Att tränga undan känslor ökar ångest

Du kanske inte tycker om att uttrycka dina känslor offentligt. Vänta då tills du kommer hem med att skrika, gråta eller vad som helst som hjälper dig att få ut känslorna. Det är viktigt, för att förtränga dina känslor kan vara skadligt för din mentala hälsa.
Att tränga undan känslor ökar ångest

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att tränga undan känslor kan bli en tortyr. Trots allt är känslor till för att uttryckas, att få komma ut. De är inte där för att bli undanträngda.

Om du har ångestproblem, kan detta göra att du får problem med dina känslor. Du vet inte hur du bör göra för att hantera dem på ett bra sätt, och du har problem med att uttrycka dem.

Känner du dig dum som gråter även när du är ensam? Vågar du inte skrika, även dämpad av en kudde? Om detta är du, kan detta innebära att du kommer att få problem med undertryckta känslor.

Vilka övertygelser påverkar dig?

Visa alla dina ansikten

När du har känslomässiga problem, är det viktigt att ta reda på vilka övertygelser du har som gör att du undertrycker känslorna.

Vad kan dessa övertygelser vara?

  • Det är bara svaga människor som gråter.
  • Att visa känslor är barnsligt.
  • Jag måste kontrollera mig, jag är en vuxen människa.
  • Jag är stark, jag måste bita ihop.

Du kanske har många sådana tankar som du tror är sanna, men allt de gör är att leda till åtgärder som skadar dig.

När vi är små uttrycker vi våra känslor utan att skämmas. Men efterhand försöker föräldrar och omgivningen att begränsa detta.

De säger saker som “uppför dig”, “gör inte så där” och “sluta gråta”, utan att förstå att de skapar en undanträngning som bara kommer att växa.

Så när du går in i vuxenlivet, känner du dig fängslad i dig själv. Du kan inte gråta ens när du är ensam, så långt har undanträngningen gått för många.

Men samtidigt som allt kan tyckas fungera bra så är uppkomsten av ångest ett tydligt varningstecken på att du måste börja låta dina känslor komma ut.

Att tränga undan känslor skapar ångest

Ångest är en konsekvens av förtryckta känslor

Ångest kan börja krypa på en mycket långsamt. Den bör dock uppmärksammas, och gör du inte detta tillräckligt, kommer den att växa och bli större.

När ångest börjar uppstå, bör du lära känna dig själv och börja hantera dina känslor bättre. Det betyder inte att du ska undertrycka och kontrollera dem ännu mer. Det betyder att du måste låta dem uttryckas.

Om du är arg, varför inte uttrycka det? Du behöver inte skrika eller bli till någon som kastar sin ilska på andra människor.

Du måste lära dig att lyssna på dig själv och hävda dig själv. Med rätt ord kan du låta dig själv uttrycka din ilska istället för att hålla den inne.

  • Om du inte vill behöver du inte uttrycka den offentligt. När du kommer hem, ta ut det på din kudde eller skrik ut det i tomma rummet.
  • Vad som är viktigt är att du uttrycker det, släpper ut det och inte håller det inne.

Det spelar ingen roll om det gör att du känner dig generad i början. Ingen tittar på dig! Det är en process som kan vara mycket befriande.

Att tränga undan känslor och aldrig släppa ut det du känner, gör att ångest kommer att börja ta över ditt liv.

Titta på problemets ursprung

Släpp ut dina känslor

För att sluta tränga undan känslor och börja förstå vilka övertygelser som påverkar en, måste man ibland titta efter inuti för att se vad det är som pågår.

Varför är det så svårt?

Eftersom det gör ont. För det mesta finns där ett sår som inte har läkt och som fortfarande ömmar.

Men att ta itu med smärtan och göra en insats för att ta reda på var ångesten kommer ifrån, kommer att leda dig upp på en lättare väg.

Att göra detta hjälper dig att faktiskt möta problemet och åtgärda det. För när du är medveten om vad det är som händer, blir det mycket lättare att åtgärda.

Har du ångestproblem? Har du lång vana av att tränga undan känslor som känns obehagliga? Att sätta stopp för allt detta är en lång, slitsam och tröttsam process, men det kommer att vara väl värt kampen. Att bara släppa ut allt och sluta hålla känslor instängda i bröstet kommer att hjälpa till att förhindra de explosioner som ibland sker när känslor stängs inne.

Sluta tränga undan dina känslor så att du undviker att drabbas av en outhärdlig ångest.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cano-Vindel, A., & Fernández-Castro, J. (1999). Procesos Cognitivos y Emoción. (Monografía de ‘Ansiedad y Estrés’). Murcia: Compobell.
  • Friedman, S. (1997). Cultural issues in the treatment of anxiety. New York: Guilford Press.
  • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
  • Cameron, L. D. (2003). Anxiety, cognition, and responses to health threats. The self-regulation of health and illness behaviour, 1, 157-183.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.