Stannar du i en relation på grund av rädsla eller skuldkänslor?

Om du stannar i en relation på grund av medlidande kanske du ska överväga om det är det bästa för er båda? Det är förmodligen bäst att avsluta förhållandet.
Stannar du i en relation på grund av rädsla eller skuldkänslor?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Om du stannar i en relation med någon på grund av rädsla, skuldkänslor eller medlidande är det dags att du frågar dig själv varför.

Du är antagligen inte glad över att din relation inte är baserad på kärlek, när det borde vara på det sättet. Ibland känner vi medlidande och det ger upphov till skuldkänslor. De går hand i hand.

Vi kan känna skuldkänslor av många olika anledningar. Min partner är snäll och vi älskar varandra. Hur kan vi då avsluta förhållandet och åsamka sådan skada?

Rädsla är å andra sidan en helt annan historia, t.ex. situationer där illa behandling förekommer. Du kanske också exempelvis har ett känslomässigt beroende.

Stannar du på grund av skuldkänslor eller medlidande kommer du såra dig själv

Par som kramas

Om du stannar med din partner på grund av skuldkänslor eller medlidande men vill avsluta förhållandet, tänk på att du åsamkar mycket mer skada genom att stanna, även om det kanske inte känns så. Din partner förtjänar inte att vara med någon som inte är helt ärlig. Du kanske inte älskar honom, men saker som skuldkänslor eller medlidande hindrar dig bara från att göra det du vill.

Som människor känner vi ofta stor empati. Det kan vara bra eller dåligt beroende på situationen. När vi vill lämna vår partner kan det vara dennes tårar och ledsamhet som får oss att må dåligt. Det är något som alla vill undvika. Det är något naturligt, men du borde verkligen försöka ta ett beslut som kommer vara till fördel för er båda.

Även om vi tror att vi kanske förlorar när vi gör slut är det så att vi många gånger vinner något istället, och det gör även ens partner.

Stannar du med din partner på grund av rädsla?

Man och kvinna

Det är en helt annan situation om du stannar i en relation på grund av rädsla. Vad är det som gör dig rädd? Du kanske har visat tecken på att vilja göra slut och din partner har då hotat dig? Är du rädd att han eller hon ska skada dig fysiskt? Är det något som brukar hända i förhållandet?

I en sådan situation kan rädslan vara paralyserande, men d et är väldigt viktigt att våga avsluta det.

I många länder finns det säkra platser för kvinnor dit de kan gå och få hjälp. Kom ihåg: du tar det slutliga beslutet.

Om det finns någon annan anledning till rädslan kan det ha att göra med känslomässigt beroende. Du kanske är rädd för att du kommer bli ensam och inte kommer hitta någon annan. Det är något som påverkar många och man kan komma att behöva professionell hjälp. Med denna hjälp kommer du upptäcka att du egentligen inte behöver någon för att vara lycklig och att du kan avsluta din relation utan att vara rädd.

Avsluta förhållandet för din hälsas skull

Kvinna och man i bakgrunden

Om du stannar i en relation på grund av rädsla, skuldkänslor eller medlidande är det viktigt att du förstår att du måste göra slut för din hälsas skull. Det kan faktiskt vara hälsosamt för förhållandet. Du måste vara på det klara med att det är naturligt att man kanske känner skuldkänslor, men det är något du måste konfrontera; i annat fall begränsar du både din egen och din partners lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.