Lämna smärtan bakom sig och börja om

Lämna smärtan bakom sig och börja om

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är viktigt att kunna lämna smärtan bakom sig. Fastna inte i sorgliga eller negativa tankar, för det kommer hindra dig från att ta dig mot dina mål och det kommer att påverka din hälsa. Försök att övervinna din smärta med en positiv attityd.

Livet är fullt av känslor, och tyvärr också smärta. Det finns stunder som kan överväldiga dig och förlama dig, men man måste lämna smärtan bakom sig för att verkligen börja om.

De känslor som det handlar om är rädsla och sorg. Känslor är en psyko-fysiologisk reaktion på en händelse som en individ upplever. Människor är trots allt emotionella varelser, och vi upplever känslomässiga förändringar varje dag.

Smärta genererar fysiologiska, kognitiva och beteendemässiga förändringar som kan generera tillstånd av ångest och depression. Om du fastnar i din smärta, förändras ditt humör. Således, om du är i ett depressivt humör, kommer allt du ser omkring dig vara sorgligt och skapa depression.

Det finns känslomässiga situationer som förlusten av en familjemedlem, sjukdomar, finansiella kriser eller andra händelser som kan orsaka smärta. Som alla känslor måste du känna din smärta och sorg, men om du inte kan övervinna den smärtan kan den orsaka känslomässig instabilitet och depression.

Det finns verktyg för att övervinna jobbiga känslor, som emotionell intelligens. Verktygen består av en uppsättning känslomässiga färdigheter för att kontrollera de grundläggande fysiologiska funktionerna, såsom uppfattning och uppmärksamhet när det gäller våra fysiologiska tillstånd. Med hjälp av dessa verktyg kan man lämna smärtan bakom sig.

De känslomässiga färdigheterna inkluderar:

  • Uppfattar, bedömer och uttrycker känslor exakt.
  • Generera känslor som underlättar tanken.
  • Förstå känslor och känslomässig självkännedom.
  • Reglera känslor för att främja emotionell och intellektuell tillväxt.

Om du har kontroll över dina känslor, kommer du att kunna gå vidare i livet.

Om du befinner dig i en väldigt sorglig situation ska vi nu förklara hur du kan komma över din smärta för att börja om, allt för att hjälpa dig att lämna din smärta bakom dig.

Ta en närmare titt på dina känslor och lär känna dem

Dags att lämna smärtan bakom sig

En situation kan generera olika reaktioner och känslorna avgör hur du agerar. Om du känner smärta, är det första du ska göra att identifiera vad som påverkar dig och ge dig själv tillåtelse att känna känslorna.

Ibland kan du stänga inne dina dina känslor och inte gråta. Du kan också skrika eller inte ens uttrycka dina känslor på grund av rädsla. Detta är dock skadligt, för om du inte låter dig känna känslorna kan du hamna i en depression.

Känn känslorna, kväv dem inte!

Pressa inte dig själv eller döm dig själv att känna något särskilt sätt. Du måste förstå att det här är en tillfällig situation som är en del av livet. Vi har ingen kontroll över externa händelser och det finns situationer som kan påverka oss eftersom vi inte är perfekta. Men du måste förstå att smärtan inte kommer att vara en livstid. På det sättet kan du lämna din smärta bakom dig.

Kom över din smärta och lita på ditt sociala sammanhang

Gör dig inte till ett offer. När du väl har lärt känna smärtan och känt den är det dags att gå vidare.

Vi är alla sårbara för situationer som utmanar oss och bryter ner oss. Du är inte den enda som lever med sorg och rädsla just nu. Därför måste du möta dina känslor och få viljan att övervinna din smärta.

Smärtan kan få dig att känna dig ensam och kanske känner du att världen har vänt sig emot dig. Du är dock inte ensam: lita på din familj, vänner eller partner för att övervinna din smärta. De kommer att stötta dig. Dessutom kommer det att distrahera dig att prata med dem. Det underlättar när man ska lämna smärtan bakom sig.

Sök tröst i din sociala krets genom att spendera tid med dem och njuta av det. Berätta om allt, men försök inte att belasta andra för mycket med dina problem, för att du vet kanske inte vad personen som lyssnar på dig känner.

En aktiv och meningsfull fritid

socialt stöd

Att gå på en promenad, ägna sig åt en sport, resa, eller göra någon aktivitet du gillar hjälper dig att komma över din smärta. Att hålla igång är det bästa du kan göra för att övervinna sorg och lämna din smärta bakom dig.

Fundera på vad som gör att du mår bra, och gör det!

Låt inte din rädsla förlama dig. Ditt välbefinnande beror på dig, så njut av de små goda stunder som livet ger dig.

Börja med en ny livsplan och lämna smärtan bakom sig

Att komma över smärtan är ett personligt beslut, så det är upp till dig att övervinna den och ta itu med situationen på ett modigt sätt. På det här sättet kommer du att kunna ompröva dina mål och arbeta för att nå dina drömmar. Låt inte smärtan bryta ner dig eller ge upp dina drömmar.

Först kan det vara svårt att sätta ditt liv på rätt kurs i en smärtsam situation, men livet fortsätter och du måste fortsätta. Om du faller, res dig upp igen och fortsätt framåt.

Att stanna i ett tillstånd av konstant smärta kommer att trycka ner dig och kan skada din mentala och fysiska hälsa. Ett tillstånd av depression och ångest kan leda till psykisk sjukdom.

Lev ditt liv och var lycklig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.