Vaginal irritation: orsaker och naturlig behandling

Vaginal irritation kan bero på en mängd olika faktorer, alltifrån infektioner till allergier. Dessa naturliga huskurer kan lindra symtomen och minska obehag.
Vaginal irritation: orsaker och naturlig behandling

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginal irritation är ett av de vanligaste problemen kvinnor i alla skeden av livet kan stöta på. Det är ett mycket irriterande symtom som kan åtföljas av lukt, rodnad och smärta, beroende på orsaken. Slidan är normalt skyddad av en mikrobiell flora som bidrar till att upprätthålla en fuktbalans och eliminera skadliga bakterier som orsakar infektioner.

Förändringar av denna flora kan leda till irritation och en mängd andra tillstånd som kan vara mycket obehagliga.

Det finns flera orsaker till dessa intima, ofta pinsamma, problem. Lyckligtvis finns det också många behandlingsalternativ som kan bidra till att lindra dem naturligt.

Vilka är orsakerna till vaginal irritation?

Huden på blygdläppar och slida är känsligare och mer sårbar än på andra delar av kroppen. Den löper en högre risk att utveckla olika problem. Vaginal irritation kan orsakas av en infektion, förändringar i slidans pH-värde eller en allergi mot något du använder, såsom kemiska hygienprodukter eller latexkondomer.

Bakteriell vaginos

Bakterier

En av de vanligaste orsakerna till vaginal irritation är bakteriell vaginos (BV). Det uppstår när antalet bakterier i slidan ökar. Det kan leda till besvärande symtom som inkluderar sveda, irritation, gula flytningar och en stark lukt.

Svampinfektion

Jästinfektioner är ett annat vanligt problem. De orsakas av en svamp som kallas Candida albicans. När denna jäststam växer okontrollerat i slidan skapas en tjock, vitaktig flytning som kännetecknas av en stark, brödliknande lukt.

I de flesta fall uppstår irritation både i och utanpå slidan, med en gnagande känsla av klåda eller sveda.

Sexuellt överförda sjukdomar

Vaginal irritation är ett av de vanligaste tecknen på en sexuellt överförd sjukdom. Det är mindre vanligt att det är orsaken till dina symtom, men det är bäst att rådgöra med din läkare för säkerhets skull.

Klimakteriet

Under klimakteriet genomgår du en serie hormonella förändringar som direkt påverkar underlivet genom att ändra kroppens naturliga pH och orsaka torrhet.

I detta fall behövs medicinsk behandling för att hitta ett sätt att balansera dina hormoner, förebygga irritation och minska risken för infektion.

Allergier

Användningen av produkter som innehåller kemikalier som utlöser allergiska reaktioner är en mycket vanlig orsak till vaginal irritation. Dessa kan hittas i bland annat:

 • Parfymerat toalettpapper
 • Tvål och rengöringsmedel
 • Intima deodorantprodukter
 • Parfymerade våtservetter
 • Tamponger och bindor

Naturliga huskurer för vaginal irritation

Om orsaken är en infektion eller en sexuellt överförd sjukdom är det viktigt att du talar med din läkare för att få rätt diagnos innan du påbörjar någon form av behandling. I allmänhet finns dock ett antal huskurer som kan vara till hjälp för att lindra symtomen och återställa den naturliga balansen i underlivet.

Arnika

Arnika på fält

Denna växt besitter kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som främjar läkning av huden för att lindra klåda och smärta.

Hur använder man den?

 • Gör ett te på bladen eller ett extrakt av denna växt och applicera det utvärtes.

Ringblomma

Ringblomma är en av de bästa kurerna för att lindra problem i underlivet. Den har antibiotiska effekter som kan förebygga och bekämpa infektioner, vilket är till hjälp för att lindra smärta och inflammation.

Hur använder man den?

 • Bered ett te och använd vätskan som ett utvärtes sköljmedel.

Trollhassel

Förmågan hos denna växt att bekämpa inflammation bidrar till att minska klåda och sveda i underlivet samtidigt som den bekämpar infektioner.

Hur använder man den?

 • Fukta en bomullstuss eller trasa med trollhasselvatten och applicera på de drabbade områdena.

Yoghurt med probiotika

Probiotika i yoghurt

Att äta vanlig yoghurt med probiotika är ett av de bästa sätten att lindra irritation. Du kan även applicera det direkt i underlivet för lindring. De hälsosamma bakteriekulturerna i yoghurt bekämpar skadliga patogener och återställer det naturliga pH-värdet i slidan.

Några saker att komma ihåg…

Även om många fortfarande har svårt att prata om sitt intima område är det viktigt att du pratar med din läkare när du upplever denna typ av obehag. Din slida är ett mycket känsligt område, och eventuella problem måste åtgärdas i tid för att förhindra utvecklingen av sjukdomar eller allvarligare symtom.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
 • Eckert, L. O. (2006). Acute Vulvovaginitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp053720
 • Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.).
  idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm
 • Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2018).
  cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.