Sorgens fem faser och hur man övervinner dem

Sorgens faser är något alla har upplevt någon gång i livet, men det finns faktiskt hälsosamma sätt att komma igenom dem.
Sorgens fem faser och hur man övervinner dem

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Många situationer i livet kan leda till smärta, depression eller sorg. Vid någon punkt kommer du uppleva sorg. Det kan vara på grund av ett uppbrott eller ett dödsfall i familjen. Oavsett orsaken rekommenderar vi att du läser följande tips om att övervinna sorgens fem faser.

Sorgens fem faser

Alla upplever sorg på sitt eget vis. Men när du genomgår något väldigt jobbigt eller smärtsamt kommer du förmodligen gå genom följande faser:

1. Förnekelse är en av sorgens fem faser

Att förneka förlusten ä ren av sorgens fem faser

Du kan inte tro att det drabbat dig. Du tror att allt är en mardröm och att du bara behöver vakna för att inse att allt är bra. Misstro och förnekelse går hand i hand i denna fas.

2. Ilska

I den här fasen upplever du känslor av skuld eller ilska mot dem eller det som är “ansvarigt” för situationen. Om du inte kommer igenom fasen kan du spendera åratal med att bygga upp förbittring och hat, vilket kan vara skadligt för din hälsa. Och dina känslomässiga sår kanske då aldrig läker.

3. Förhandling

När du förstår att din ilska inte förbättrar situationen försöker du göra vad som helst för att förhandla dig till en förändring. I fall där sorgen beror på ett uppbrott kan det t.ex. innebära att man lovar att ändra sig för att få en andra chans. Självklart går alla igenom sorgeprocessen på olika sätt, och det är inte alla som följer alla faser.

4. Depression

Ett av skeden är depression

En annan av sorgens fem faser är där man upplever väldigt starka känslor. Det är då du förstår magnituden av din förlust och att inget kan ändra vad som hänt. Gråt, känslor av ensamhet, sömnlöshet och förändringar i kosten är vanliga tecken på depression.

5. Acceptans är en av sorgens faser

Att acceptera förlusten är en av sorgens fem faser

Den sista av sorgens fem faser är något man bör sträva efter att nå så snart som möjligt för sin hälsas och sitt välmåendes skull. Att tackla verkligheten och justera sig till den nya situationen medan man läker gamla sår är lättare för vissa än andra.

Nycklar för att övervinna sorgens fem faser

Det som åsamkar människor mest smärta är vanligtvis döden och separationer. Sorg är resultatet när man upplever förlust av något som är väldigt viktigt för en.

Trots att den nya frånvaron är smärtsam måste man resa sig upp och gå vidare med livet, för sin egen och andras skull. Annars kommer sorgen bli patologisk och svåröverkomlig.

Intensiv smärta, att inte vilja göra något, självmordstankar eller överdrivna känslor är symptom som bör behandlas av en expert via terapi. Om du konfronteras av förlusten av en närstående ska du inte glömma att överväga följande rekommendationer:

1. Gråt så mycket du behöver

Gråt om du behöver

Det är sant att många blivit tillsagda att “gråt är för de svaga” när de var barn. Men när det kommer till sorg är gråt ett utmärkt sätt att lindra dessa djupa känslor och ventilera sin frustration.

Det betyder inte att du ska gråta hela tiden, men tårarna kommer hjälpa dig att rensa själen. Det är viktigt att du låter dig känna smärta och inte skäms över att gråta. Kort sagt kan gråt vara till stor hjälp för att övervinna sorg.

2. Ge dig själv tid och utrymme

Sorgens faser kan vara i dagar, veckor, månader och till och med år. Det beror på olika saker, bland annat din personlighet, relationen du hade till vad som förlorats, hur du reagerar på problem i livet och hur du kan övervinna situationen.

Utöver det ska du inte vara så hård mot dig själv. Visst måste du läka, men du behöver inte pressa dig att göra det snabbt. Det är inte en tävling.

3. Be om hjälp

Tala med andra

Om du genomgått ett uppbrott bör du hitta en axel att gråta mot, oavsett om det är en vän, ett syskon eller en förälder. Om en familjemedlem har gått bort kan du förlita dig på din partner eller dina barn. Det viktiga är att du hittar någon som lyssnar och erbjuder goda råd, eller bara finns vid din sida när du sörjer.

Du kan även gå hos en terapeut eller hitta en stödgrupp. Du kommer troligen överraskas av hur många människor som genomgått samma sak som du. Ofta kan det vara mer effektivt att prata om sina känslor med en främling än människor man känt länge.

4. Uttryck dina känslor

Utöver att hitta en eller flera personer som får dig att känna dig älskad och skyddad är det viktigt att prata om vad som hänt. Även om det bara är i spegeln eller i en dagbok så räknas allt. Efter att du uttryckt hur du mår kommer du känna “mindre tyngd” på axlarna och få en tydligare idé om nästa steg. Håll inte känslorna instängda inombords – de kommer bara motarbeta dig.

5. Ta hand om dig själv

Kom ut i friska luften

När du sörjer är det vanligt att inte vara uppmärksam på dagliga sysslor eller ens sitt utseende. Men du måste hålla vätskebalansen, vila ordentligt och tvätta dig. Annars kommer du inte kunna läka känslomässigt och spirituellt.

Ta först och främst hand om kroppen. Ta en dusch, kamma håret, byt kläder och sätt på lite smink om du känner för det. Kom ut ur huset och andas frisk luft, drick lite te eller kaffe och ät en god soppa.

Avslutningsvis måste du göra vad du kan för att fortsätta med livet. Även om det är svårt, trots att du känner dig trasig inombords och även om allt verkar sakna betydelse… ska du gå framåt. Dina sår kommer långsamt läka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.