Annorlunda människor gör livet roligare

Var aldrig rädd för att vara annorlunda. Omge dig själv med folk som respekterar och värderar sättet du är på och inte försöker förändra dig.
Annorlunda människor gör livet roligare

Senaste uppdateringen: 06 december, 2019

Annorlunda människor bryter ny mark, bär utmaningens nyanser och ingjuter även livet med en glädjande färg som smittar av sig med deras sätt att vara. Som Coco Chanel en gång sa: “För att vara oersättlig måste man alltid vara annorlunda,” och tro det eller ej, men det är ganska svårt. Annorlunda människor som vågar ha en röst som skiljer sig från andra hånas nästan alltid.

Men livet blir alltid mer spännande om du vågar ta klivet och bryta din önskan att vara som alla andra: med samma fysiska förmågor, samma stil och samma tankar. Det är inte värt det – det är ohälsosamt och kommer därför inte göra dig lycklig. Att vara unik är en dygd som alla borde sträva efter att uppnå. Vi bjuder in dig att reflektera över det.

När du blir rädd att vara annorlunda

Alla har vi våra inre röster, intressen, drömmar och önskningar som vi inte vågar dela med oss av till andra. Vi oroar oss över att andra ska bli förvånade eller, ännu värre, stöta bort oss. Det har ofta att göra med ens utbildning och miljön man lever i, då den sällan respekterar de som är “annorlunda”  eller som inte följer etablerade normer.

 • Ett speciellt sätt att klä sig, värderingar, politiska ideal, sexuell läggning, vänskaper eller hobbyer kan alla vara aspekter som du inte vågar visa för att du är rädd.

Rädd för att bli bortstött. Det ska inte behöva vara så. Den som inte vågar visa sina behov och sin identitet för världen lever bara andras liv och inte sitt eget, som de känner och suktar efter. Det är därför värt att ägna några ögonblick åt att tänka på följande dimensioner:

kvinna med leopard

“Livets hårda manus”

Sanningen är, vare sig du gillar det eller inte, att de flesta försöker passa in i “livets manus”. Det betyder att vi som sociala grupper och individer strävar efter att passa in i samhället, att vara som resten. Det är så du integrerar dig och även accepteras av andra.

Acceptans ger dig balans, och du får känslomässiga belöningar från andra.

Dina föräldrar blir till exempel glada om du eftersträvar ett jobb de rekommenderat för dig eller om du gör sakerna de planerat.  Dina vänner blir glada om du följer med dem till en fest, och även om det inte är din stil är du villig att testa.

 • Till slut märker du att du ägnar mycket tid åt att försöka passa in i detta “livsmanus”. Samtidigt ignorerar du många av dina egna önskningar, smaker och orosmoln, eftersom de skiljer sig för mycket från vad som väntas av dig.

Så vart kommer du med alla dessa beteenden?

 • Du vänder ryggen åt din egen identitet.
 • Du slutar stärka dina egna uppfattningar om vem du är. Istället skapar du en falsk livflotte som för bort dig från den du är för att överleva.
 • Var ärlig mot dig själv: om du lever för att passa in i manuset som andra skrivit åt dig lever du inte – det är inte ett verkligt liv.

Det är en lögn som förr eller senare leder till personliga kriser och depression.

Kvinna i gunga

Annorlunda människor bär inte masker – de är fria

Annorlunda människor bär mer eller mindre sina egna masker. Ibland sätter vi på dem för att dölja våra sorger. Vi vill vara starka inför våra barn, för att vara en vän.

 • Det finns masker som är nödvändiga, men vissa kan gömma en väldigt frustrerande verklighet. Det är frustrationen över att inte vara den du verkligen vill vara. Och sorgen över att inte kunna göra vad du vill.
 • Så… varför inte våga vara annorlunda? Istället för att se det som något farligt ska du försöka acceptera det som en möjlighet. Det spelar därför ingen roll hur gammal du är eller vad du är involverad i om dagarna.
 • Att vara annorlunda är en personlig investering som låter dig njuta av till exempel mer energi, vitalitet, kreativitet och givetvis lycka.

För att uppnå det ska du omge dig själv med folk som låter dig vara dig själv. Undvik de som dömer dig och inte accepterar dig. Undvik de som höjer ett ögonbryn varje gång du fäller en kommenter som är originell och också rolig.

Håll dig borta från de som inte förstår ditt sinne för humor och dömer dig. De som får dig att bygga upp murar varje dag, när du i själva verket måste öppna vägar med gryningens skimmer och en horisont fylld av möjligheter… där det varje dag passerar tåg med ditt namn på sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Guardarrama, José González, & Alfonso, Jose Toro. (2012). El Significado de la Experiencia de la Aceptación de la Orientación Sexual Homosexual desde la Memoria de un Grupo de Hombres Adultos Puertorriqueños. Eureka (Asunción) en Línea9(2), 158-170. Recuperado em 31 de maio de 2020, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2220-90262012000200004&lng=pt&tlng=es
 • Sánchez-Queija, I., Oliva, A., y Parra, Á. (2006) Empatía y conducta prosocial durante la adolescencia. Revista de Psicología Social, 21 (3), 259–271. https://doi.org/10.1174/021347406778538230
 • Astrid Johana Calderón Ibarra (2017). Libre desarrollo de la personalidad ¿Batalla perdida o lucha incansable? Academia & Derecho, ISSN 2215-8944, ISSN-e 2539-4983, Nº. 12, 2016, págs. 123-146. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6713573

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.