"Sisu", den fantastiska finska strategin för svåra tider

Under andra världskriget gjorde finnarna, som var färre än ryssarna, stoiskt motstånd och myntade termen
"Sisu", den fantastiska finska strategin för svåra tider
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Livet kan ge oss en törn på många sätt. Det är därför alltid en bra idé att ha en strategi för svåra tider, som exempelvis den finska strategin “sisu”.

Vi vet alla att ingen av oss är immun mot motgångar. Och även om ingen har lärt oss hur, är vi genetiskt och biologiskt förberedda på att hantera det. Människan har nått till den punkt där vi är nu tack vare tre “magiska” egenskaper: ihärdighet, uthållighet och mod.

Var och en av oss har haft ett tillfälle där vi hanterar mer än ett problem åt gången. All möda och varje utmaning vi tar oss över är därför prestationer vi borde vara stolta över. Utöver de sätt vi redan känner till för att hantera motgångar är det alltid intressant att lära sig hur olika kulturer bemöter det.

Vi vill idag prata om finnarna. De må ha ett kallt klimat, men de har ett väldigt varmt hjärta och ett starkt sinne…. så pass att finnarnas karaktär kan summeras i ett enda fantastiskt ord: Sisu. I den här artikeln kommer vi ta en titt på vad det betyder.

Modiga själar i svåra tider

Finland är idag ett land med låg korruption, och den finska ekonomin är också en av de mest avancerade. Bakom detta har vi också deras mod, vilket de uppvisade i november 1939 då Ryssland deklarerade krig mot Finland. År 1939 mötte 800 000 finska soldater 2,5 miljoner ryska soldater.

Konfrontationen mellan Finland och Ryssland är en av de mest fascinerande konflikterna i historien. Finland hade strax över 800 000 soldater jämfört med de över två miljoner ryska. De slogs även i ett landskap som inte skilde sig mycket från det ryska. Finnarna gjorde dock så mycket motstånd att det efter ett års hårda strider deklarerades fred och de lämnade bakom sig ett enda ord: “Sisu”.

Sisu, potentialen du har inom dig

Person på klippa

Sisu refererar till den där kraften som alla har inom sig och som nästan alltid är passiv. 

Motgångar får dock kraften att vakna. Vi använder den för att hålla ut och ta oss över hinder. Det är precis vad det finska folket gjorde under det andra världskriget. Det är något som de påminns om än idag och det står inristat i deras hjärtan att aldrig ge upp hur svårt det än kan vara. Härnäst kan du läsa hur du själv kan omsätta det i praktiken.

5 råd för att hantera motgångar med sisu som finnarna

Höstlöv på is

1. Kontrollera stress och låt inte rädslan dominera dig

I svåra tider är det viktigt att man hanterar ångest och stress. Om vi låter de negativa känslorna påverka oss kommer vi inte bli mer än en naken gren som kämpar mot vinden och till slut kommer gå av. Vi måste kunna hantera våra rädslor, rationalisera vår panik och kontrollera stressiga känslor.

2. Ihärdighet

Ihärdighet är en egenskap som är på nedgång nuförtiden eftersom vi är otåliga och vill ha allt så snart som möjligt. Men de som har “sisu” har tålamod, accepterar frustration och är kreativa. De väntar på den rätta tidpunkten och avancerar steg efter steg, utan att någonsin ge upp.

3. Var ärlig

Att respektera sig själv och andra är viktigt för det finska folket. Alla bryr sig om varandra eftersom de förstår att man överlever genom att arbeta tillsammans. Att respektera och ta hand om varandra ger oss bättre livskvalitet.

4. Lär dig hur du löser små dispyter och du kommer kunna lösa de stora

Folk med “sisu” flyr inte från problem; de bemöter dem och kommer på lösningar. Konflikt är en del av livet, och att lära sig från att lösa grundläggande problem kan hjälpa en att hantera mer komplexa svårigheter.

5. Var uthållig idag, imorgon och för evigt

Uthållighet är de modigas och de visas tecken. “Sisu” är väldigt uthålligt… till den grad att det för många betyder nästan samma sak. Det är tecken på något som livet förr eller senare lär oss och som vi kommer behöva omsätta i praktiken.

Låt oss lära oss från finnarna. Låt dem vara vår dagliga inspiration. Lära oss att använda sisu i svåra tider så att vi kan besegra våra öar av ledsamhet och omvandla dem till landskap av lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.