8 misstag du begår när du duschar varje dag

Även om det kan verka som ett mer hygieniskt val är sanningen att fler än en dusch om dagen kan skada huden och håret. Lär dig varför i den här artikeln.
8 misstag du begår när du duschar varje dag

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att du kanske begår flera olika misstag när du duschar? För din allmänna hälsa är det bäst att fixa det så snart som möjligt. Den perfekta duschen bör inte vara i längre än 5-10 minuter, och du bör inte använda mer än 95 liter vatten när du badar.

Se om du begår dessa misstag, och om du gör det ska du försöka fixa dem för bättre välbefinnande.

1. Du använder för varmt vatten

Person i duschen

På vintern kan det kännas bättre, men du borde inte överdriva med temperaturen. Annars kan din hud påverkas. Kom ihåg att hett vatten torkar ut huden och kan få den att flagna.

Men konsekvenserna slutar inte där:

  • Om du duschar med vatten som är för varmt löper du risken att tvätta bort din huds skyddande oljelager.

Det kan vara skadligt eftersom det lämnar dig utan en barriär mot bakterier och giftiga substanser.

  • Det kan även få ditt blod att flöda för snabbt, vilket kan orsaka utdragen rodnad. Det kan även medföra andra negativa effekter, inklusive inflammation och pormaskar.

2. Du duschar för länge

  • Ta dig tid, men inte längre än du behöver. Annars kan duschen bli kontraproduktiv för dig.

Du borde aldrig duscha i längre än tio minuter.

  • Precis som med hett vatten kan för långa duschar torka ut huden. Och det leder till problem såsom pormaskar och irritation.

3. Du missbrukar tvålprodukter

Använd inte för mycket tvål

Kroppsgel och tvål du hittar i butiken kan innehålla ytaktiva ämnen. Dessa binder fettmolekyler till vatten.

  • Om du märker att dina gelprodukter producerar för mycket skum är det ett tecken på att de innehåller för mycket av denna substans.
  • Kom ihåg att ju mer lödder en gel producerar, desto mer skyddande oljelager tar den bort. Det kan ge dig torr, grov hud.

Samtidigt ska du komma ihåg att om du inte har medicinska instruktioner att använda antibakteriella tvålar finns det inget behov att göra det.

4. Var försiktig med gamla svampar

Det kan verka oviktigt, men att använda samma svamp under en längre tid kan vara en stor hälsorisk. Man kan säga att det liknar situationen med tandborstar som används för länge.

  • Du borde tänka på omgivningens luftfuktighet, eftersom den kan skapa perfekta omständigheter för bakterier och svamp.
  • Lösningen är att inte använda en svamp längre än fyra veckor (max).
  • Det mest rekommenderade är att använda en duschhandske eller mindre handduk, men glöm inte att torka den ordentligt efteråt.

5. Skölj ordentligt när du duschar

Skölj ordentligt

Glöm inte att alla tvålrester som lämnas på huden kan orsaka irritation. Därför måste du se till att du är helt avsköljd när du kliver ut ur duschen.

6. Använd rätt handdukar

Att torka huden på rätt sätt är lika viktigt som att tvätta den rätt. Därför måste du vara försiktig med vilka handdukar du väljer. Kom ihåg att de bästa inte är grova och lämnar din hud lite fuktig. När du är torr ska du inte glömma att använda en kroppslotion för att återfukta huden.

7. Du duschar två gånger

Att duscha fler än en gång om dagen kanske är något du normalt gör, framförallt om du går till gymmet eller har ett fysiskt arbete. Men det är inte heller bra. Om du behöver ta en andra dusch ska du försöka hålla den så kort som möjligt och inte använda tvål: skölj bara bort svett och smuts.

8. Undvik att raka dig medan du badar

Många kvinnor som rakar sig gör det i duschen eftersom det är mer bekvämt. Men kom ihåg att det i duschen kan orsaka irritationSå det är en god idé att vara försiktig när du rakar dig. Du kan bland annat använda lödder och geler, och alltid använda kallt eller ljummet vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buijze, G. A., Sierevelt, I. N., Van Der Heijden, B. C. J. M., Dijkgraaf, M. G., & Frings-Dresen, M. H. W. (2016). The effect of cold showering on health and work: A randomized controlled trial. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161749

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.