Ett brev till det känslomässigt sårade barnet som beter sig som att allt är ok

februari 23, 2018
Oroa dig inte. Det sårade barnet du nu är kommer göra dig till en starkare vuxen. Du kommer veta hur man gör det bästa av allt med ett leende. Du kommer veta hur man gör det bästa av livets speciella ögonblick.

Jag har insett att det du går igenom är otroligt svårt. Du är bara 8 år, men du har lärt dig att dölja dina känslor och hitta styrka på så många olika sätt. Du är det känslomässigt sårade barnet med en sårad själ. Allt härstammar från en serie omständigheter som du har tvingats bemöta redan i en sådan ung ålder.

Kanske dina föräldrars relation inte är speciellt hälsosam. Du kanske har sett dem gräla, sett deras hat mot varandra. De kanske även drar med dig som en ofrivillig deltagare i deras strider.

De kanske inte har tid för dig eller så har de bara andra prioriteter som karriär eller vila.

De lämnar dig därför hos dina mor- eller farföräldrar, och under de få tillfällen de är med dig spenderar de inte den kvalitetstid med dig som du behöver.

Såren hos det känslomässigt sårade barnet gör kontinuerligt ont

Flicka i bur

Trots allt detta förstår ingen hur det som händer runt omkring dig påverkar dig.

Många tror att barn lever för stunden och lätt glömmer bort saker, som smärtsamma situationer. De säger att du lever i din ”egen värld”.

Men du vet att dessa smärtor sårar dig djupt. Även om konsekvenserna av smärtan inte manifesteras nu kommer de göra det förr eller senare.

Du har ont; du har ont på grund av ett sår som sticker och som hela tiden blir värre för ingen vill hjälpa dig att läka det. Du vet helt enkelt inte hur man läker. Du har inte de rätta verktygen för att göra det. Du är ny och oerfaren i spelet vi kallar livet.

Ibland gråter du. Du gråter när du är i sängen, i mörkret, medan ett annat gräl mellan dina föräldrar börjar i bakgrunden.

Det känslomässigt sårade barnet har en falsk mask som bär smärtan

Flicka med fåglar i håret

Du bemöts av så mycket förvirring och lidande som världen helst vill ignorera att du sätter på dig en vuxen mask. Du gråter inte offentligt och du visar inte att du lider…

Du tittar bara med sorgen i dina ögon på det som händer runt omkring dig och du resignerar dig. Du kan tyvärr inte göra något, för ingen kommer ta dig på allvar. Du är så ung, och samtidigt har situationen rånat dig på din ungdom och tvingat ut en vuxens beteende ur dig.

Ingen förstår dig, och ingen kan se hur du verkligen är. Du börjar förstå att allas uppfattning drivs av hur du ser ut på utsidan. De bryr sig bara om det ytliga.

Men din familj borde känna till dig och förstå dig. De borde veta att du bara låtsas att allt är ok, när det i verkligheten är det raka motsatta.

De borde oroa sig för dig, det borde de verkligen! Varför låter de denna avskyvärda situation såra dig på detta sätt och gör inget åt det?

I slutändan börjar du misstänka att alla bara ser efter sig själva. De ser efter sig själva och går runt i sin egen förtvivlan, samtidigt som de ignorerar alla andra runt om dem som påverkas på samma sätt.

Alla erfarenheter, oavsett bra eller dåliga, har ett syfte

Flicka vid fönster

Oavsett hur svår din barndom har varit kommer varje upplevelse vara till din fördel.

Du kommer mogna och lära dig. Framförallt kommer du bli någon som tar denna ångest och omvandlar den till något bra. Det kommer bli något som för dig framåt in i din framtid med en positiv inställning.

Du kommer få motståndskraft. Du kommer förstå värdet av att veta hur man uttrycker och klart identifierar sina känslor. Du kommer lära dig hur man hanterar dem på bästa sätt och främst av allt kommer du lära dig att förlåta.

Du kommer som tur är förlåta dina föräldrar, för de visste inte hur de skulle göra det bättre. Du kommer även förlåta dig själv för de gånger du kände dig skyldig. Du hade egentligen inte någon anledning att känna dig skyldig.

När du inser traumat du har burit omkring i din själ kommer skadan börja läka. Den kommer ge dig ett ärr som du kommer kunna titta tillbaka på och du kommer ha lärt dig något.

De känslomässiga såren från barndomen är de mest smärtsamma och svåraste att läka. Men de kommer inte bli de enda emotionella skador du måste hantera.

Genom livet kommer du behöva hantera fler av dessa sår. De kan kanske öppna upp det som du trodde var stängt för länge sedan.

Oroa dig inte. Det känslomässigt sårade barnet som du nu är kommer göra dig till en stark och motståndskraftig vuxen. Denna vuxna människa kommer veta hur man gör det bästa av allt med ett leende. Du kommer veta hur man får ut det mesta av livets bästa ögonblick.

MER FÖR DIG