5 nycklar till att komma över känslomässigt lidande

Känslomässigt lidande behöver inte bli någonting som påverkar dig så mycket att det blir en del av den du är. Du kan komma över det, bearbeta det och gå vidare.
5 nycklar till att komma över känslomässigt lidande

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi har alla, vid något tillfälle i livet, varit med om en upplevelse som har åsamkat oss mycket smärta. Men finns det något sätt att komma över känslomässigt lidande?

Varje gång vi går igenom någonting svårt i livet kan vi få höra från folk omkring oss: “du kommer att må bättre snart” och “kom igen, gråt inte”. Men det är ingenting som hjälper oss igenom smärtan. Idag ska vi ge dig fem nycklar till att komma över känslomässigt lidande som inte handlar om att undvika det eller ignorera det. I stället handlar det om att du möter det direkt och på bästa sätt. Låt oss ta reda på hur.

Hur man kommer över känslomässigt lidande

1. Erkänn: “Jag går igenom en svår period”

Var ärlig för att komma över känslomässigt lidande

Vad brukar hända när du mår dåligt och någon frågar dig hur du mår? Var ärlig! Vanligtvis ljuger man, säger att allting är bra. Ibland lägger man till och med till “som alltid”. Men för att komma över känslomässigt lidande måste man börja med att vara ärlig.

Det är inte så farligt att säga att du inte är okej, att du inte mår så bra och att du är ledsen.

Du kanske tänker att gör du det ber du bara om att bli tyckt synd om. Du kanske till och med hör fraser som: “jag vill inte att du ska tycka synd om mig” i huvudet. Men genom att du är ärlig mot människorna omkring dig och säger till dem hur du egentligen känner dig erkänner du ditt lidande i stället för att ignorera det. Så i motsats till att undvika dina känslor tar du emot dem.

2. Var började ditt lidande?

Ditt lidande kan komma från någonting som inte står direkt klart för dig. Vad var källan till dina känslor? Hur känner du dig? Vad har du gjort som gensvar till känslorna?

Försök att ta den tid du behöver för att analysera vad det är som har hänt från flera olika vinklar. Skala av lagren på ditt känslomässiga lidande för att upptäcka dess ursprung. Det kanske beror på ett barndomstrauma eller en förlust som du fortfarande inte har löst dig från.

3. Börja ge dig själv uppmuntrande ord

Säg uppmuntrande saker till dig själv i stället för att kritisera dig för hårt

När du börjar komma över ditt känslomässiga lidande och blickar tillbaka kommer du inse hur dåligt du antagligen har behandlat dig själv. Du kanske har sagt saker som: “du är värdelös”, “alla andra är bättre än dig” och “vad klagar du på”. Eller till och med “vilken idiot du är”.

Sådana fraser hjälper inte, men i svåra perioder kan vi bli väldigt självkritiska. I stället för att hjälpa oss gå framåt slänger fraserna oss in i en spiral av depression, ångest och större känslomässigt lidande. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv och behandlar dig själv med respekt.

Vad säger du till andra när de går igenom tuffa perioder? Du säger uppmuntrande ord till dem, eller hur? Det är precis det du ska göra även till dig själv!

4. Värdesätt de som finns omkring dig

När du går igenom en tuff period vill du ibland vara ensam och inte ha folk omkring dig. Men trots att du under sådana perioder ofta är så fokuserad på din smärta är det viktigt att du är medveten om människorna som stöttar dig. Det kan vara människor som finns vid din sida och vars närvaro räcker för att du ska må lite bättre. De finns där för att sträcka ut en hand för att dra upp dig när du faller.

Värdesätt dessa människor som, även om de inte förstår vad du går igenom, ändå finns där.

5. Träffa en psykolog: det får dig att må bättre

En psykolog kan ge dig verktygen för att komma över känslomässigt lidande

Många är motsträviga till att gå i terapiDe tror att de kan komma över sitt känslomässiga lidande på egen hand och att de själva kan lära sig hur man gör. Kanske, innerst inne, har de en negativ uppfattning om vad det innebär att träffa en psykolog.

En psykolog är en guide som ger oss de nödvändiga verktygen för att komma över känslomässigt lidande. De hjälper oss att inte känna oss ensamma, att känna oss förstådda och att se situationen från ett annat perspektiv. 

Att träffa en psykolog ger dig en möjlighet att andas lite frisk luft. Det kan hjälpa dig att se att du kan lämna den jobbiga känslan bakom dig och att allting kommer bli bra igen. Men processen kan ta lite tid. Känslomässigt lidande behöver inte bli någonting som påverkar dig så mycket att det blir en del av den du är. Det går att ta sig förbi lidandet, komma över det och gå vidare.

Har du någon gång försökt komma över känslomässigt lidande på egen hand? Har något av det vi nämnt hjälpt dig?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.