Skratterapi: fördelarna med att skratta

Visste du att en bra stund med skratterapi kan hjälpa dig att slappna av musklerna i ditt bröst? Du kan även reducera din stress och ålderstecken.
Skratterapi: fördelarna med att skratta

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2019

Dina problem försvinner när du sjunger, dansar eller skrattar. Skratterapi används mer och mer och hjälper patienter med både hälsoproblem och emotionella problem. Det är en ganska modern metod, men skratt har faktiskt hjälpt till att lösa problem sedan mänsklighetens begynnelse.

Skratterapi genom historien

Människor har skrattat sedan vi levde i grottor och lärde oss att göra eld. Men idén att skratt hjälper oss att bota och påverka kroppen kom inte förrän ett bra tag efteråt.

I Kina lärde de som följde Tao-filosofer till exempel ut kunskap om leenden. De sade att leenden ser till att man är glad, hälsosam och lever ett långt liv. Därför rekommenderade de att man ler flera gånger per dag.

Under medeltiden användes hovnarrar inte bara för att underhålla kungen. Hoven ansåg också att det var nödvändigt för att hjälpa deras matsmältning.

Under 1600-talet var det flera filosofer, läkare och psykologer, inklusive Immanuel Kant, som sade att skratt var ett psykosomatiskt fenomen. De sade att det frigjorde negativ energi från kroppen. Därför håller det dig vid liv.

Skrattande kvinna

När du börjar skratta använder du mellan 100 och 400 muskler.  Skratt är bra för din emotionella och fysiska hälsa. Det är också ett sätt att ta kål på en obekväm situation. Visste du att du skrattade upp till 300 gånger per dag när du var liten? Med tiden minskar det, tills du inte ens skrattar längre.

Men att ha ett bra sinne för humor ökar dina försvar. Det gör det enklare för dig att möta dina problem. Skratt är en av huvudbarriärerna för stress och sjukdomar. Om vi skrattar känner vi oss lyckliga och ser saker på ett annorlunda sätt.

Skratterapi och dess fördelar

Det finns en terapeutisk process som använder skratt och hjälper dig att känna dig fulländad, lycklig och nöjd. Med 20 sekunders skratt gör kroppen samma arbete som vid 3 minuters aerobisk träning. Skratterapi frigör både fysisk och emotionell spänning.

Skratterapi utövas i grupper. Du följer instruktioner från specialiserade gruppledare. De använder lekar, kroppsuttryck och även massage. Idén är att alla deltagarna släpper loss sina hämningar och skrattar tills de inte längre kan göra det mer.

Leende personer i grupp

Det fungerar även för att få dina muskler att slappna av och främja ett naturligt, spontant skratt. Oskyldiga skämt som görs under dessa sessioner hjälper vuxna. De uppmuntrar till att skratta som en livsstil och speciellt som ett sätt att uttrycka sig.

Här följer vissa övningar som görs inom skratterapi:

  • Du blåser upp en boll. Med varje andetag blir du av med något negativt.
  • Du dansar med en ballong bunden vid skorna.
  • Du utövar olika skrattyper (från lätt till extremt).
  • Du kittlar en partner.
  • Du lyssnar till ett barns skratt (något som är väldigt smittsamt).

Fördelar med skratt

Är du fortfarande inte säker på om du vill testa en session med skratterapi? Om du behöver mer uppmuntran för att ta beslutet, tänk på följande fördelar med skratt:

Det stärker dig

Vi pratar inte om att få mer muskler, utan om att bemöta sjukdomar. Om du har kalla händer eller fötter kommer skratt vara bättre än vantar eller sockor! Det ökar din interna värme, ger syre åt din vävnad och snabbar upp läkningen av sår och sjukdomar.

Skratta regelbundet

Det stärker även ditt immunförsvar, skyddar dig från hjärtsjukdomar och stabiliserar dina metaboliska funktioner. Som om det inte vore tillräckligt kan skratt hjälpa dig att rengöra dina artärer från fett (om du har högt kolesterol). Det stimulerar även endorfinproduktionen i hjärnan och balanserar ditt hormonella system.

Det rensar ditt sinne

När du skrattar lämnar du ditt sinne bakom dig. Du gör det även enklare att hitta en lösning på dina problem. Till exempel känns en svår situation plötsligt inte lika komplicerad eller allvarlig som tidigare. Som ett resultat känner du mindre stress och ångest. Det påverkar din livskvalitet, dina relationer och – såklart – din hälsa.

Återupplivar dig

De linjer som uppstår i mungiporna och vid ögonen är inte viktiga; de är ett tecken på att bra saker har hänt i ditt liv. Din hud blir mer avslappnad. Du får inte lika mycket akne eller tecken på tidigt åldrande. Och du behöver bara en bra dos skratt varje dag!

Skratta i grupp

Det hjälper dig att bli av med problem

Vi ställs många gånger inför triviala problem. Vi ramlar på gatan, internet fungerar inte på telefonen, vi sover för länge, vi bränner fingret när vi lagar mat… dessa små irritationsmoment kan samlas på hög. Istället för att svära åt det, varför inte skratta åt situationen?

Du kommer att se saker annorlunda och inse att allt har en lösning. Med skratt kommer du inse att ett dåligt humör bara är en av stigarna du kan ta när något händer… men det är inte den enda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.