Svårigheten att gå vidare efter ett uppbrott

Svårigheten att gå vidare efter ett uppbrott

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ibland kan vi inte släppa taget om våra ex, oavsett vad som ledde till ett uppbrott.

Hur mycket smärta och lidande man känner beror på hur länge man varit tillsammans. Det är lättare att komma över ett uppbrott efter några månader tillsammans jämfört med om ni stått vid varandras sida i flera år.

Det är viktigt att man lär sig vända blad, även om det kan vara svårt att göra det.

Släpp taget för att kunna gå vidare efter ett uppbrott

Kvinna med kolibri

Varför är det så svårt att distansera oss från våra ex? Älskar vi dem så mycket? Varför en relation tar slut vet båda parter om, men ibland är det ändå svårt att gå vidare eftersom man tror att man fortfarande är kär.

Kanske har du till och med tvingat dig själv till att ge relationen ett andra försök, men problemen ni hade tidigare förblev olösta. Det leder till ännu ett uppbrott, som är värre och mer smärtsamt än det första.

Härunder vill vi dela med oss av några anledningar till varför du kanske inte kan släppa taget om ditt ex.

Emotionellt beroende

Det finns många som är emotionellt beroende; det vill säga inte kan vara utan ett förhållande. Ibland är det ett resultat av känslomässiga brister man haft sedan barndomenEmotionellt beroende gör att man inte kan separera sig själv från sin partner. Om man är en beroende person försöker man därför alltid fylla tomrummet och vill aldrig vara ensam.

Om du är beroende inser du inte att du inte egentligen älskar din partner.

Du tycker inte om att förlora

Man lämnar kvinna

Ingen tycker om att förlora – i alla fall inte de flesta. Att bli dumpad är inte en del av din plan. Idén förstärks ytterligare med drömmen om romantisk kärlek. När relationen tar slut tror man att livet är över, allt bara stannar och inget kommer därefter.

Tänk på om du verkligen är sårad eller om du tror att ditt ego är sårat. Att inte kunna se på saker från andra perspektiv kan göra dig förvirrad. Vill jag inte släppa taget för att jag älskar personen eller för att jag känner mig sårad?

Att lämna din komfortzon

Många kan förvirra oförmågan att släppa taget om sina ex med rädslan för att vara ensam, men det går mycket djupare än så. Vi är egentligen rädda att mista vår bekväma situation för att vi alltid har varit rädda för förändring.

Tänk dig att du länge har gått igenom livet med din partner och inte vill ändra på det. Du känner dig trygg när du inte behöver förändras eftersom du är rädd att allt kommer bli värre om du släpper taget.

Men tänk: vad är du rädd för? Ibland är våra rädslor helt ogrundade. Vi tvingas många gånger att lämna vår komfortzon. Vi tycker inte om det, men vi har inte alternativet att säga emot – för det finns inget annat alternativ.

Var inte rädd för förändring. Kom ihåg att det är bäst att ta en annan väg om relationen inte fungerade.

Kvinna framför vattenfall

Många gånger kan vi inte släppa taget om ett ex för att vi inte känner oss bekväma att möta livet utan den som stått vid vår sida så länge. Men det är en självisk tanke. Vi måste lära oss att släppa taget, för det är bara då vi kan gå framåt.

Ett uppbrott innebär inte att livet är över – det betyder bara att ett kapitel har stängts. Men sedan när har en bok bara haft ett kapitel?

Börja vändan blad och fortsätt att skriva ditt livs bok. Du har fortfarande många erfarenheter kvar att genomleva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.