Det viktigaste att leta efter i en partner

Vi vill alla ha perfekta förhållanden, men många vet inte vad man verkligen ska leta efter. Lär dig om de viktigaste egenskaperna att leta efter när det kommer till att hitta den
Det viktigaste att leta efter i en partner

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När vi letar efter en partner glömmer vi vanligtvis det viktigaste. Istället fokuserar vi bara på ytliga egenskaper. Så vi hittar människor som passar in i vår bild: Brunt eller blont hår, långa eller korta, mogna eller omogna, snälla eller seriösa…

Denna urvalsprocess ger emellertid problem på sikt när vi inser att vi inte ansluter till vår partner på ett djupare plan. Det är då relationsproblemen vanligtvis börjar.

Så vad ska man leta efter när man är på jakt efter en partner? Idag tar vi en titt på just det.

Att leta efter rätt typ av partner är ett medvetet beslut

Lyckligt par

Att leta efter en partner måste vara ett medvetet beslut. Det kommer från mognad och att veta vad du verkligen vill hitta. Först och främst är det sant att det inte finns någon perfekt person för dig. Du hittar ingen som har alla de egenskaper du vill ha.

Du kan dock känna dig säker på att den partner du väljer är bäst för dig. Nyckeln är att uppmärksamma följande aspekter.

Rädslor

Personer ser allvarliga ut

Alla är rädd för något. Vissa rädslor kan dock påverka ditt förhållande negativt.

Är personen du har valt till exempel rädd för att vara ensam? Om så är fallet kan du riskera att gå in i ett beroende förhållande, och du kan bli överväldigad av vissa av din partners attityder. Det gäller särskilt attityder som personen använder för att känna sig trygg och bli av med rädslan för att du ska överge honom eller henne.

På samma sätt kan personen också vara rädd för att du kommer vara otrogen. Det är särskilt sant om han eller hon tidigare har gått igenom liknande erfarenheter. Ibland förefaller det som en brist på självförtroende. Det kan översättas till ständiga frågor: “Var har du varit?”, “Vem var du med?” och kontroll över din telefon och dina sociala nätverk.

Var uppmärksam på dessa rädslor och känn till dem innan du går in i ett seriöst förhållande.

Personligheten hos en partner

Partner

Det sägs att motsatser dras till varandra. Men sanningen är att det verkligen är viktigt att din personlighet är åtminstone någotsånär lik din partners. Om den ena personen till exempel är väldigt organiserad och den andra är väldigt oorganiserad kan det leda till problem.

Du kan inte ändra på personen du är tillsammans med, det måste du ha väldigt klart för dig. Det är möjligt att de befintliga skillnaderna inte irriterar dig först. Se till att det fortsätter så i framtiden också. Med tiden kommer du att börja irritera dig på saker i förhållandet som inte störde dig tidigare. Låt dig inte ledas blint av förälskelsefasen.

Om du vill öka dina chanser att hitta rätt partner ska du överväga det.

Kommunikationsstilar

Det finns vissa människor som har svårt att prata om vissa ämnen medan andra kan prata om allt. Kommunikation är viktigt i alla förhållanden. Om det inte fungerar kommer allt att gå förlorat. Meningslösa diskussioner och allehanda problem kan uppstå ur bristande förståelse och missförstånd.

Därför är det viktigt att känna igen den andres kommunikationsstil. Lyssnar personen verkligen på dig? Pratar han eller hon ärligt om vad som händer? Ljuger personen ofta? Att känna till dessa saker kan verkligen hjälpa ditt förhållande att lyckas.

Vad är det hos personen attraheras du av?

Personer vid vatten

När du letar efter ett förhållande kommer idealisering att förblinda dig. Det kommer få dig att glömma allt vi har nämnt fram tills nu. Det är dock viktigt att göra ett försök att vara realistisk. När allt kommer omkring försvinner magin med tiden och ni måste båda jobba på förhållandet. Det är inget som görs av sig självt.

Vad kommer att hålla ihop er ?

Det måste finnas något där. Det kan vara ett sinne för humor eller någon specifik egenskap hos den andra personen som attraherar dig. Det måste vara något speciellt och unikt. Om det inte är så kanske du finner dig själv med någon som inte riktigt stimulerar dig. Du kanske känner ett tomrum.

Att leta efter en partner är inte alltid ett mål. Ibland föredrar vi att se vart livet tar oss och väntar på att någon ska dyka upp. Men om du befinner dig i det här aktiva letandet, kom ihåg våra råd för att lägga grunden för framtida framgång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kreimer, R. (2010). Falacias del amor. ¿Por qué anudamos amor y sufrimiento? Reseñas trabajo Social N.o.
  • García Andrade, A., & Cedillo, P. (2011). Tras los pasos del amor: un recuento desde las ciencias sociales. Estudios Sociológicos. https://doi.org/10.2307/23043406
  • Serrano, G., & Carreño, M. (1993). La teoria de sternberg sobre el amor. Analisis empírico. Psicothema. https://doi.org/10.1007/s11219-012-9177-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.