Mognad är att kunna le mot sitt förflutna

När du kan säga farväl till dina rädslor och besvikelser, när de inte längre har makt över dig utan istället raka motsatsen, det är då du kan säga att du mognat.

Det finns mycket som orsakar sorger, omständigheter och upplevelser som överväldigar en – händelser man inte kan hantera.

Att ha mognad betyder inte nödvändigtvis att man måste kunna skratta åt det som åsamkat en sorg; det betyder att det man för stunden inte trodde att man kunde övervinna nu är ytterligare ett minne och en upplevelse som gjort en starkare.

Vi rekommenderar: Känslomässig mognad är att veta att livet inte är perfekt

Det sårade mig, men inte längre

Blomma-i-händerna

När saker händer som sårar dig kan smärtan hålla i sig mycket längre än den borde. Trots det är det viktigt att du lär dig att se på ditt förflutna utan att känna smärta.

Om du når denna punkt är det för att du har dragit lärdom från det och nu kan gå framåt.

Anta aldrig attityden att du inte klarar av något, för alla har vi tillräckligt med styrka för att övervinna även de mest smärtsamma av händelser.

Det är stundens känslor som gör att du känner dig ömtålig, men du är inte svag och du måste ha tro på att du kommer att klara dig igenom situationen.

Därför är det en god idé att blicka bakåt, men aldrig stanna kvar i situationen. Människor har en tendens att lämna det förflutna olöst, och det leder bara till en ond cirkel.

Se även: Var lycklig utan sagor och lyckliga slut

Om du kan le mot det som en gång sårade dig betyder det att du har gått vidare; att händelsen tillhör det förflutna och att du inte behöver oroa dig. Om du kan le har du uppnått mognad, och vad som en gång sårade dig gör inte det längre.

Misstag som blir barriärer

Vi har alla begått misstag någon gång i våra liv. Det är naturligt och normalt – något du måste dra lärdom av och aldrig upprepa.

Du kommer aldrig att växa om du klamrar dig fast vid de stenar du en gång snubblade över. Det är bäst att bara släppa dem och gå vidare.

Bakom-gardin

Det är därför du måste ta en filosofisk titt på allt som någonsin sårat dig. Självklart måste du komma ihåg att dessa sår måste läkas helt och hållet. Att sätta på ett plåster och gå iväg fungerar inte.

Du måste läka dina sår väl, även om det är smärtsamt, för att inte begå samma misstag igen.

Om du gör samma misstag om och om igen utan att finna en lösning kan det bli en barriär som hindrar dig från att gå framåt. Du skapar hinder för dig själv som inte är verkliga.

Upptäck: Den mörka smärtan av depression

Har du tagit fel beslut? Inget hemskt kommer att hända. Alla dina beslut markerar sättet du lever. Du måste leva med besluten du tar, oavsett om de är rätt eller fel.

Det är känt som ”mognad”.

Frigör dig själv från det som gör dig ledsen

Det är svårt att släppa saker för de är inte fysiska objekt, utan snarare en övning för sinnet. Vi klänger oss även fast vid det som sårat oss. Det kan låta konstigt, men det är en undermedveten attityd som till och med kan förvärra ens lidande.

Gråtande-kvinna

Avsked är alltid svåra, oavsett vilken form de tar. Att säga farväl till en situation, en person, en del av dig som inte är positiv… dessa avsked kan vara smärtsamma och svåra.

Men den påföljande frisläppningen kommer få dig att må fantastiskt.

Att uppnå mognad har mycket att göra med mod, som du säkert sett. Alla kan inte se sina sår i vitögat och veta hur de får slut på dem.

Det är därför du måste lära dig att vara mer ansvarsfull i att söka frisläppning från det som får dig att lida.

Var inte rädd för att ändra saker när det behövs. Ibland kan det vara väldigt smärtsamt, men det är bara början. När du är fri från dina bördor och lidandet kommer du att kunna le mot det som en gång sårade dig.

Kvinna-med-fjärilar

Har du lärt dig att le mot ditt förflutna? Kan du nu skratta när du tänker på det som en gång fick dig att gråta? Om du lär dig att göra det kommer du att ha mognat.

Mognad är så mycket mer än bara en serie födelsedagar. Det innebär att hantera problem, övervinna sina misstag och framförallt dra lärdom från dem.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG