Depression hos äldre: hur man upptäcker den i tid

Efter att man gått i pension och nått en viss ålder kan personer börja uppvisa symptom på depression eftersom de inte känner sig användbara för samhället. Det är därför viktigt att närstående hjälper dem förstå att livet inte är slut än och att det fortfarande finns massor att uppleva.
Depression hos äldre: hur man upptäcker den i tid

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Av olika anledningar kan folk över 60 år uppleva flera episoder av depression. I den här artikeln vill vi berätta hur man upptäcker mentalsjukdomar och depression hos äldre.

Depression hos äldre: Vad du behöver veta

Äldre kvinna vid bord

Efter att ha pensionerat sig känner många att de inte är användbara. De känner som om livet saknar mening. All tid att tänka gör dem ibland deprimerade. De njuter inte av åren de har kvar i livet (vilket kan vara 10, 15 eller till och med 20+ år).

Dessvärre är depression bland äldre väldigt vanligt.

  • Det kan vara kopplat till hur mycket deras liv förändrats på senare år.
  • Det kan även ha att göra med om de får erkännande för vad de gjort i livet.
  • Vidare kan det påverkas av hur de kommer överens med sin familj och aktiviteterna de kan göra.

Livsstilsförändringar

Förändringar i livsstilen efter 60 års ålder är väldigt viktigt. De kanske till exempel varit vana vid att arbeta måndag till fredag – schemat var fullt. Nu vaknar de tidigt och håller sig hemma utan mycket att göra.

Vissa situationer leder oftare till depression, som:

  • Att flytta från familjehemmet (för att bo på en mindre plats eller med sina barn)
  • Att flytta till ett ålderdomshem
  • Kronisk smärta och allvarliga sjukdomar
  • Förlusten av en partner, syskon eller nära vänner
  • Förlusten av sitt oberoende
  • Brist på förpliktelser
  • Få tillgängliga aktiviteter
  • Ekonomiska problem (ett byte från livsstilen de brukade ha)

Depression hos äldre är inte alltid märkbart för personerna omkring. De bagatelliserar symptomen i tron att de är temporära eller bara något som har att göra med ålder. Men negativa känslor kan till slut leda till fysiska problem. Ibland kan personen till och med sluta äta eller försöka ta sitt liv.

Upptäckten av en sjukdom kan också vara en orsak till depression, till exempel om man diagnostiseras med cancer, Parkinsons, demens, etc. Sjukdomarna kan bli värre om man tar läkemedel såsom sömnpiller. Att dricka för mycket alkohol kan också påverka uppkomsten av depression.

Hur man upptäcker depression hos äldre

Äldre man tänker

Som vuxen ägnar man mycket tid med att tänka på pensionen. Du kanske tänker att du kommer njuta av ett fantastiskt hus på stranden eller i bergen, etc. Du kanske tror att du kommer läsa tidningen i en gungstol eller få besök från barn och barnbarn.

Men verkligheten stämmer inte alltid överens med denna fantasi.

Kanske måste du flytta till ett ålderdomshem för att din familj inte kan ta hand om dig. Din partner kanske har gått bort eller lider av en sjukdom. Kanske gör fysisk smärta det svårt att gå ut, och än mindre ägna dig åt aktiviteter.

Åldrandeprocessen är den värsta fasen i livet för många. Det finns många svåra förändringar att övervinna, som förlusten av vänner och närstående, känslor av underlägsenhet och osäkerhet, och till och med en känsla av att man inte kan hjälpa samhället. Därför är depression hos äldre relativt vanligt.

Barn, barnbarn och syskonbarn kan upptäcka de första symptomen på denna mentalsjukdom. De kan även hjälpa den äldre att förstå att livet inte är slut än och att det fortfarande finns mycket att uppleva.

Demens

Inledande symptom

Det finns flera inledande symptom på depression, som:

  • Känslor av sorg
  • Brist på aktivitet som varar ett tag (kanske till och med i veckor)
  • Förlust av intresse för saker de brukade njuta av
  • Brist på tillfredsställelse eller njutning av aktiviteter

Å andra sidan kan den äldre även känna saker såsom:

  • Mer trötthet eller utmattning än normalt, detta trots att denne inte ägnat sig åt någon fysisk aktivitet
  • Brist på aptit (och medföljande viktnedgång)
  • En önskan att isolera sig från folk
  • Svårigheter att somna (äldre kan sova mindre än vuxna, runt 4-6 timmar)

Det finns även många andra symptom: känslor av underlägsenhet och skuld, brist på självkänsla, självmordstankar eller konstiga beteenden (som de aldrig hade innan).

Vad man kan göra för att hjälpa en äldre med depression

Man hos läkare

Det första steget är att komma ihåg att åldrande är en del av livet och att det inte går att undvika. Men att känna att livet är över ska inte behöva vara en del av denna period. Precis som med andra delar av livet har perioden bra och dåliga sidor.

De fysiska eller ekonomiska begränsningarna är två anledningar till varför någon kan känna sig deprimerad i hög ålder. Det finns dock flera sätt att hjälpa dem komma runt det:

  • Först kan de alltid välja aktiviteter eller arbete som passar deras situation.
  • Vidare kan du påminna dem om att det inte är dåligt att be om hjälp. Det är ett bra sätt för närstående att ge tillbaka till sina föräldrar eller mor/farföräldrar.

Å andra sidan kan inte närstående kräva att den äldre ska ägna sig åt en aktivitet som denne inte vill göra. Diplomati fungerar oftast bra. Såvida personens liv inte är i fara eller personen har många problem är det bra att bara låta denne leva sitt liv.

Självklart är det även viktigt att göra saker med individen och inte låta denne vara ensam för länge. Ett besök varje vecka från diverse familjemedlemmar under veckan är en utmärkt idé.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yesavage, J. A., Brink, T. L., Rose, T. L., Lum, O., Huang, V., Adey, M., & Leirer, V. O. (1982). Development and validation of a geriatric depression screening scale: A preliminary report. Journal of Psychiatric Research. https://doi.org/10.1016/0022-3956(82)90033-4
  • Brodaty, H., Peters, K., Boyce, P., Hickie, I., Parker, G., Mitchell, P., & Wilhelm, K. (1991). Age and depression. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/0165-0327(91)90026-O
  • Cole, M. G., & Dendukuri, N. (2003). Risk factors for depression among elderly community subjects: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.6.1147

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.