Till alla starka, självständiga kvinnor där ute: ändra er inte

En man som ifrågasätter något är modig. En kvinna som ifrågasätter något och inte låter sig bli kuvad anses vara jobbig och bitter. Det är dags att detta förändras. Låt din röst bli hörd och var inte rädd för att vara en stark, självständig kvinna.
Till alla starka, självständiga kvinnor där ute: ändra er inte

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Idag ställs starka kvinnor fortfarande inför många utmaningar. Vi kan fortfarande se sprickorna som går tillbaka till patriarkala samhällen, även om många framsteg för jämställdhet har gjorts.

Vi kan faktiskt se många negativa attityder och reaktioner mot kvinnor som fångar vår uppmärksamhet varje dag.

Kvinnor med starka övertygelser står upp mot världen. Därför ser många människor ned på dem. Kvinnor med starka, balanserade känslor stämplas som egoistiska. Vissa värderar sin frihet, förmåga att ta beslut, att reagera och att kämpa för ett mål. Men dessvärre sägs det att dessa människor “alltid kommer vandra ensamma”.

Kvinna i klänning

Vissa anser till och med att dessa inte är dygder. Det finns många rötter som fortfarande när sig på falsk jämställdhet. Ibland hittar man till och med andra kvinnor som ger näring åt dem.

Tro det eller ej, men det finns kvinnor som fortfarande ser ned på sina självständiga fränder. De uttalar sig mot de som väljer sin egen väg: kvinnorna som inte följer med i strömmen och som kan skapa förändring och bryta stereotyper.

Vi ska alla vara fria att ta våra egna beslut och välja den väg vi vill utan att bli dömda. Män och kvinnor har alla rätten att utmana hur saker och ting är. De ska vara tillåtna att ha stark karaktär och kämpa för sina drömmar.

Detta eftersom nyckeln till att leva tillsammans i frid alltid är respekt, oavsett kön, social ställning och ideologi.

Idag vill vi att du tänker på det.

Karaktärsdragen hos en stark kvinna

En kvinna med stark karaktär skapas inte på en dag. Hennes motståndskraft är ett resultat av hela hennes liv och hennes reaktion på utmaningar. Dessa låter henne långsamt forma sig själv.

Den hyllade antropologen Helen Fisher hjälper oss att förstå detta i sin bok The First Sex. Hon skriver att kvinnor inte bara är resultatet av sin sociala omgivning och en nypa personlighet. Det är något djupare och mer ömtåligt.

Enligt Fisher är kvinnor inte det andra könet, som chauvinisten Simone de Beauvoir hävdar. Och de kommer förmodligen inte från Adams revben heller.

Fisher använder sedan vetenskap för att förklara:

 • Biologiskt är kvinnan det primära originalkönet. Detta eftersom man måste tillsätta kemikalier i embryot för att göra det manligt.
 • Det finns en inre röst som har uppmanat oss att vakna och tjäna mer respekt för varje dag som går.
Person med lykta

Det finns vissa kvinnor som lever sitt liv i underkastelse. Det gör det svårt för dem att nå helhet och personligt uttryckande. Dessa är kvinnor som underkastar sig det patriarkala styret. Där blir de ett med patriarkatet.

Gör din röst hörd, även om den kritiseras

“När blev hon sådan? Hon måste vara jobbig och bitter.”

Frasen visar något djupare än brist på respekt. Den avslöjar även en chauvinistisk attityd. Specifika beteenden reflekterar trots allt specifika egenskaper.

En man som ifrågasätter något är modig. Men en kvinna som använder sin röst och ilska och inte kuvar sig anses vara jobbig och bitter. Varför är det så?

 • Det beror på det klassiska synsättet i ett mansdominerat samhälle.
 • I detta samhälle ska kvinnor vara medgörliga och vårdande.

Ibland säger folk sådana här fraser utan att tänka. Det är dags att börja tänka på våra ord och vad de betyder.

Kvinnor har precis som män full rätt att ha en stark karaktär. De ska kunna kämpa för sina drömmar med respekt, uppnå sina mål och utmana gamla synsätt.

Vilda kvinnor

Få böcker är mer intressanta för att “väcka oss” att utmana samhället som Kvinnor som slår följe med vargarna” av Clarissa Pinkola Estés.

Kvinna i kappa

I denna fantastiska essä fördjupar sig Estés i de kulturella rötterna hos “vilda kvinnor” i historien, och definierar vad det är att vara en sann, kraftfull kvinna. Varje vild kvinna genomgår en personlig utveckling som sträcker sig från de djupaste delarna av hennes väsen till vem hon är nu.

Hennes utmaningar, rädslor och lidande gör henne till den starka kvinnan hon är idag.

Kvinnor har något speciellt:

 • Våra rötter är intuition och kreativitet. Vi är kapabla att se längre än vad som omger oss.
 • Vi lyssnar på oss själva och sammankopplar med allt omkring oss på samma gång.
 • Stereotyperna och rollerna som tidigare samhällen skapat för oss kan inte definiera oss. Kvinnor är mer än våra förfäder.
 • Och självklart: kvinnor är inte svaga, lättpåverkade, egocentriska, bittra gamla pigor.
Söker med lykta

Dagens kvinna skapar sitt eget liv. Hon är modig och har en kraftfull röst. Dagens kvinna vill förändra saker, säga vad hon tycker och se till att hon får den respekt hon förtjänar.

Hon lever på ett sätt som är lyckligt, balanserat och i linje med vad hon vill ha: oavsett om hon är i ett förhållande eller ensam.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fisher, H., Rodrguez Halffter Eva tr, & V quez Pilar tr. (2000). El primer sexo: las capacidades innatas de las mujeres yc o est n cambiando el mundo.
 • Martín, V. G. (2016). INCITACIÓN AL ODIO Y GÉNERO.
 • Lorente, C. (2014). Mujeres con carácter. Tiempo, (1651), 70-73.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.