningar från andra.

Dina föräldrar blir till exempel glada om du eftersträvar ett jobb de rekommenderat för dig eller om du gör sakerna de planerat.

Dina vänner blir glada om du följer med dem till en fest, och även om det inte är din stil är du villig att testa.

  • Till slut märker du att du ägnar mycket tid åt att försöka passa in i detta ”livsmanus”, samtidigt som du ignorerar många av dina egna önskningar, smaker och orosmoln, eftersom de skiljer sig för mycket från vad som väntas av dig.

Så vart kommer du med alla dessa beteenden?

  • Du vänder ryggen åt din egen identitet.
  • Du slutar stärka dina egna uppfattningar om vem du är för att istället skapa en falsk livflotte som för bort dig från den du är för att överleva.
  • Du måste vara ärlig mot dig själv: om du lever för att passa in i manuset som andra skrivit åt dig lever du inte – det är inte ett verkligt liv.

Det är en lögn som förr eller senare leder till personliga kriser och depression.

kvinna-i-gunga

Annorlunda människor bär inte masker – de är fria

De bär mer eller mindre sina egna masker. Ibland sätter vi på dem för att dölja våra sorger, för att vara starka inför våra barn, för att vara en vän.

  • Det finns masker som är nödvändiga, men vissa kan gömma en väldigt frustrerande verklighet. Det är frustrationen över att inte vara den du verkligen vill vara – sorgen över att inte kunna göra vad du vill.
  • Så… varför inte våga vara annorlunda? Istället för att se det som något farligt ska du försöka acceptera det som en möjlighet. Det spelar ingen roll hur gammal du är eller vad du är involverad i om dagarna.
  • Att vara annorlunda är en personlig investering som låter dig njuta av mer energi, vitalitet, kreativitet och givetvis lycka.

Se även: Att ge utrymme är inte feghet, det är vishet

För att uppnå det och ta steget ut ska du omge dig själv med folk som låter dig vara dig själv. Undvik de som dömer dig, som inte accepterar dig, som höjer ett ögonbryn varje gång du fäller en kommenter som är originell och rolig.

Håll dig borta från de som inte förstår ditt sinne för humor och dömer dig, som får dig att bygga upp murar varje dag, när du i själva verket måste öppna vägar med gryningens skimmer och en horisont fylld av möjligheter… där det varje dag passerar tåg med ditt namn på sig.

MER FÖR DIG